Året är 1192 när Arn Magnusson efter tjugo års botgöringstjänst återvänder till Västra Götaland. Där råder tillfällig fred i väntan på det stora avgörandet. Arn är en av många tusen förlorare i det Heliga Landet. Med sig hem för han kunskap och invandrare som blir förutsättningen för en helt ny tid över hela Europa, och som av det lilla bondelandet Västra Götaland skapar det nya konungariket Sverige. Men riddare Arn och hans älskade Cecilia, som nu sköter all ekonomi och handel på Riseberga kloster, riskerar att störta landet i kaos och krig eftersom de båda är förvissade om att kärleken är större än politiken. Riket vid vägens slut är den tredje och avslutande delen i Jan Guillous berättelse om Arn Magnusson och Cecilia Algotsdotter och Sveriges tillkomst vid slutet av 1100-talet.
Godkänd machotainment med en redig träbock till huvudperson. Guillous ordförråd och den von oben-svinigt arkaiserande stilen stannar i minnet. Här finns dock en någorlunda trovärdig kärlekshistoria som får en tillfredsställande upplösning, vilket höjer den tredje delen i serien över de andra.
2012-03-08
Spännande! och ett intressant o roligt sätt att lära sig lite svensk historia på. Men förvånad att de de ändrat rätt mycket av historien i filmen...
Samma som med ettan: jag stör mig på att han är så himla speciell. Fast nu är han ju inte lika speciell, det FINNS ju faktiskt andra som är bättre än vad han är. Fortfarande "jaha, och?"-faktor på vissa ställen, men ändå bättre än ettan. Dock inte tillräckligt bra för att få bättre betyg.
2009-08-20
den är spännande och det händer saker hela tiden. Det tog inte mer än tre veckor att läsa ut alla böckerna.
I found this whole series a bit pretentious. To imagine that the templars (Arn) - and thus the freemasons (who claim to be decendants of the templars) - were behind the creation of the Swedish nation-state seems not only historically far-fetched, but even sort of 'hidden-agenda' like. Sure, nothing wrong with writing fantasy... these books just don't seem to be promoted as such.