Tredje delen i succéserien Rekordskolan är nu äntligen här!De tre vännerna Kostas, Rurik och Silje återvänder till Rekordskolan för en ny termin och får veta att hela årskursen ska tävla mot Toppskolan i en stor rekordtävling. De kommer att bli tävlingar som trampolinhopp, hinderbanor och försök till världens längsta tuppkam. Kompisarna är både taggade och lite nervösa, men efter en spännande och omtumlande färd med skolans zeppelinare upptäcker de att de flesta eleverna på Toppskolan använder sig av allt annat än schyssta metoder för att vinna... Samtidigt har Silje fått annat att tänka på, hennes gamla kompis Eddie är nämligen med i motståndarlaget! Kommer de att bli vänner på nytt, och kan Eddie kanske hjälpa dem att luska ut hur man egentligen vinner mot någon som inte spelar ett rent spel? Rekordskolan 3 - Tävlingen mot Toppskolan är del tre i den populära serien om...
@barnboksfamiljen på instagram
2019-10-17
Detta är tredje boken i serien om Rekordskolan där det går barn med olika speciella talanger. Gemensamt har de att de alla tränar för att slå världsrekord inom sin nisch. Närmast får vi följa barnen Signe, Rurik och Kostas som är totalt olika som personer men ändå landar i en fin gemensam vänskap.
I denna del är det dags för skolan att möta den fruktade Toppskolan i en utmaning. Toppskolan styrs med järnhand av deras hårda rektor Vladimika som framförallt vill vinna och inte har några hämningar för hur det ska gå till.
När tävlingarna börjar förlorar Rekordskolan på löpande band. Men är det inte något fuffens som pågår?
Jag har högläst Rekordskolan för både A(9 år) och I (5,5 år) sen tidigare och de har verkligen uppskattat Rekordskolans något extrema värld. En skola där elever sover i trädkojor och skolas kring extrema saker har tilltalat dem.
När jag läste denna gången så tyckte A att det var underhållande med beskrivningarna om Toppskolans hårda lärmiljö och deras diktatoriska rektor. Men efter det tappade han snabbt intresse och efter halva boken valde han att lämna lässtunden och istället lyssna på en ljudbok. Vad som fick honom att tappa intresset var svårt att få fram, men även jag har magkänslan att första två delarna är lite mer fångande än tredje delen.
I (5,5 år) satt dock kvar och visade intresse boken igenom.
Rekordskolan är en välskriven serie där alla delar hittills har varit behagliga att högläsa. Inga problem att få till ett bra läsflyt för mig iallafall.
Bokens sensmoral är att ärliga metoder och kamratskap i slutända ändå alltid vinner.
Utifrån normperspektiv finns både små detaljer jag reagerade på men också bra detaljer. Överlag känns ändå boken helt okej i slutändan ur detta perspektiv.
En underbar sak med böckerna är deras blänkande metallic-färgade omslagen som skriker till barnen ”Plocka upp mig!”. Perfekt utformade för målgruppen och som gjorda för att fronta i skolbiblioteket.