Ekelund, Fredrik

| 2018

En medelålders man upptäcker sin transidentitet och hamnar i en kris som leder till ett helt nytt liv. Köpenhamn blir frihetens ort, där nya vägar prövas och nya bekantskaper väntar. Men det är en kluven tillvaro. I Malmö finns skammen och sorgen, och snart är det gamla livet omöjligt att upprätthålla.I Q undersöker Fredrik Ekelund transpersoners verklighet: Vad innebär det att vara man, att vara kvinna eller att uppleva sig vara både och? Q är ett skoningslöst existentiellt drama om livets svåraste val.

Helena R

2019-01-08

Jag vill gilla denna bok. Den beror ett så viktigt ämne och skulle kunna vara en del i debatten kring könsidentitet. Istället känns det lite som om den faller platt i sina försök.

Fredrik Ekelund, en känd författare inser runt 60 års ålder att han är transvestit. Vad som följer är hans resa in i sitt kvinnliga jag, Marisol, och resan in i en för honom och henne en ny värld. Medan Fredrik lever och verkar i Malmö blir Köpenhamn Marisols arena, på de klubbar, restauranger och föreningar för HBT-folket (sic).

Det känns som en bok skriven i terapeutiskt syfte. I början är det spännande, första gångerna Fredrik blir Marisol, när han kan leva ut en sida av honom som länge legat gömd, styrkan i Marisol, de trevande stegen in i en ny värld, nya gemenskaper, känslan av att tillhöra en utsatt grupp. Men efter det blir det repetitivt. Bitvis känns boken som en guide till Köpenhamns HBT-värld, en ändlös beskrivning av festkvällarna, vilka klubbar som besöks, personer med vilka Marisol bygger mer eller mindre betydande relationer med.

Ryggraden i boken är en brevväxling mellan Marisol och Soledad, en transvestit Marisol träffar tidigt i sin egen förändring. Dessa brev är öppna, ärliga och djupa, de diskuterar trans-frågor, känslor, livet i stort och smått. Breven är intressanta att läsa och här får vi som läsare lära känna Marisol på djupet, som en mer komplex person än den som bara går ut och festar.

Det är en viktig bok, men den känns skriven för att författaren ska bearbeta sina känslor och beslut. Den känns inte skriven för läsaren.