Den rasistiska seriemördaren Peter Mangs gäckade Malmöpolisen i nära ett årtionde. Han slog till i vardagen och sköt muslimer, svarta, judar, romer och "rasförrädare". Mangs räknade med att polisen aldrig skulle misstänka en prydlig, skötsam, vanlig, vit svensk. En som de själva. Han fick rätt. När Mangs till slut greps förstod varken polis, åklagare eller media hans politiska motiv. Efter rättegången drogs en suck av lättnad. Den ensamme galningen var fast, problemet var löst. Men var det verkligen så enkelt? Raskrigaren är spännande som en deckare och bygger på tio djupintervjuer med Peter Mangs, hans egna politiska texter som aldrig tidigare offentliggjorts, den omfattande polisutredningen och samtal med anhöriga och många andra Malmöbor.
I sju år, 2003-2010, spred Peter Mangs skräck i Malmö stad. Genom att slumpmässigt skjuta individer med utländsk utseende, som enda gemensamma nämnare, blev Peter Mangs snart, av medierna och samhället, den nye serieskytten - Lasermannen II. I Mattias Gardells reportagebok, Raskrigaren, får vi en djupare men klarare bild av Peter Mangs liv, bakgrund och motiv till flertalet mord och mordförsök. Vad var det egentligen som drev Mangs till att faktiskt påbörja denna obehagliga vansinnesfärd? Vad låg bakom drivkraften? Det hela var, i Mangs mening, ett "anticimexsuppdrag", ett illa tvunget uppdrag för att rensa staden från ohyra. Inspirerad av bland annat ensamvargarna, Timothy McVeigh och Joseph Paul Franklin, genomförde Mangs sin egen form av modus operandi för att sprida skräck i Malmös invånare med syftet att inleda ett raskrig och väcka "svenskvänliga" för kamp. “Ohyran, parasiterna och skäggbarnen”, måste väck, staden skulle städas till varje pris; de andra är i vägen för ett monokulturellt Sverige, enligt Mangs, skrivbordskrigare och övriga Herderinspirerade nationalister. Avhumaniseringen av de andra tycks ha gjort det enklare för Mangs att distansera sig själv från offren som han skoningslöst likviderade för att "livbåten" var överfull. Förutom bilden av Mangs får man som läsare även ta del av en rättvis och empatisk bild av offren, utsagor från deras nära och kära som förundrades och fortfarande förundras över det hela som skedde. Mattias Gardell, författare och religions professor vid Uppsala universitet, lyckas även fånga och upplysa läsaren om den samtid som vi lever i, en tid av ökande extremism och högerpopulism som tydligt fått starkare fotfäste i Europa. Helt klart läsvärd och informativ reportagebok, läs den i dag.
2016-02-11
Mycket bra bok om mördaren Peter Mangs. Gardell visar på ett övertygande sätt hur en rasistisk världsbild varit drivkraften bakom Mangs mördande. Fullpotten uteblir dock då jag saknar en psykologisk diskussion kring varför just Mangs, och inte de nazistiska vänner han hade, begick dessa fruktansvärda brott. Det fanns uppenbarligen något i Mangs som gjorde honom särskilt moraliskt korrupt, vilket Gardell knappt berör.