Rum för resande

Gunnarsson, Hans

| 2016

Flag from sv

18


Ett ungt par tar bilen söderut för att för första gången söka upp kvinnans biologiska mor; på den småländska glesbygden hyr en kvinna ut rum tillsammans med sin vuxne son. Två stympade familjer som var och en på sitt håll hanterar sina brister. Sommarhettan ligger tung över landet, och i kontrasten mellan det utsagda och det outsagda – mellan den slutna bilkupén och det öppna, tysta landskapet – trappas spänningen upp mot det oundvikliga våldet. Med osviklig känsla för avfolkade landskap, slocknade relationer och ensamma, desperata människor bygger Hans Gunnarsson upp ett kammarspel som ekar av det antika ödesdramat. Rum för resande är hans tionde bok och utkommer på tjugoårsdagen för hans debut, novellsamlingen Bakom glas.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

S

Susanne Svendsen

2019-06-22

Betyg

Ett persongalleri som heter duga! Ett flöde i texten som kryper under ens skinn. En tvist i berättelsen som lämnar en gapande.
Mästerlig underhållning på högsta nivå, utan krussiduller.
Hans Gunnarssons absolut bästa verk!

Björn Öijer

2018-02-04

Betyg

Ett skickligt berättat ödesdrama som utspelar sig i tre "instängda" miljöer: en bil som färdas längs E4, en trist vägkrog och ett nergånget pensionat i småländsk glesbygd. Trovärdig dialog och story. Det onödigt brutala slutet bär drag av filmen "Psycho".

Blommiga Barbro

2017-08-26

Betyg

Riktigt bra och välskriven. Mer åt det psykologiska thriller-hållet än någon vanlig roman. Jag tyckte mycket om karaktärerna och blev tidigt positivt överraskad av själva berättelsen. Jag kan hålla med om att det fanns visa likheter till Psycho. Och det är absolut inget dåligt betyg. Lite kritik får den ändå för det snöpliga slutet. Jag hade velat veta mer av vad som hände. Arresterades Tord? Dog Britt-Mari? Hur gick det sedan för Josef? Men vem vet, det kanske kommer en fortsättning?
Mitt slutbetyg blir, en stark 4:a! Kan varmt rekommenderas och jag vill absolut läsa fler böcker av Hans Gunnarsson!

Engelska Väninnan

2017-03-19

Betyg

För tunn.

Gunilla Pellerina

2016-12-01

Betyg

Flyt i dialogen, spänning som byggs upp