Romanen om Olof. Se dig inte om! ; Slutspel i ungdomen

Johnson, Eyvind

| 1966

Flag from sv

317


Eyvind Johnsons självbiografiska romansvit om Olof tillhör den svenska litteraturens klassiker. Romanen om Olof består av fyra böcker. Denna volym innehåller tredje och fjärde boken, "Se dig inte om!" och "Slutspel i ungdomen". De två första delarna, "Nu var det 1914" och "Här har du ditt liv!" utges i en separat volym. Olof är nu 16 år och arbetar på en biograf i ett litet samhälle i Norrbotten. Han får följa med och visa film på marknader, träffar en kvinna, skjutbanedrottningen Olivia, och människor som talar om livet ute i världen. Olof försöker sig på flera andra arbeten men trivs aldrig. Han vill läsa, komma vidare och göra verklighet av sin dröm att resa. Men det är en hård tid, människor är fattiga och drömmer om revolution. Håkan Boström har återberättat böckerna till lättläst. Knut H. Larsen har gjort de många bilderna.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Kenneth Olausson

2012-03-04

Betyg

Omläsning. I ett barns upplevelser och hårda erfarenheter ser vi hur en inre kraft växer och bär honom över till ett vuxet liv och vi anar vilken riktning detta liv kan ta. En av vår tids stora romaner, eller romanserier om man så vill. Borde vara obligatorisk läsning på gymnasiet, om det inte redan är så. Likaså för företrädare för det högerparti i vårt land som hävdar att man införde den lika och allmänna rösträtten.

L

Lars Andersson

2011-07-31

Betyg

Hygglig bok, men jag tyckte att ena halvan var något sämre. Stark 2:a.

Elisabeth E

2011-04-20

Betyg

Den var bra och jag kommer nog att läsa de andra delarna i Romanen om Olof :) Rekommenderas om man vill läsa om livet i Sverige under början av 1900-talet. Intressanta realistiska skildringar om timmerverksamheten i Stockholm.

Pernilla Lindholm

2011-03-09

Betyg

Måste säga att jag är positivt överraskad av den här romanen. Fick läsa ett utdrag ur Strändernas Svall när jag gick i gymnasiet och gillade det inte alls. Nu var det visserligen sju år sedan, och efter att ha läst den här boken kommer jag absolut att ge Eyvind fler chanser. En bra bok, helt enkelt.

Boel Djärv

2009-08-30

Betyg

Nu var det 1914 skulle fått en femma om den funnits separat, Här har du ditt liv var inte lika bra i mitt tycke, på gränsen mellan tre och fyra så tillsammans blir det en fyra.

Christer Strandberg

2009-07-23

Betyg

Httar inte Lars Hård här...