Purebred. Generalens älskarinna, Del 2

Hågensen, Lisa

| 2018

Flag from sv

6


Whanzi tror hon har förlorat allt, och samtidigt som kriget bryter ut ger hon sig iväg på en dödsbringande resa. Vägen hon väljer för henne dock obönhörligt tillbaka mot det hon flydde från, och väl där kastas hon in i ett skeende som får alla hennes tidigare tvivel att tillintetgöras. Hur ska hon kunna fortsätta leva om det värsta som kan hända verkligen sker?

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Kim M. Kimselius

2019-12-07

Betyg

Böckerna i serien Pure Bred handlar om den fiktiva framtiden som tar sin början i staden Olympo. I varje bok får vi följa olika huvudpersoner. I böckerna Generalens älskarinna del 1 och 2 får vi följa Whanzi. Det är en karaktär som bara var i utkanten i de tidigare berättelserna, men som nu har blivit en stark huvudperson. I Generalens älskarinna Del 1, hamnar Whanzi i dödsläger och får uppleva allt det fruktansvärda som sker där. Med sina sista krafter lyckas hon ta sig därifrån. Färden för henne till Högborgen, där den fruktade Generalen styr över die Herrenvolks armé och alla dödsläger. Hon blir infiltratör och spion åt motståndsrörelsen. I Generalens älskarinna Del 2, fortsätter hon sin kamp mot Die Herrenfolk tillsammans med motståndsrörelsen.

Lisa Hågensen är en skicklig författare, som genom sina miljöskildringar och personbeskrivningar fångar läsaren och håller dem i ett hårt grepp till sista sidan. Det är många trådar som slingrar sig genom alla böckerna, men författaren väver skickligt ihop dem till en skimrande väv av ord.

Det som är skrämmande med den här serien är trådarna till det förflutna, andra världskriget, Adolf Hitler, den rena rasen och koncentrationslägren.

Det går absolut inte att sluta läsa. Jag älskar Lisa Hågensens böcker. Hennes författarskap växer för varje bok. Tycker du om fantasy ska du defintivt läsa serien Pure Bred, du kommer inte att bli besviken. Läs!

Betyg

4,5/5

Generalens älskarinna, del 2 är alltså fortsättningen på den tredje delen i trilogin Purebred och tar vid exakt där del 1 slutar. Det innebär att man som läsare får mest utav boken genom att ha läst första delen innan och gärna ha den i färskt minne. Det är inte tillbakablickar på det sättet det skulle ha varit om det hade varit en fjärde bok istället.

För mig, som precis läst ut del 1, fungerade det alldeles utmärkt. Man får den där mysiga känslan av att plocka upp en ny bok samtidigt som startsträckan i läsningen raderades eftersom jag kastades tillbaka mitt i handlingarnas centrum.

Det här är en av mina favoritserier, för jag tycker att Lisa Hågensen är väldigt bra på berättande och på världsskapande. Även om det utspelar sig i ett framtida Europa och namnen är tagna därifrån känns researchen gedigen och det arbete som behövts för att staka ut den här världen är beundransvärd. Bara en sådan sak som att kalla det rike som die Herrenvolk försöker skapa för ”fjärde riket” tycker jag är lysande.

I Purebreds första del, Flykten från Olympo, möter man Thorbis perspektiv. I den andra delen, Herrefolket, är det Dora som vi får följa. I den sista delen (eller då två sista delarna), Generalens älskarinna, är det Whanzi man följer. Hon kanske är den mest spännande av alla karaktärer och absolut den jag har stört mig mest på under seriens gång. Hon verkar så vuxen men det märks många gånger att hennes beteende passar hennes ålder (15-16 år är hon i de här böckerna). Det har varit nyttigt för mig att lära känna henne som person, och jag gillar henne (och förstår henne) mycket bättre efter de här två delarna. Jag vill jämföra henne lite med Pippi Långstrump och Anne Frank, kanske mest Pippi i just den här delen.

I övrigt är persongalleriet lagom stort och har man följt serien från början känner man igen de allra flesta i den här boken. Det gör det till ett ganska lättläst avslut, bara av den anledningen. Lättläst är serien ändå, Hågensen har ett driv och ett skrivsätt som gör att sidorna bara flyger fram när jag läser, samtidigt som det inte känns som om det går för fort fram.

Monika W

2018-09-10

Betyg

Nu var det äntligen dags att få veta hur den här historien slutar, den som jag började läsa för snart ett år sedan. Jag var ganska nyfiken, faktiskt, på hur säcken skulle knytas ihop och om författaren skulle våga ta ut svängarna. Jag är ju inte riktigt rätt målgrupp, egentligen (detta är YA), och det är inte utan att det märks. Litegrann. Läs mer på min blogg

Åsa Carlsson

2018-06-21

Betyg

Det mest positiva genom hela YA-bokserien Purebred (som man bör läsa från början) är fortfarande för mig själva världsbygget, som känns både särpräglat och grundligt genomarbetat, så alltså även i den här tredje delens första och andra del. Fullständig recension bokblogg: http://ibokhyllan.blogspot.com/2018/06/purebred-generalens-alskarinna-del-1.html

J

Betyg

Spännande, underhållande och fängslande!