Ringeren i Notre-Dame

Hugo, Victor

| 1981

Flag from no

499


Ringeren i Notre-Dame, klassiker for nye lesere Les om Quasimodo, den enøyde og vanskapte ringeren i Notre-Dame som forsøker å redde Esmeralda som er blitt anklaget for hekseri og dømt til døden.En ny serie av kjente klassikere gjenfortalt for nye lesere. Illustrerte bøker som vil vekke leseglede og leselyst hos unge lesere . og ikke minst . gjøre dem kjent med vår rike litterære kulturskatt.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

V

villa-freja.se

2019-02-27

Betyg

Klassiker till trots har jag aldrig tidigare läst boken och inte heller sett Disney-varianten. Nu är jag nyfiken på filmen. Spännande att se hur de har vinklat en brutal men också kärleksfull berättelse så att den passar barn.

Jag kan konstatera att jag är oerhört glad över att inte leva på medeltiden. Berättelsen är vacker och hemsk på samma gång. Jag hoppas hela tiden på ett gott slut. En mycket läsvärd klassiker.

Sanna Carlborg

2018-01-03

Betyg

Bokens behållning är dess obarmhärtiga skildring av kärleksolycka. Allt kryddat med hämningslös galghumor. I övrigt lite seg.

Magnus Johansson

2016-07-22

Betyg

Lite väl snårigt och omständligt skriven, men slutet, det kanske vackraste jag läst, väger upp det hela.

Sara Green

2016-05-22

Betyg

Vet ej om boken jag klickat på är en förkortad version av den jag faktiskt läst... Skulle den vara från från 8 år..?
Det är en tragisk historia. Pornografi för sadisten. Trots detta återkommer humorn alltjämt. Intressant att se denna som en samhällssatir, även över dagens värld.

Victoire Marcel

2015-02-11

Betyg

Vid denna omläsning kan jag konstatera att Pierre Gringoire är en av de roligaste karaktärerna någonsin. I princip allt han säger får mig att sitta och flina.

I

Inger Jonsson

2014-12-16

Betyg

Tragisk.

Emma Svanberg

2014-08-18

Betyg

Hemsk, spännande och gripande

E

Edwin Cole

2014-05-20

Betyg

De femtio sista sidorna var något av det bästa jag läst. Boken får en stark fyra.

Ingeborg Amnéus

2013-04-08

Betyg

Jag gillar verkligen den här uppläsningen, den gör historien väldigt levande.

Pernilla Lindholm

2013-03-12

Betyg

Måste erkänna att jag blev en smula besviken på den här klassikern. Den röda tråden svajar lite ibland tycker jag och berättelsen hoppar på ett sätt som inte gör handlingen rättvisa. Det är synd.

Emelie A

2012-09-06

Betyg

Måste hålla med en av de föregående talarna. I jämförelse med bilden av Esmeralda man fick som barn när man såg Disneys väldigt redigerade version av den här berättelsen så framstår Esmeralda (med några få undantag) som det stereotypa våp till kvinna som hängt med sedan, tja, urminnes tider.
För mig var berättelsen i all sin hemskhet en fantastisk kärlekshistoria, bland mycket annat. Det är svårt för mig att inte jämföra den här med Disneyfilmen eftersom jag fortfarande är ganska omtumlad av hur brutalt ändrad historien är, i huvudpersonernas fall handlar det om tre helt nya karaktärer som har uppfunnits av Disney där endast några få "drivande krafter" hos personerna, som Frollos och Quasimodos kärlek till Esmeralda, finns kvar. Inte ens Esmeraldas kärlek till Febus och absolut inte Febus karaktär är som den var menad att vara. I filmen är Frollo en grym man, i boken är han visserligen också grym ibland, men man känner mycket sympati och man förstår att han är inte ond. På samma sätt tycker man om Febus i filmen, men i berättelsen är han rent ut sagt ett riktigt as.
Kan bara säga att jag rekommenderar verkligen att alla som sett Disneys film läser berättelsen som den *verkligen är*, den är för bra för att folk skall gå omkring och tro att Disneyfilmen ens är i närheten av den ursprungliga berättelsen, det gör den inte rättvisa.

Louise Qvarfordt

2011-12-27

Betyg

Blev otroligt gripen av den här boken. Hugo ger en inblick i 1400-talets Paris utan att försköna eller dölja och jag blev fäst vid det poetiska vis han skildrar arkitekturen. Han beskriver en byggnads struktur, mönster och fasad som om det vore hans älskarinna vars kropp han vidrört och studerat varje detalj av. Quasimodo är stundtals en rå, elak och otroligt naiv karaktär, men trots detta får jag stor empati för honom. Detsamma gäller Claude Frollo.

Karaktären Esmeralda är dock en besvikelse för mig, eftersom jag innan endast sett Disneys version av denna historia. Bokens Esmeralda är en mjäkig, kall och ytlig person och besitter inte något av det som jag i barndomen beundrade hos den självständiga, vackra zigenarflickan. Men, det hör egentligen inte hit.

Mycket bra!

Elin Ekaterina

2011-07-24

Betyg

En oerhört välberättad klassiker. Hugos fullkomliga avsmak för Paris utseendemässiga förändringar mellan 1400 och 1800 syns ständigt med syrliga, komiska kommentarer och han talar till direkt till läsaren med sina målade beskrivningar av ett fjortonhundratal som han, liksom vi, bara kunde föreställa sig. Historisk undervisning i ett 1400-talets Paris, både sympatiska förargande karaktärer, hat, kärlek, tragik. Kort sagt en otroligt fin bok som jag håller mycket av!

Anna Carlsson

2011-07-22

Betyg

Mycket fin bok, som personifierar det vardagliga Paris samtidigt som en häftig historia om kärlek och svek tornar upp sig. Helt klart läsvärd. Det kan också vara roligt att se Disney's tolkning av boken, och jämföra hur de har valt att gestalta denna komplicerade historia.

Karin .

2009-12-13

Betyg

Betyget avser både film och bok.