Thuy, Kim

| 2013

"Ru" betyder "vaggvisa" eller "att vagga" på vietnamesiska, men även "bäck" på franska. Det är också titeln på Kim Thúys rosade självbiografiska roman som kan beskrivas som en rännil av minnen som slingrande letar sig fram från barndomen i krigets Sydvietnam till livet i exil i Kanada, via flykten i båt över Siambukten, tiden i flyktinglägret i Malaysia, återkomsten till Vietnam som vuxen och moderskapets glädje och vånda. Thúy bekymrar sig inte om kronologi utan följer sin inre logik där slutackordet i varje minnesfragment får bilda upptakt till nästa, vilket skänker berättelsen en egensinnig och spontan rytm, som man som läsare villigt vaggas in i. Allt är skildrat med både humor och allvar och en osviklig blick för vardagens små detaljer, som i efterhand kan visa sig livsavgörande. När den här korta boken är slut har världar vi inte visste fanns öppnat sig. Översättning från franska: Marianne...

Karolina Jonsson

2022-06-11

Det kan mycket väl vara så att jag var lite för trött dessa dagar för att verkligen kunna ta in denna bok, eller så var den helt enkelt inte så fantastisk som jag trodde att den skulle vara. Den är tunn, lättläst men ändå tung. Det saknades dock något för mig, jag blev inte så känslomässigt tagen som jag känner att jag borde ha blivit. Det handlar ändå om många människors olika öden, och väldigt svåra och sorgliga liv. Men med tanke på hur det är berättat så var det något som saknades för mig. Dels blev det alldeles för hoppigt i tidslinjen, ibland förstod jag inte riktigt var under hennes liv vi var och hur gammal hon då var. Det kändes lite rörigt. Det var också så många namn och personer att hålla ordning på, vems historia som berättades och vem vi gick tillbaka till helt plötsligt. Jag tyckte inte heller att det var ett särskilt vackert berättande, men det är klart att tonen kan ha påverkats av översättningen. För min del hade det varit mer tilltalande om det var i kronologisk ordning åtminstone, för att få någon sorts röd tråd igenom det hela. Nja, ingen höjdarbok helt enkelt. Enligt mitt tycke.

Artur Karlgren

2018-09-19

Ru är definitionen av prentetiöst. Det är en samling av småberättelser som har samlats i ett uppslag av sidor för dåligt för att få kallas en bok. Även fast bildspråken är välformulerade leder antalet bildspråk till att boken bara blir dåligt sammanhängande och förvirrande. Man kan se bildspråk som salt, ju mer desto bättre, fram till en punkt där allt smakar salt. Man kan se bildspråk på samma sätt, efter en punkt blir det bara förvirrande. Jag insåg många gånger när jag läste att jag bara läste varje ord för sig, utan att faktiskt förstå sammanhanget, eftersom den var så proppfylld med liknelser och metaforer.

Kim Thúy's okronologiska berättande är ett ynkligt försök på att få boken att bli mer spännande.

Henrik Johansson

2017-07-05

En oerhört bra berättelse. Lite annorlunda, små stycken som vävs ihop. Fastnar för grejen att det är de små sakerna som skapar känslan av trygghet, som en brödrost eller sköljmedel.

Nina Gustafsson

2017-04-16

Barndomens minnen från Vietnam, flykt och nytt liv i Kanada skildras av Kim Thuy i Ru som är en självbiografi. Om att vara halv både här och där. Fantastiskt språk och gripande beskrivningar.

Sara Gren

2015-10-10

Jag rycktes aldrig riktigt med av den här boken, men trots allt fanns det ett fint berättande och en intressant associationslek genom vilken de olika styckena bands ihop.

U

Ulrika Håkansson

2015-08-17

Att skriva såhär vackert i sin debutroman är värt all respekt. Fina små stycken ur livet. Men ändå är det något som inte fastnar i mig. Jag blir inte riktigt gripen av historien, som ändå har potential att just gripa. Kanhända är den faktiskt för kort, den här boken, den var över på några timmar.

Johan Bengtsson

2015-03-28

Roman från 2009. Författaren kommer från en familj som är båtflyktingar från Vietnam.
Hon berättar om deras öde, ursprung och nya liv i Kanada, om olika kulturer som möts. Jag är inte överförtjust i berättarstilen. Boken är skriven som en serie korta episoder mer ihoplänkade av idéer och teman än av någon form av tradionellt berättande.
Boken är inte svårläst men jag hade svårt att engagera mig i den. Tyvärr för mig en ganska lättglömd bok.

Gunnel Lindström

2015-01-31

En tunn liten bok som jag bara tycker så mycket om. Ömsint och tankeväckande.

Pernilla Lindholm

2014-11-19

Jag gillade mjukheten i denna berättelse, men den tappade en del på att den inte direkt hade någon handling. För vad handlade boken om, egentligen? Jag vet inte riktigt jag...

Sandra Björn

2014-07-15

Som en mjuk filt mot mitt bröst, ord som vågor sveper in över mina tankar. Den här romanen fyllde hela mig, till bredden och utöver. Lämnade mig med en obeskrivlig upprymdhet. F-a-n-t-a-s-t-i-s-k.

TERTIO

2014-04-11

Medioker. Men jag tycker inte att en berättelse automatiskt får pluspoäng för att den är självupplevd, snarare riskerar författarna att tamiste på händelsernas emotionella värde för dem och deras litterära värde. Boken mynnade ofta ut i förenklade etniska jämförelser och primitiv civilisationskritik.

S

Sara Frimodig

2014-03-30

Jag hade så otroligt höga förväntningar på den här boken efter att ha läst om den innan, men det kändes som att jag aldrig kom in i den. Trodde att jag skulle bli gripen av hennes öde och historia, men det gick liksom inte in? Helt okej, men inte mer än så.

eva arkelid

2013-10-27

underbar, lättläst men med ett fantastiskt djup

lotten zandzel

2013-08-24

Vacker, kort och djup- en riktig pärla!

Karin Lundberg

2013-08-03

Väldigt kort men himla bra. Lärorik och intressant om Vietnam. Rekommenderas.

Lotta Karlsson

2013-07-13

Bästa bok februari 2013.

Anette Tunius

2013-05-05

Små korta ögonblicksbilder vävs ihop till en minnesvärd bok om föräldraskap, kärlek och historia. Vilket vackert språk!

Lotta Karlsson

2013-02-19

En fantastisk liten bok, enastående att rymma så mycket på dryga 60 sidor.

Johanna Stenberg

2012-12-27

En fin bok. Läsvärd.

Karin Ljung

2012-12-26

"Och där en utsträckt hand inte längre är bara en gest, utan ett ögonblick av kärlek som fortsätter in i sömnen, in i uppvaknandet, in i vardagen"

Oerhört vacker bok om livet. Vad som förväntas och vad som blir. Läs!

Maria Eriksson

2012-09-15

Otroligt bra bok, skriven av en av de vietnamesiska båtflyktingarna som kom till Kanada efter kriget. Episoder både från Vietnam och som kanadensisk invandrare skakar om.

L

Lena Lundgren

2012-08-08

En underbar liten bok. Ögonblicksbilder ur ett liv beskrivna med ett språk som är ren och skär poesi.

Cissi Rosenqvist

2012-07-26

Förstår inte alls vad folk ser i denna bok. Tyckte den var riktigt dålig. Tur den var så kort annars hade jag inte ens läst klart den

Engelska Väninnan

2012-06-23

Inget för den vetgirige. Fluffig.

Nina Nesset

2012-06-15

helt underbar bok!!

Jakob Nylin

2012-05-17

Trots mycket smärta lämnar boken en känsla av lycka kvar. Så märklig kan litteratur vara.

Elias Chougui

2012-04-29

Vilket språk, vilken bok! Den här kommer finnas hos mig länge...

caro wikbro carlén

2012-04-02

Fruktansvärd historia skriven med ett stundtals lättsamt språk.

Ulla Englund

2012-01-08

Ibland är texten alltför vacker, alltför poetisk för att jag ska riktigt kunna se tillvarons svärta. Men visst är det en fin liten bok.

Alekzandra K.

2011-12-28

Fantastisk liten bok med en dragande berättelse på ett poetiskt skrivet språk. Det är så man vill minnas nästintill varje mening utantill.

Lotta Berling

2011-12-05

Vackert språk, en njutning att läsa. Utsökta enstaka scener som vävs samman till en fin helhet.

Carina Karlsson

2011-11-26

Små okronologiska stycken bildar en berättelse om en tudelad indentitet. Svåra saker antyds. Språket är så sagolikt vackert att jag måste hindra mig själv från att vika små hörn i låneboken.

Merja A

2011-11-09

Ännu en bra bok från Sekwa förlag. Författaren skriver på franska där "Ru" betyder bäck. Texten rinner som vatten och ingenting följer den kronologiska ordningen. Jag blev väldigt berörd av flera händelser i den självbiografiska romanen.
Språket är vackert och poetiskt.

I

Ingrid Selnes

2011-10-24

Minnen och reflektioner i fragmentarisk form om flykt från Vietnam och ny tillvaro i Canada. Vacker layout, poetiskt språk. Tyckte mycket om den här boken.

Linda Åslund

2011-10-16

Poetiskt, med små avsnitt och anekdoter från olika tider i livet, och som hålls samman med mjuka trådar. En mycket fin och tänkvärd bok.

Kenneth Olausson

2011-10-03

Det kunde blivit så bra. En vietnamesisk båtflykting berättar om då och nu, om en emigrants våndor och hopp, om gamla erfarenheter som blandas med nya möjligheter. Men hon kan inte foga samman detta till en helhet. Kvar står rapsodiska och splittrade skisser, i en i alla bemärkelser tunn bok, om det som formade henne.

Klinga

2011-09-06

Man läser snabbt ut Kim Thys debutroman Ru. Trots det lilla omfånget innehåller den hela världen. Med exakta bilder och en vass humor skildrar hon så till synes olika ämnen som flickors självförtroende, autism, krig och fred och exilen och fattigdomen hos en familj med båtflyktingar och allt hänger med självklarhet ihop. Lättläst och mästerlig!