Rödhake

Nesbø, Jo

| 2002

Flag from sv

929


En övervintrande norsk gammelnazist som kämpade på Hitlers sida söker kontakt med unga nynazister. Han har ett fasansfullt mål i sikte och ska inleda den operation som är tänkt att radikalt förändra Norges framtid. Mycket snart börjar blod att flyta. Polisen inleder en undersökning. Det blir ett nytt tufft uppdrag för den nyligen befordrade kriminalkommissarien Harry Hole vid norska polisen att hindra vettvillingen från att sätta sina planer i verket i denna gastkramande thriller. Rödhake är alltså en i högsta grad aktuell spänningsroman om politiskt förvirrade men synnerligen handlingskraftiga människor, som inte skyr några medel när det gäller att förverkliga sina idéer. Vid sidan av thrillerberättelsen är boken även en kärleksroman...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Å

Åsa Viklund

2019-09-02

Betyg

Hans bästa bok enligt mig. Innehåller allt! Kärlek, spänning och gripande människoöden. Hans två första kan man hoppa över.

A

Adam Alsin

2019-06-29

Betyg

Älskar Harry Hole serien

Stefan Wern

2019-01-07

Betyg

Både ja och nej. Det är snyggt skrivet, vackert flätat och Hole är ju en synnerligen häftig karaktär. Men för mig saknas det något här. Kan det vara att det plötsligt utspelar sig i Norge och därmed i högre utsträckning liknar en svensk dussindeckare än hans två tidigare i serien (som utspelas i Sydney och Bangkok)?

Helena Rasmusson

2017-11-07

Betyg

Mycket bra deckare!

Minna Matson

2017-08-22

Betyg

Lite mindre Harry i denna då det blir många tillbakablickar mot andra världskriget. Tyvärr fortfarande aktuell..

C

Cecilia Sollenby

2016-08-08

Betyg

Mycket bättre än de de två första om Harry Hole!

Teresia Kjellgren

2016-03-07

Betyg

Spännande och bra. Gillar böcker där det förflutna vävs ihop och förklarar det nutida. Läs den!

E

Ellinor Karlberg

2016-01-18

Betyg

Väldigt bra! Var lite besviken på slutet dock.

L

Linda Forslund

2015-03-20

Betyg

Sämre än de första två. Långtråkig. Långsam. Men jag gav inte upp.

M

Matilda Krig

2015-02-09

Betyg

Shit, Nesbö har verkligen trappat upp! Den här var sjukt spännande nästan rakt igenom. Tyckte inte heller att historien hade samma upplägg som de två första böckerna, vilket var bra. Måste läsa nästa på en gång :)

Betyg

Bättre än Fladdermusmannen och Kackerlackorna utan tvekan! Hade dock fått en 4 i betyg om slutet vart bättre. Hela händelseförloppet var jätte spännande rakt igenom förutom slutet som var lite lamt.

P

PL *

2013-03-20

Betyg

Gillar Nesbø, men detta är inte en av hans bästa. Lite svårt att hålla isär och komma ihåg alla personer, vilket drar ner betyget lite. Trots detta så är det en bra bok.

Maria Larsson

2013-02-08

Betyg

"Rödhake" är Jo Nesbös tredje bok om Harry Hole. Och visst märker man en förbättring i hans skrivande mot de tidigare två böckerna. Problemet är bara att den är alldeles för lång, alldeles för detaljerad, alldeles för mycket. Nesbö har ännu inte lärt sig "kill your darlings" (kanske gör han det senare i serien) och boken hade vunnit på att kortats ner 100-150 sidor. Han maler på i oändlighet.Trots en spännande intrig (eller egentligen flera) så tappar man som läsare emellanåt fokus på grund av alla onödiga utlägg som inte tillför historien någonting. Och här behärskar Nesbö ännu inte tekniken (kanske den också förbättras under seriens gång) att skifta berättelser från olika tidsepoker. Boken får därför en ganska seg och rörig inledning.Dock ska Nesbö ha en eloge för sitt engagemang. Det märks att det är känsla bakom boken. En tänkbar orsak till att det varit så svårt för honom att korta ner den.

Som miniserie på tv i en si så där 3 avsnitt à 1,5 timme skulle det här bli en riktig nagelbitare.

Maria Larsson

2013-02-08

Betyg

Boken hade vunnit på att kortas ner 100-150 sidor. Den är för lång, för detaljerad, för mycket. Trist, för intrigen är spännande.

T

Tim Bertilsson

2012-08-31

Betyg

Kommentera...

A

Annika Sjöström

2012-07-08

Betyg

hörbok

Jan Banan

2011-12-17

Betyg

Boken är svår att komma in i på grund av de två olika tidsepokerna som denna berättelse spänner över, dessa epoker blandas kapitelvis. Personligen har jag alltid haft svårt att ta till mig den typen av berättande och jag får alltid brottas lite extra innan jag accepterar sådana böcker. Det intressantaste med denna är Holes begynnande kärleksaffär.

A

Annika Sjöström

2011-11-21

Betyg

hörbok

S

Sara Urger

2011-11-10

Betyg

Jag gillar Harry Hole, men i "Rödhake" tyckte jag att det handlade lite för lite om honom och hans kollegor. Sedan är jag inte heller förtjust i berättelser om andra världskriget, och det är ju det spåret som är det mest framträdande i "Rödhake". Helt okej, men lite tråkigt i vissa partier.

Betyg

Min första Nesbö-deckare, plockade ner en random bok i bokhyllan och det råkade bli rödhake. Seg till en början, svårt att placera alla karaktärer utan att blanda ihop dem, men när de väl satt sig kunde jag inte släppa boken ifrån mig. Välskriven och genomtänkt och ger en extra dimension med tanke på Nesbös text om sin far i slutet.

Magnus Bergström

2011-05-18

Betyg

Jag vet ju inte hur ni tänker, men åtminstone jag som är uppvuxen inte allt för långt från den norska gränsen med en dialekt delvis präglad av deras språk tycker att norska har en väldigt munter och trevlig ton. Av samma anledning har jag alltid sett Norge som ett trevligt, stilla och tillbakalutat land. Lite som ett Sverige med plusmeny, kanske tack vare den starkare ekonomin och de stabilare framtidsutsikterna.
Just därför är det extra uppfriskande att ha börjat läsa Jo Nesbøs deckare om kriminalkommissarien Harry Hole. Min skepsis till berättelsernas mörker tyngdes nästan lika mycket av att de var norska som att huvudkaraktärens namn känns hämtat ur porrfilmsindustrin, men snabbt visade det sig vila en välkommen pessimism och karghet över böckerna. Särskilt tydligt blev det när jag nu läste färdigt den tredje delen, Rødstrupe (sv. översättning: Rödhake). I de två första böckerna hade Hole nämligen hållit sig till att lösa fall utomlands, men när han i den tredje installationen försätts i sitt eget Oslo kring millenieskiftet så blir allt än mindre lekfullt; mer realistiskt och relaterbart.
Ett grepp jag särskilt gillar i Nesbøs serie är hur berättelsen tydligt påverkas av händelserna i de tidigare böckerna, så till den grad att han lämnar en uppenbart tydlig, stark och viktig tråd öppen i slutet av Rødstrupe, för att trissa upp mig som läsare inför fortsättningen.
För mig som vanligtvis inte är ett stort fan av kriminalromaner så är det här en dubbelvinst; stimulerande oskandinaviskt, närmare Dennis Lehane än Stieg Larsson eller Henning Mankell, utan att för den delen distansera sig från läsarens referensramar (Nesbø visar sig nämligen även ha mycket god smak inom populärkulturen, referenserna haglar). Ett starkt tips till pocketslukarna i sommar.

http://magnusbergstrom.blogspot.com/2011/05/muntergokens-dod.html

Magnus Bergström

2011-05-18

Betyg

Harry Hole på hemmaplan övertygar rejält. Förutom att Nesbø med bra flyt kan skriva parallellberättelser i olika tidsperspektiv så lyckas han fläta samman allt på ett spännande och vid flera tillfällen oväntat sätt. Att den, i motsats till de första två delarna, utspelar sig till största delen i Oslo gör storyn enklare att relatera till och skänker därför boken en mer realistisk känsla. Den klart bästa boken jag läst hittills i serien och kanske en av de bättre kriminalromanerna jag någonsin läst. Nesbø nästlar sig effektivt in bland mina få favoritförfattare i genren, kanske särskilt Dennis Lehane som håller pennan med snarlik hand.

U

Ulrica Sandell

2011-04-06

Betyg

Denna o Snömannan är Nesos bästa.

Anna-Karin L

2011-04-02

Betyg

Läste och läste men det tog nog 150 sidor innan jag var riktigt fast. Jag hade nog lite för höga förväntningar, men den tog sig och slutbetyget blir 4.

Monika W

2011-02-06

Betyg

Den här var bättre än de två första, inte bara för att stackars Hole inte blev misshandlad till i stort sett död en endaste gång. Jag gillar verkligen Nesbøs kluriga upplägg och inte heller i den här boken blev jag helt säker på vem mördaren var förrän alldeles mot slutet. Det börjar kännas lite som Agatha Christie i det avseendet. Det som drar ner betyget är det jobbiga hoppandet mellan dåtid och nutid i nästan halva boken. Det blev alldeles för korta besök i varje tid för att man skulle ha en chans att komma in i det och det störde bara historiens flöde.

Peter Allanson

2010-11-07

Betyg

En spännande men lite seg historia av denne skicklige Jo Nesbo.

Adaocha Odu

2010-11-02

Betyg

Uppfattade boken som tidsmässigt lite hattig. Förvirringen späddes på av att en del viktiga karaktärer getts snarlika namn. Övriga Harry Hole-böcker är så fantastiska att jag blivit på gränsen till besatt. Känns inte alls bra att erkänna att jag inte tyckte om denna.

M

Maria Josefsson

2010-08-22

Betyg

Tredje boken om Harry Hole och till en början känner jag inte alls igen mig. Greppet att ändra kronologin och dessutom ge återblickar är väl nödvändig för berättelsen, men det är ändå inget jag uppskattar. Harry har helt plötsligt blivit en känslosam typ med ett hyfsat socialt liv och som har en någorlunda respekt för sina medmänniskor. Och det tar ett antal hundra sidor in i boken innan det första mordet begås...

Ja, jag vet inte riktigt. Hade skruvat upp förväntningarna ganska rejält på denna bok, både pga ämnesvalet och andra recensioner som menat att det är Nesbøs bästa. Jag är inget stort fan av miljöskildringar, men tycker han varit duktig på det tidigare och var nyfiken på hur Oslo skulle gestaltas. Och jag fick ingen känsla alls, är det så att man inte lägger märke till sin närmaste omgivning på samma sätt?

Nej, det är för dåligt tuggmotstånd och alltför många personer för att jag skulle orka engagera mig i vem mördaren är. Tack och lov för de humorinslag (om än få) som finns! En slätstruken trea blir betyget.

Betyg

Så bra författare som jag bara älskar att läsa =)

A

Anchi L

2010-07-27

Betyg

Jag läste och jag läste utan att tycka boken var det minsta intressant men så upptäckte jag att jag inte ville lägga den ifrån mig för jag ville verkligen veta vem som var mördaren.

harriet karlsson

2009-11-01

Betyg

Kommentera...

Sofia Åkerberg

2009-10-03

Betyg

Jo Nesbö fortsätter att leverera! Jag har läst böckerna i lite "fel" ordning men känner att det snarare har gjort dem mer spännande -- att veta vad som kommer att hända, men inte hur. Generellt skriver ju Nesbö ganska pang på men jag tycker nog att telefonsvarar-dialogen var något av ett genidrag.

maria hansson

2009-09-21

Betyg

Denna gillade jag skarpt!!