Ryssen kommer : en svensk SS-officer om röda armens stridsmetoder

Schön, Bosse

| 2009

Direkt efter andra världskrigets slut blev de tidigare bundsförvanterna USA och Sovjet bittra fiender vilket bildade upptakten till kalla kriget. Europa, och även Sverige, rustade för ett tredje världskrig som, om det bröt ut, skulle utplåna allt liv på jorden. 1951 gav den före detta SS -Untersturmführern Gösta Borg, 36 år, ut boken Det röda massanfallet. I boken varnade han för ett sovjetiskt storanfall mot Sverige och hur detta skulle se ut. Boken är rikt illustrerad med skisser och skildrar försvar, motanfall och hur egna anfall bäst bör läggas upp. Vi får också en unik inblick i spelet bakom kulisserna i kalla krigets Sverige när Tage Erlander varnade för den röda faran och uppmanade partimedlemmar att spionera på kommunister på sina arbetsplatser. Gösta Borg började skriva boken när Koreakriget bröt ut 1950. Det var den första stora kraftmätningen mellan två om världsherraväldet...

Erland Andersson

2012-03-21

Ännu en bok kidnappad av Bosse Schöön.
Boken är i orginal skriven av Gösta Borg, men Bosse har skrivit ett förord till nyutgåvan och vips har Bosse blivit författaren till boken. Pinsamt är bara förnamnet.
Boken då?
Gösta Borg skriver utifrån personlig erfarenhet om Röda Arméns taktik på östfronten. Gillar du sådant är boken klockren. Gillar du inte sådant är det här ingenting för dig.
Om du inte vill stödja Bosse, så går det alltid att leta upp orginalet "Det Röda Massanfallet" på antikvariat eller dyl.