Sagan om Turid. Kungadottern

Turids värld är en hård vikingavärld. Den vintern då svälten slår hårt mot den lilla byn ställs allt på sin spets. Turid behöver använda de krafter hon har för att överleva och även krafter som hon ännu inte lyckats bemästra!"Jag vill inte gifta mig. Jag vill lära mig att skriva. Jag vill se andra platser. Mer än den här lilla byn. Far är gammal nu och jag vet att jag ska bli drottning efter honom. Min fostermor vill att jag ska bli en völva, en spåkvinna, som hon.Men jag vill inte!Jag vill leka ett tag till, med Sten, med Njord. Jag vill att allt ska vara som förut. "Boken är belönad med Slangbellan 2015. Sällan eller aldrig har väl vikingarna känts mer närvarande i litteraturen än i denna berättelse. Jag väntar med stor spänning på fortsättningen! Martin Widmark, författare till bl a LasseMaja-serien och serien om Halvdan Viking Blivande klassiker om vikingatiden. en av de mest genomarbetade...

Gullis lästips

2017-09-06

Har du förkärlek för vikingatiden, historiska romaner och tycker att "Sagan om Valhalla" är en grymt bra serie och slår ditt hjärta ett extra slag för "Sagan om Isfolket" då är Sagan om Turid ett måste!

Under några dygn har jag som läsare rest i mitt medvetande tillbaka till vikingatiden. En tid som jag sen lång tid förälskat mig i.
Författaren Elisabeth Östnäs har på ett lyckat sätt fått en sådan detaljerad och levande berättelse att som läsare kan man känna rökdoften svida i näsan, man hör havet slå in mot stranden, man ser alla de låga husen med vastaken, man får kväljning utav den söta klibbiga blodstanken när blodet pulserar ut ur djuret vid bloten, man känner smaken av sur välling på tungan och man hör sitt egna rädsla banka hårt i halsen när man tillsammans med Turid gömmer sig undan för fienden.

När jag har läst trilogin "Sagan om Turid" är det som att jag som läsare har funnit tre dagböcker från vikingatiden. I böckerna får jag läsa om Turid Ulfsdotter som är född kungadotter och är fyllda 15 år, hon bor i den lilla vikingabyn Åslunda, en by som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert.

"Sagan om Turid" utspelar sig under sen vikingatid, den omvälvande tid då kristendom och asatro möttes! Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, kärlek, tro och mod sätts på stora prov.

Det är riktigt intressant att läsa om vikingatiden ur en kvinnas vinkling, då det som oftast skildras ur en manligt perspektiv under en sådan historisk epok. Då böckerna även i skrivna i jag format, får det en att känna som att Turid verkligen skulle ha funnits i verkligheten.
Här får man följa hjältinna Turids resa där hon går från barn till vuxen och kan vara både rädd och modig, självständig och otrygg, klok och dumdristig.

Även om man är ute efter en spännande berättelse så blir det svårt att undgå att lära sig något om vikingatiden då författaren har fyllt böckerna med fakta i nästan varenda mening, utan att det på något vis känns tungt. Turid framstår som en verklig person från vikingatiden då författaren ibland har använt sig av äldre ord i viss mån gammaldags ord och på så sätt blir skildringen mer trovärdig. Även om visa ord översätts längst bak i andra boken så förstår man ofta orden när de vävs in i meningen. Det är inte bara fakta om kläder, mat, verktyg och sysslor utan även hennes tankar, känslor och språk.
Som läsare fylls du utav intressant berättelse, och samtidigt utav information och kunskap.
Och med en väldigt detaljerat och målade beskrivningar värjer sig inte författaren för att skildra de hårda livet som viking där hon skildra blod och död, genom Turids berättelse om vad som händer, hur hon upplever saker och ting – utan förskönande omskrivningar.