Russinkungen

Sjöberg, Fredrik

| 2009

Flag from sv

14


Russinkungen är den tredje och sista delen i den svit fristående essäer vars inledande delar är Flugfällan (2004) och Flyktkonsten (2006), båda stora kritiker- och publikframgångar. Berättelsens hjälte är Gustaf Eisen (18471940). Som vanligt kan man förstås hävda att bokens egentliga hjälte är författaren själv, men Eisen är åtminstone hans kamrat på en äventyrsfylld och minst sagt osannolik resa. Denne man, som i barndomen var så klen att hans överlevnad ansågs oviss, kom nämligen att leva ett liv som torde sakna motstycke i vårt land. Redan 1869 skrev han en avhandling om Gotska Sandöns naturhistoria, slog sedan igenom som daggmaskforskare och var därmed en föregångare till Darwin (som han korresponderade med) och hann under tiden med att inviga sin gamle vän August Strindberg i oljemåleriets mysterier. Eisen reste på 1870-talet till Kalifornien inte bara för att samla maskar. Han slog...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

2022-06-06

Betyg

En fantastisk bok det här. Kanske en bok som inte liknar någon annan? Jag njöt kanske inte av alla historier som berättas i boken, men njöt dess då mer av ivern att hitta fram till historierna, till de otroliga händelserna och till de, näst intill, omöjliga kedjorna av händelser som ger uppslag och tankar om hur sökandet skall fortsätta. Outtröttligt ger sig Sjöberg i kast med grävandet och sökandet efter böcker, tavlor, manuskript och detta från sin ö i Stockholms skärgård.

F

Folke K Larsson

2012-01-21

Betyg

En riktig liten höjdarbok att läsa om man har humor och intresserar sig för människor. Fredrik Sjöberg tar itu med en ny, nästan bortglömd person, Gustaf Eisen, men vi får också veta litet mer om Fredrik himself.
Är man biolog och insektsforskare så är det här en bok man bara inte kan vara utan. Är man en vanlig(are) människa går det också mycket bra att läsa boken. Du behöver t.ex. aldrig mer känna att du saknar samtalsämnen på tråkiga middagsbjudningar.