Håller religionen på att försvagas i vår tid, eller står vi inför en religiös uppblomstring? Vilken roll spelar religionen i etniska och nationella konflikter? Idag ställs oftare frågor om religionens roll i samhället än för en generation sedan. Är religionen en grundläggande drivkraft, eller missbrukas den av politiska ledare? Är all religion kvinnoförtryckande? Finns det ett religiöst inslag i vår tids fokusering på hälsa och välmående? Den här boken ger en översikt över sociologiska teorier om religion, bl.a. korta framställningar av centrala sociologers analyser av religion, från Karl Marx till Zygmunt Bauman.
2015-06-10
Jag kanske är hård i mitt betyg. Men boken försöker vara alltför korrekt, så det blir mycket ord. Långa resonemang man försöker lära sig och förstå avslutas alla i "å andra sidan" och en lång radda kritik. Ämnet är på tok för underutvecklat än, det påverkar betyget på läroboken i ämnet.
Ämnena är intressanta, men väl sakligt presenterade, och de första 4 kapitlen (av 12) är lååånga innan det börjar bli mer intressant.
2015-05-12
Jättebra i sin genre! Men för grundläggande och för bristande intresse för att jag ska fastna.