Ljudbok

Pärlor av glas

Med bara en resväska står fjortonåriga Nessa vid den dammiga landsvägskanten. Väskan är tom, sånär som på en bunt brev och lite krimskrams som hennes mamma sålt i traktens gårdar. Men nu är mamma död, och Nessa äger ingenting och har ingenstans att ta vägen. Tills en bil plötsligt bromsar in vid vägkanten. Detta blir startskottet för en resa som Nessa aldrig kunnat drömma om, som ska leda henne till fantastiska platser och oväntade bekantskaper.Det är en ny tid, när världen knappt har återhämtat sig efter första världskriget. Nu kan sår börja läkas, och gamla hemligheter och lögner kan avslöjas. Kvinnor kan klippa av sig håret, och dansa jitterbug och köra bil - och vara med om äventyr.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

”Livet kan alltid göras bättre med vackra ord. Titta på de här glaspärlorna, om jag säger att en maharadja köpte dem i bröllopsgåva till sin undersköna fru, glänser de inte då som äkta orientaliska pärlor?”

Året är 1925 och fjortonåriga Nessa har hela sitt liv levt fattigt med sin originella mamma. Mamma som försörjt dem med att sälja krimskrams med vackra omskrivningar av verkligheten. Lika vackert beskriver mamma hur den rike greve Malcolm är Nessas far och när hon fyller år ska de tillsammans flytta in i hans herrgård.

Men när Nessas mamma hastigt dör tvingas hon inse att många av mammans vackra ord inte stämmer. Huset som var deras visar sig vara hyrt och Nessa står snart på bar backe. När hon vill ta kontakt med Greve Malcolm förkastar han hennes mor som lögnare och säger åt Nessa att ge sig av.

När Nessa är redo att ge upp så stannar Amelie sin bil för att kolla hur den unga flickan vid vägkanten mår. Amelie är en kvinna i 40-årsåldern som hela sitt liv behövt begränsa sig pga av tidens syn på kvinnor och en inskränkt make. Men nu har hon fått ett större arv, lämnat sin make och bestämt sig för att starta ett nytt liv i Paris.
Kanske vill Nessa följa med som hennes resesällskap? Och kan Nessa bryta sin mammas vana av att försköna allt med vackra lögner?

Lagerqvist är en författare som vi uppskattar här hemma. Hon har otroligt välskrivna böcker där hon ofta använder sig av historiska kontexter för att göra berättelsen till än en bättre läsupplevelse. Böckerna är på så sätt lärorika men på ett sätt som förstärker boken istället för tvärtom. Något som Lagerqvist gestaltar på ett mästerligt sätt i denna bok är hur livet som kvinna kunde skilja sig åt mellan olika samhällsklasser och beroende på hur man bodde i staden eller lantligt. Allt i en historiskt kontext under sent 1920-tal.

En bra bok som varit väldigt rolig att lösa.

Anna Hallqvist

2020-10-13

Betyg

Pärlor av glas är helt magisk! Lagerqvist har ett fantastiskt sätt att fånga in läsaren, från första sidan då jag kliver direkt in i handlingen, tills dess att jag når sista sidan är jag fast. Den historiska miljön skänker en extra dimension till berättelsen. Vi får följa Nessa på en spänningsfylld, och känslosam, strapats, samtidigt som vi får lära oss om några av de något mindre kända konsekvenser som första världskriget förde med sig. Författarinnan har i sitt arbete med boken inspirerats av Anna Coleman Ladd, som också dyker upp i boken. Anna tillverkade kosmetiska ansiktsmasker till krigsskadade soldater, då många blivit skadade i ansiktet av splitter och annat i skyttegravarna. Innan plastkirurgernas tid, då fanns denna makalösa kvinna som kunde göra masker så att "männen utan ansikten" ändå vågade sig ut bland människor. Jag tycker mycket om Pärlor av glas, det är en fin och varm berättelse som dröjer sig kvar. Den vill jag verkligen rekommendera, även till vuxna.

Betyg

AC:
Detta är en fin och trevlig bok som spelar med ens känslor medan man läser. Språket är målande och jag ser alla scener och karaktärer framför mig. Jag är i boken medan jag läser. 1917 flyttade en konstnär med namnet Anna Coleman Ladd till Paris där hon skapade masker för män som fått sina ansikten förstörda i kriget. En del av historien handlar om just dessa söndertrasade ansikten.

Rekommenderar varmt boken och den passar lika bra för 9-12 åringar som för vuxna. Enligt mig har boken även en mycket tilltalande framsida.

Jasmina <3

2020-09-18

Betyg

🌹Detta är en riktigt mysig liten feelgood bladvändar 🎧📚.
💜💜💜💜💜 av 5st🌹