Oväntad hemsökelse på julafton
Vill du läsa en annorlunda julbetraktelse kan jag varmt rekommendera Dag Solstads lilla bok om en man som blir vittne till ett mord på självaste julafton. Varför ringer han inte polisen? Tänker han låta stryparen komma undan?
Dag Solstad är en av Norges intressantaste författare. Den forne marxist-leninisten kan luta sig mot en produktion av ett tjugotal böcker och pjäser sedan debuten 1969.
Hans litterära gestalter är ofta välutbildade människor, akademiker med befattningar inom kulturlivet eller tjänstemän i offentliga sektorn. De har ett radikalt förflutet under det politiskt turbulenta 70-talet. Tydligast är detta tema i romanen Gymnasielärare Pedersens redogörelse för den stora politiska väckelsen som har hemsökt vårt land (1982), en bok som även har filmatiserats.
I kortromanen Professor Andersens natt är huvudpersonen en frånskild professor i litteratur vid universitetet i Oslo. Han firar julafton ensam hemma och råkar sent på kvällen bli vittne till ett strypmord i en lägenhet mittemot. Influensen från Hitchcocks film Fönstret mot gården är uppenbar. Men Dag Solstad trampar inte på i thrillerns traditionella spår.
Hans julberättelse är ett stycke existentiell djupdykning i mänskligt tillkortakommande. Varför polisanmäler inte professorn det han just bevittnat? Varför vägrar han att utföra det enda naturliga i en situation som denna, ja det enda moraliskt acceptabla?
Frågorna gör den 55-årige professorn sömnlös hela julhelgen och två månader framåt. Som ateist och modernist anser han sig inte skyldig att följa Guds bud. Hans grubblerier och vånda och försvar av sitt beteende tvingar honom att sjukskriva sig. Umgänget med kolleger och vänner ger inga öppningar. Och till sist står han öga mot öga med mördaren själv - precis som rullstolsberoende James Stewart i Hitchcocks thriller.
Solstads intellektuella antihjältar genomskådar sig själva och sina medmänniskor. Och de bryter konventioner på ett sätt som sätter myror i huvudet på läsarna. De är outsiders innanför ett välanpassat yttre. De utmanar samhällets normer. Sätter sig över den moral som de flesta av oss har i ryggmärgen.
Olidligt spännande hjärngympa! Och går alldeles utmärkt att läsa på norska.
En litteraturprofessor står och tittar ut genom sitt fönster på julnatten i Oslo. I en av lägenheterna tvärs över gatan får han se något som förändrar hans liv. Boken skildrar hur han under några månader handskas med konsekvenserna av vad han sett. Men det blir inget riktigt slut på berättelsen. Jag blev lite besviken.