
Tredje delen i trilogin om Turid.Turids resa går över irernas rike. Mot bergen skulle hon, det sa Holme. Men var ligger bergen? Tillsammans med Frode och Unna färdas Turid till Dyflin, irernas stora handelsby. Där möter hon de nordmän som slagit sig ned på den gröna ön. Hon får också uppleva irernas gudinnor. En av dem är mild, men en annan är en krigsgudinna, långt från något Turid tidigare mött. Är det här, i irernas rike, som hennes resa ska avslutas? "Blivande klassiker om vikingatiden. ... "en av de mest genomarbetade skönlitterära skildringarna jag läst om vikingatiden ." Steven Ekholm, DN om Sagan om Turid 1: Kungadottern "Borde finnas på alla historielektioner i hela Sverige. " Mats Strandberg, författare om Sagan om Turid 1: Kungadottern
Visa mer
Recensioner
Betyg
Under några dygn har jag som läsare rest i mitt medvetande tillbaka till vikingatiden. En tid som jag sen lång tid förälskat mig i.
Författaren Elisabeth Östnäs har på ett lyckat sätt fått en sådan detaljerad och levande berättelse att som läsare kan man känna rökdoften svida i näsan, man hör havet slå in mot stranden, man ser alla de låga husen med vastaken, man får kväljning utav den söta klibbiga blodstanken när blodet pulserar ut ur djuret vid bloten, man känner smaken av sur välling på tungan och man hör sitt egna rädsla banka hårt i halsen när man tillsammans med Turid gömmer sig undan för fienden.
När jag har läst trilogin "Sagan om Turid" är det som att jag som läsare har funnit tre dagböcker från vikingatiden. I böckerna får jag läsa om Turid Ulfsdotter som är född kungadotter och är fyllda 15 år, hon bor i den lilla vikingabyn Åslunda, en by som slutar vid havet precis där vattnet bryter salt med bittert.
"Sagan om Turid" utspelar sig under sen vikingatid, den omvälvande tid då kristendom och asatro möttes! Berättelsen utspelar sig i en hård och våldsam värld där vänskap, kärlek, tro och mod sätts på stora prov.
Det är riktigt intressant att läsa om vikingatiden ur en kvinnas vinkling, då det som oftast skildras ur en manligt perspektiv under en sådan historisk epok. Då böckerna även i skrivna i jag format, får det en att känna som att Turid verkligen skulle ha funnits i verkligheten.
Här får man följa hjältinna Turids resa där hon går från barn till vuxen och kan vara både rädd och modig, självständig och otrygg, klok och dumdristig.
Även om man är ute efter en spännande berättelse så blir det svårt att undgå att lära sig något om vikingatiden då författaren har fyllt böckerna med fakta i nästan varenda mening, utan att det på något vis känns tungt. Turid framstår som en verklig person från vikingatiden då författaren ibland har använt sig av äldre ord i viss mån gammaldags ord och på så sätt blir skildringen mer trovärdig. Även om visa ord översätts längst bak i andra boken så förstår man ofta orden när de vävs in i meningen. Det är inte bara fakta om kläder, mat, verktyg och sysslor utan även hennes tankar, känslor och språk.
Som läsare fylls du utav intressant berättelse, och samtidigt utav information och kunskap.
Och med en väldigt detaljerat och målade beskrivningar värjer sig inte författaren för att skildra de hårda livet som viking där hon skildra blod och död, genom Turids berättelse om vad som händer, hur hon upplever saker och ting – utan förskönande omskrivningar.