Avdagatagen genom strypning, tänkte Martin Beck. Han satt och bläddrade igenom en bunt fotografier som Ahlberg rotat fram ur röran på skrivbordet. Bilderna föreställde slussbassängen, mudderverket, gripskopan i närbild, liket på presenningen och på en bänk i bårhuset. Martin Beck lade fotot han haft i handen framför Ahlberg och sa: - Vi kan låta beskära och retuschera den här bilden där hon är uppsnyggad. Sedan kan vi sätta igång med dörrknackning. Är hon härifrån borde väl någon känna igen henne. Förord av Henning Mankell. Innehåller även extra material om bokens tillkomst. Mellan åren 1965 och 1975 skrev Maj Sjöwall och Per Wahlöö tio polisromaner i boksviten Roman om ett brott. Med böckerna om Martin Beck och hans kollegor lade de grunden för den moderna kriminalromanen - böcker som sedan dess varit en central inspirationskälla för en lång rad av världens främsta kriminalförfattare.
Första boken i "Romanen om ett brott" och här får Martin Beck med kollegor försöka lösa ett fall där en amerikansk kvinna vid namn Roseanna McGraw hittas död i Göta Kanal. Jag förstår att Sjöwall och Wahlöö har haft stort inflytande på deckargenren, men detta kan knappast vara en av deras starkaste stunder. Historien är ganska ospännande och med tanke på när boken gavs ut (1967) ger författarna uttryck för en tämligen moralistisk hållning vad gäller kvinnors sexualitet. Lite förvånande faktiskt.
Roseanne är den första romanen i en serie på tio (Böckerna skrevs av författarparet Maj Sjöwall och Per Wahlöö). Handlingen börjar den åttonde juli 1964 och sträcker sig in i januari eller februari 1965. Det är rätt länge sen och det märks på språket och hur samhället beskrivs.
Flera av böckerna i serien har jag läst ett par, tre gånger. Till att börja med såg jag nog Martin Beck som en hjälte. Idag reagerar jag lite annorlunda; jag ser en man som prioriterar fel: överger sin fru och sina barn, struntar i vad han äter, fastnar i arbetet.