Priset man betalar

Shriver, Lionel

| 2011

Flag from sv

30


Shep Knacker har en plan, som han har arbetat i många år för att kunna förverkliga. Han har skrapat ihop en liten förmögenhet för att kunna lämna det dyra USA, slå sig ner någonstans där han kan leva billigt och klara sig på sina sparpengar resten av livet. Ingen stress, inga bilköer, inga sömnlösa nätter, inget snöslask.Ändå blir det aldrig av. Hans fru Glynis hittar alltid något som är fel på de ställen de besöker.Till slut bestämmer han sig för att det är dags med eller utan henne. Han köper biljetter till en ö utanför Zanzibar och konfronterar Glynis med sitt beslut. Då kommer chocken. Hon berättar att hon har en ovanlig och livshotande form av cancer.Shep inser att hon inte kan resa till Afrika, men att han inte heller kan lämna henne. Utan hans jobb har hon ingen sjukförsäkring och kan inte få den vård hon behöver. Snart visar det sig emellertid att inte heller hans sjukförsäkring...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Anna Hedenstedt

2018-04-21

Betyg

I mitten kändes det lite trögt, då tankegångar och situationer upprepade sig - dock, ska sägas, med nya intressanta och komplexa formuleringar, som alltid när det gäller Shriver. Men precis som Shep och Glynis konstaterar så bortser man från det trista mittpartiet, när slutet knyter ihop allt på ett så perfekt sätt och bjuder på både en och två tårar!

Vilken intressant bok och vilket bisarrt sjukvårdssystem USA har. Jämförelsen blir extra tydlig, då mammas cancerhistoria här i Sverige var rätt likartad - minus Pemba - och med pappas bussförarlön hade vi väl varit tvungna att knuffa henne utför ett berg redan vid diagnos.

Nu har jag läst allt som är översatt till svenska av Shriver och är både glad och ledsen över det... Må hon plötsligt skaffa sig en produktionstakt som X svensk deckarförfattare!

S

Sofie Petersson

2011-10-11

Betyg

Trots att handlingen skärptes mot slutet föll den mig inte riktigt i smaken. Karaktärerna är för karikatyraktiga och det blir en svajig balansgång mellan det realistiska och det parodiska. En mörk parodi på det amerikanska. Hade det varit en pjäs hade det förmodligen blivit en svart komedi. Tycker om svärta, men inte i den här formen. Jag kan inte ta till mig innehållet, det blir för många ingredienser. Tycker om att Lionel Shriver vågar ta tag i ämnen som kan vara kontroversiella och det är intressant att ytterligare ta del av det amerikanska sjukvårdssystemet, som är ett hett ämne i olika debatter och dokumentärer. Priset man betalar får en frisk trea.

Ullis N

2011-05-11

Betyg

Vad får en sjukdom kosta? I Sverige behöver vi som privatpersoner sällan ställa oss den frågan, men bor man i USA är frågan nog så aktuell.
Hon gör det bra igen med trovärdiga karaktärer. Ett minus dock för slutet-innan-slutet där helt plötsligt alla är med på banan, men återigen ett plus för slutet.