Äntligen dags för sommarlägret!Efter dramatiken med Siljes fallskärm landar hon i en märklig skog, men hur ska hon ta sig därifrån? Rurik och Kostas, som redan kommit till sommarlägret, är taggade på att sätta nya spännande rekord i udda sommarsaker! Men först måste de såklart hitta Silje ... På lägret ska de paddla kanot, rida på åsnor och tälja. På kvällarna grillar de rekordmarshmallows och berättar spökhistorier kring lägerelden. Men vad är det egentligen för något som rör sig i vattnet, och vem viskar kring tälten på natten? Och vad kommer hända till hösten, måste Silje trots allt gå på den fruktade Toppskolan? Spänningen fortsätter i denna fjärde del i serien om Rekordskolan. Rekordskolan Sommarlägret! är del fyra i den populära serien om de lite udda vännerna Kostas, Rurik och Silje och deras liv på Rekordskolan. Serien handlar om rekord, vänskap och äventyr och...
Gustavs Bokhylla (finns på Ins
2020-05-07
Jag läste fjärde boken i Rekordskolan serien. Den är väldigt bra. Spännande och lättläst. Framsidan är skitsnygg. Det enda jag inte gillar är att den slutar med en cliffhanger så nu måste jag vänta på nästa bok.
Man kan läsa boken utan att ha läst de andra men jag tycker att ni ska läsa alla böcker från början. Då får man veta allt och man förstår varför de olika barnen går på skolan. Några av dem har blivit mobbade tidigare för att de är annorlunda. Alla är väldigt bra på något.
Boken handlar om Silje, Kostas, Rurik, Eddie och Banja. I denna bok kommer det några nya personer. Vivienne och Beth som bara har en arm. Det är spännande att läsa om hur hon förlorade sin arm. De är på ett sommarläger där de får göra många roliga saker och det blir riktigt spännande i slutet.
Philip 7 år:
Jag gillar Rekordskolan böckerna. Mamma och jag fick läsa själva för Gustav ville läsa boken först. Det gick bra och han läste den snabbt. Det gjorde vi också. Det är roligt att de får göra så spännande saker i böckerna. Allt är alltid rekordstort och de där jättestora marshmallowsarna verkar goda. De skulle jag vilja testa. Jag vill också ha sånna där häftiga klockor som barnen har.
Boken är spännande och det är roligt att de är på läger i naturen. De gör många roliga saker och det är spännande med de nya personerna och det som händer på slutet. Jag får inte avslöja mig fast jag vill.
AC (mamma):
Rekordskolan är en fin och lagom spännande serie. De avslutas alltid på ett sätt som skapar en gnutta frustration då du måste gå och vänta på nästa bok på gott och ont. Man märker att barn inte är vana att vänta på saker nu för tiden (i alla fall inte mina barn).
Serien innehåller lite kärlek, utanförskap, gemenskap, vänskap, olikheter och massor av rekord. Dessutom är illustrationerna fina och böckerna så snygga att du vill ha dem framme. Perfekta presentboken till barnet som läser själv eller kanske inte är så intresserad av läsning egentligen. Dessa böcker lockar till läsning och gör en nyfiken. Barn älskar ju dessutom rekord av olika slag och här har du det i skönlitterär form. Dessa böcker får en att känna att författarna verkligen försökt skapa dem för barn och utifrån det barn faktiskt gillar.
@barnboksfamiljen på instagram
2020-05-01
Detta är fjärde boken i serien om Rekordskolan där det går barn med olika speciella talanger. Gemensamt har de att de alla tränar för att slå världsrekord inom sin nisch. Närmast får vi följa barnen Signe, Rurik och Kostas som är totalt olika som personer men ändå landat i en fin gemensam vänskap.
Denna boken tar sin början där den tredje boken slutar. Barnen ska iväg på sommarläger när Siljes pappa hämtar henne med familjens helikopter. Han tar med sig henne för att börja på rivalskolan Toppskolan. Silje vägrar och det slutar med att hon bestämmer sig för att hoppa fallskärm från luften för att komma undan.
Så fjärde boken tar sin början när Silje precis landat i naturen och använder sig av överlevnadskunskap för att orientera sig.
Samtidigt har Kostas och Rurik kommit fram till det fantastiska sommarlägret, men snart blir det mer mystik när barnen hör viskningar om natten och skymtar något i sjöns vatten. Vad kan det vara?
Jag högläste boken för I (6,5 år) och A (snart 10) och bägge två tyckte att boken var väldigt bra. De tyckte den var spännande och uppskattade alla finurliga rekorddetaljer som författarna har skrivit in. Exempelvis på kvällen så grillar barnen rekordmarshmallows där varje marshmallow är lika stort som barnens egna huvud.
Jag själv som vuxen blev inte lika tagen av berättelsen men tänker att den passar bra för tystläsning för barn som kanske fortfarande har ett läsmotstbd även om de har kommit igång med läsningen. Men även mitt läsvana kusinbarn älskar Rekordskolan-böckerna. För berättelsen har ett snabbt tempo med många roliga detaljer inskrivna. Det är en berättelse som är skriven med ett starkt barnperspektiv. Vad tycker barnen är roliga och facinerande detaljer? Vilka relationella frågor kan barnen känna igen sig i?
Det är detta och barnens starka gillande av boken som gör att jag sätter såpass högt betyg. För mig är målgruppens reaktioner viktigare än min, så jag låter deras åsikter väga tungt i betygsättningen.
När det kommer till normer så tycker jag det finns både bra och dåliga detaljer i boken. Jag tycker det blir lite väl med hur mycket Silje funderar på killen Eddie i boken. Det ihop med att när hon ska genomföra yxkastarprovet så kommer Eddie fram och ska ge henne guidning i hur hon kastar, det irriterar mig.
Samtidigt skriver författarna in scener när hon sitter och bajsar på utedass och andra delar när hon visar stor förmåga. Så det finns variation. Jag gillar också att det introduceras en ny karaktär som bara har en arm. Min son har en klasskompis med enbart en arm och jag har länge tänkt på hur sällan sånt synliggörs i barnlitteratur, trots att i exempelvis bilderböcker så är det ju hur lätt som helst att låta ett barn sakna en arm i bilderna. Så tummen upp för denna detalj i boken!
Denna tjej som saknar arm är även modig med stor fysisk kapacitet. Hon begränsas inte minsann - bra!
Jag gillar också att alla Rekordskolan-böckerna har så snygga blanka metallic-omslag. Detta är böcker som ska frontas i skolbibliotek - de kommer garanterat bli upplockade av nyfikna barn. På samma sätt så tycker jag att böckerna passar bra att ge i present till barn som inte läser privat. För omslagen skapar läslust redan där.