Det händer sällan något utöver det vanliga i 82-åriga Signes liv. Varje dag handlar hon en kaka till elvakaffet och ofta åker hon till minneslunden och pratar med sin döde make. Men en dag förändras allt. Vid fruktdisken på Hemköp möter hon sin ungdomsförälskelse Fabian. Problemet är bara att han inte har förändrats ett dugg det senaste halvseklet och att han inte känner igen henne.Signe har levt ett strävsamt liv som inte rymmer några sagor, men när den unge mannen ler mot henne börjar hjärtat slå snabbare. Det är så hon vet. Ingen annan än han skulle kunna få henne att reagera så.Medan hösten faller över Malmö tänker Signe tillbaka på den där magiska sommaren 1947 då hon träffade Fabian, konstnären som inte var lik någon annan. Han stormade in i hennes tillvaro, öppnade dörrar till en spännande värld och var i hennes ögon lika bländande som solen.Nu funderar hon över de val hon gjort i...
Jag håller helt med Annika Olsson här nedanför:
Fin roman, men jag måste erkänna att jag hade faktiskt förväntat mig något mer. Kanske beror det på att jag denna sommar har läst ovanligt mycket böcker, många som har varit fantastiskt bra. Den här är fin och lättläst, men samtidigt ganska lättglömd.
Mitt slutbetyg blir, en 3:a!
2016-04-01
Hur kan jag ha missat denna underbara rörande bok. Sträckläste den och kände så för Signe och hennes val som slutligen formade henne som människa.
Underbar bok om kärlek som aldrig blev men ändå förblev... fantastisk berättelse om Signe som en dag ser sin ungdoms stora kärlek (om det nu är han?) och hur minnen triggas igång, om de val som gjordes, om möjligheter som gick förlorade... om trygghet som blev tristess, om tristessen som dödade glädjen... och hoppet... och om att allt är möjligt och om värdet i att göra det man vill, för det kommer alltid att förfölja en oavsett hur man gör istället...
För lite drygt två år sedan så läste jag Petra Holsts första bok, ”Jag brukade drömma om dig”, och jag tyckte mycket, mycket om den. (Här är en länk till min recension av den).
Och den här boken, ”Så länge jag minns” som är Petra Holsts andra bok, var mycket, mycket bra den också.
Boken var lättläst och hade ett skönt flyt i sig. Den var rörande och gripande. Och svår att lägga ifrån sig.
Kan verkligen rekommendera boken till alla som vill läsa en roman som berör.
( Läs gärna alla mina bokrecensioner i min blogg, Bims Blogg - http://bimsblogg.wordpress.com/category/bokrecensioner/ )
Oh, jag är allt ?lite kär? i Petra Holst och hennes böcker. Den förra boken ?Jag brukar drömma om dig?, som handlade om hur det var att ha ett autistiskt barn, var så givande, något tragiskt, men också välskriven. Denna bok har ett helt annat tema, här är det en äldre kvinna det handlar om. Boken är välskriven och bra gestaltad. Jag ser min egen mamma i Signe. Efter pappas död, kan hon tycka att det är skönt att komma och gå när hon vill, men att äta mat ensam är inte roligt, precis som Signe tycker. Mamma sitter också vid minneslunden och pratar med pappa som Signe också gör. Boken tar upp kärlek och även att man kan växa och förändras som människa hur gammal man än är. Man lär sig alltid något nytt varje dag, så länge man lever, om man har förståndet kvar och inte är senil förstås. Ja, denna bok var en underbar sträckläsningsbok, som kommer att sitta kvar i mitt minne länge, länge!