
Susanne har brutit upp från sitt äktenskap med Erik och jobbet på arkitektfirman i Stockholm. Ett frilansuppdrag i sommarvackra Roslagen blir en chans att börja om, men det visar sig snart bli mer komplicerat än hon kunnat ana. Det låter som en arkitekts drömuppdrag, att rita om en gammal skofabrik till ett lyxigt konferenshotell. Susanne flyttar in i lägenheten ovanpå den avfolkade orten Grävinges nedlagda Konsumbutik. Men så avslöjar uppdragsgivaren att det ingår i planerna att riva alla husen längs Fabriksgatan, och det ska i det längsta hållas hemligt för hyresgästerna som bor där. En av dem är Ingegerd, som har bott i Grävinge i hela sitt liv och som bjuder Susanne på kaffe med sockerkaka och skarpa iakttagelser. Och där finns också fastighetsskötaren Conny som väver bilinredningar på fritiden. Han som är femton år yngre än Susanne men som får henne att skratta mer än hon gjort...
Visa mer
Recensioner
Betyg
Renoveringsobjekten är en fristående bok, men samtidigt finns karaktärer och platser från Åhman Owetz andra böcker med, och utökar känslan av en egen liten verklighet. Som läsare får det mig att må bra, för jag får en inblick i livet hos karaktärer jag läst om förut och saknat mycket.
Susanne är strax över femtio, och ska påbörja att vara frilansarkitekt istället för att arbeta på ett större företag. Hon blir tipsad om ett stort projekt i Grävinge, där den gamla nedlagda skofabriken ska omarbetas enligt ägaren Hans Lindgrens plan. Men när Susanne kommer dit för ett möte visar det sig att den där planen är mycket större, mer krävande och sätter mer av Susannes etik och moral på prov än vad hon ens kunde tänka sig. Det är inte bara skofabriken de vill göra till ett konferenshotell, de vill också riva alla huden längs Fabriksgatan och göra alla som bor där hemlösa. Dessutom vill de ändra så mycket att det gamla fabrikssamhället istället ska bli ett 1600-talsaktigt brukssamhälle. Mot bättre vetande tackar Susanne ja till projektet men vill bo i Grävinge för att kunna göra efterforskningar kring de boende och ifall de är så hopplösa som paret Lindgren hävdar. Och har de någonstans att ta vägen om deras bostäder försvinner?
Jag är minst lika förtjust i den här som jag är Åhman Owetz tidigare böcker. Det här är ren och skär lycka för mig, men det betyder inte att det är en bok där allting går rakt fram utan problem. Karaktärerna har alla sina egna bekymmer och problem och det är mycket vemod genom boken.
Ingegerd är min absolut stora favorit i den här boken, och jag älskar när äldre damer får vara med som viktiga karaktärer i böcker, utan att för den sakens skull vara ”äldre”. Ingegerd vill klara sig själv, och är en frisk fläkt i Susannes liv. De behöver nog varandra lika mycket, de där två. Jag gillar också Susanne, och Conny. Det är svårt att tycka om paret Lindgren (tyvärr, för namnet är det ju inget fel på) men det är inte heller meningen. Klasskillnaden är tydlig rakt igenom boken men samtidigt tycker jag om att Susanne kommer in som ett mellanting. Där står hon med fötterna på båda sidor av staketet och gräset visar sig vara mycket grönare på den sidan hon inte trott.
Länge funderar jag på hur det ska gå, även om jag har mina aningar och förhoppningar. Det blir såklart ingen stor överraskning, men resan dit har flera oväntade vändningar och det gillar jag. Det är en av de stora fördelarna med feelgood för mig, jag vet (ofta) hur slutet kommer se ut men inte riktigt hur eller resan dit.
Eli Åhman Owetz har ett mycket bra språk och en väldigt fin berättarstil. Människorna är i fokus, men omgivningen och miljöerna lämnas inte därhän för det. Allt flyter liksom på och man hänger med utan att vilja sluta läsa. Som tidigare skrivet väver Åhman Owetz också in karaktärer från tidigare böcker, vilket gör att persongalleriet blir lagom stort för den som läst tidigare verk. De viktiga karaktärerna har man koll på väldigt tidigt, och alla skiljer sig åt i sätt och ton så det är inga problem att komma ihåg vem som är vem.
Renoveringsobjekten är en fristående uppföljare av Brevvännerna men även personer från Anna-Lisa-serien dyker upp. Både Grävinge, Örby kommun och Söderberga är påhittade platser men allt känns verkligt och trovärdigt. Jag längtar efter att få se vad Åhman Owetz hittar på för mysigt äventyr härnäst.
Betyg
Jag ville inte att den skulle ta slut!
Vilken härlig bok, vilken härlig miljö och vilka härliga människor. Allt känns så varmt och gemytligt, som en Astrid Lindgren-saga för vuxna. Jag hade mycket svårt att lägga ifrån mig boken och smet undan från disken flera gånger bara för att få läsa lite till. Boken är lättläst och tog slut alldeles för fort.
Eli Åhman Owetz har ett sätt att skriva som gör att man glömmer tid och rum, det enda som existerar är personerna i boken. Jag gillar hennes sätt att plocka en karaktär från en annan bok och låta den få en helt egen historia. Vem vet vem det blir nästa gång? Kanske Ingegerd som får återuppleva sin ungdom som killmagnet? Oavsett vem det blir så skulle jag vilja att den boken var klar nu!
2020-07-28
Betyg
En varm, härlig feelgood där jag får återse karaktärerna från författarens tidigare böcker. Renoveringsobjekten är den fristående uppföljaren till Brevvännerna, men karaktärerna återses även från andra romaner, så som Anna-Lisas antik.
Betyg
Susanne bor i Stockholm. Hon har efter 23 år skilt sig från Erik, och slutat på arkitektfirman. Nu ska hon satsa på att jobba som frilansande arkitekt. Men det är inte så lätt att få uppdrag.
Men så får hon ett uppdrag i byn Grävinge. Det hon trodde skulle bli ett snabbt jobb och sen hem till Stockholm igen, visade sig vara ett betydligt större jobb. Så hon bestämmer sig för att bo i byn under tiden.
När hon fått veta hela uppdraget, känns det inte helt rätt.
Efterhand som hon lär känna byborna känns hennes uppdrag allt jobbigare att utföra. Men vad kan hon göra?
Wow, vilken bok. Helt underbar feelgood, med så härliga karaktärer och fina miljöbeskrivningar. En lantlig idyll med så mycket kärlek och gemenskap.
Jag ville inte boken skulle ta slut.
Betyg
En varm och gripande roman om kärlek och vänskap. Susanne har brutit upp från sitt äktenskap och jobbet på en arkitektfirma i Stockholm. När hon får ett frilansuppdrag i Roslagen blir det en chans att börja om. Men uppdraget blir mycket större och mer komplicerat än vad Susanne tänkt sig.
Renoveringsobjekten är en kärleksfull roman med hjärta och smärta. Det är en underbar och charmig berättelse som man inte vill ska ta slut för fort. Eli är bra på att bygga upp en vacker historia, relationer och att beskriva och gestalta personer och miljöer. Språket är lätt och boken går fort att läsa. Det här är en ljuvlig bok som passar bra till sommarledigheten.
Betyg
Känner mig lycklig efter att återigen fått läsa en varm fin roman av Eli Åhman Owetz. Känns som man är i boken och känner alla karaktärer.Eli är fantastisk på att beskriva människor,byggnader,prylar så det blir verkligt,som en film. Även i denna bok var tre kaffet med.Mysigt.Rekommenderar denna varmt men läs gärna alla hennes andra böcker också.Tack Eli.
Betyg
Till att börja med behöver jag erkänna en sak:
Jag är ingen van feelgood-läsare. Nej. Jag tillhör kanske mer feelbad-facket...? nej, skämt åt sido. Men jag gör mina tappra försök då och då, tyvärr slutar det ofta med att jag tappar intresset efter ett par kapitel. Men så ramlar jag över en feelgood som får mig att fastna totalt. Det här är definitivt en av dem.
Underbar historia, genuint äkta och trovärdig på alla sätt med fina karaktärs- och miljöbeskrivningar. En feelgood som har allt; ett mysigt litet samhälle med engagerade människor som vill göra skillnad, och förstås kärlek och ett spänningsmoment. Jag vill packa ihop mitt bohag och sticka till det charmiga Grävinge på stört. Språket flyter lättsamt och självklart, vilket bidrar till att boken bara kan läsas på ett sätt; i ett enda sträck! Det här kommer att vara en av bästa böckerna 2020, utan någon som helst tvekan.
2020-05-16
Betyg
Jag kan bara instämma i hyllnings kören och med varm hjärta säga att Eli verkligen har lyckats med uppföljaren till Brevvännerna. Hon är tillbaka med en ny varm relationsroman.
Här sitter jag nu med boken i knät och en av mina första tankar var...
Nej, den är slut! Men i samma andetag kom insikten den var ju hur bra som helst, jag till och med snäppet vassare en Brevvännerna. Hur nu det kan vara möjligt.
Berättelsen är otroligt varm och med den charmiga lantliga idyllen och med den härliga tonen av gemenskap och kärlek som löper som en röd tråd genom hela boken gör att jag har en go känsla när jag läser varje sida.
Hela recensionen på https://bokprataren.blogspot.com/2020/05/jag-kan-bara-instamma-i-hyllnings-koren.html