2022-07-07
3,5/5
Tnkvrd och annorlunda. Det hnder en hel del men tempot r nd ganska lungt. verraskande slut.
2020-10-06
Tnkvrt och annorlunda. Vad r rtt och fel och vem bestmmer vad som r rtt och fel. Filosofisk diskussion p hg niv med hrligt sprk.
Vlskriven och annorlunda. Poetisk och samtidigt rak. Tempot i boken knns lugnt trots att det hnder massor. Jag tycker ibland synd om huvudpersonen samtidigt som jag hejar p henne. Det finns ven en speciell stmning ver boken som jag inte riktigt kan stta fingret p, men jag gillar den.
Mycket tankevckande bok som inspirerar till ifrgasttande och analyserande av olika mnen. Jag gillar de sm bihistorierna och huvudkaraktrens sidospr i tankarna. Hon r en riktigt hftig gammal dam som agerar p sin tro, och som ocks fr en att ifrgastta rtt och fel. Man fr fundera mycket ver makt, rttvisa och vems perspektiv som rder.
En bok helt i min smak. En fantastisk historia som utspelar sig i sydvstra Polen, precis vid grnsen till Tjeckien. Huvudpersonen r en ldre lite speciell kvinna som undervisar i engelska och r en sann djurvn. Hon har ngra f vnner, vnner som sedan visar sig vara verkligt sanna vnner. Naturbeskrivningarna r fantastiska och i denna skogsidyll sker det ena mordet efter det andra. Ls och njut! Fyra plus i betyg av mig.
Jag hade verkligen extremt lga frvntningar nr jag brjade lyssna p denna bok. Jag hade lagt mrke till den redan fr flera r sedan men aldrig kommit mig fr att lsa den. Nu nr Olga Tokarczuk fick nobelpriset i litteratur s sg jag hur man ltit lgga upp radiofljetongen som sndes fr ett antal r sedan, laddade ner den och brjade lyssna. Jag brukar aldrig tilltalas av nobelpristagare i litteratur, men helt otroligt nog s fastnade jag fr denna mycket udda sagoliknande deckare med den mycket charmiga enstringen Janina som lskar djur och fr djurens talan- i huvudrollen. Mnniskor r hon inte lika frtjust i. Efter ngra avsnitt s hade jag otroligt svrt att lgga den hr boken ifrn mig. Sprket, karaktrerna, kulturen r verkligen frtrffligt. Fr att inte glmma bort humorn, den hr r faktiskt riktigt humoristisk till och frn. Jag tyckte verkligen att den hr udda romanen var suvern, den steuropeiska musiken som spelades slutet av varje avsnitt p fljetongen passade perfekt och upplsaren, Gunilla Abrahamsson lste suvernt. Min frsta nobelpristagare som jag faktiskt tyckte om. Jag lser mer n grna fler bcker av polska Olga Tokarczuk och kan dessutom varmt rekommendera den hr romanen som ju faktiskt ocks r ngot av en udda och humoristisk deckare.
Toppbetyg!
2014-04-21
Ls min recension hr:
Vilken underbar bok! Lyssnade till den som radiofljetong och den var s otroligt bra att jag mot slutet lyssnade 3-4 avsnitt t gngen. Frfattaren lyckas med humorns hjlp beskriva kampen mellan huvudpersonen Janina och ett gng jgare i en liten by i Polen. Vldigt fina personskildringar och mycket handlar om djur och natur.