Frida är en medelålders ensamlevande kvinna. Hon är låginkomsttagare och har ingen familj, utan får ta till sig dem som finns i hennes närhet - slumpen blir ofta avgörande för vad hon kan göra. Hon försöker följa myndigheternas råd om förberedelser inför eventuell kris eller till och med krig. Det är inte helt lätt, men hon gör så gott hon kan. Grannen Verner kommer att bli viktig för Fridas överlevnad. Det råder en ständigt ökande beredskap inför en potentiell militär konflikt - särskilt med Tybelien. Spänningarna ökar och tyvärr bryter krig ut i Sverige. Frida är ganska väl förberedd när Tybelien angriper landet. Men under en flykt tas hon tillfånga. Kommer hon att överleva? Fridas eget traumatiska liv ställer ibland till det för henne, men så kommer hon på hur hon kan dra nytta av de erfarenheterna. Gör hon rätt val? Att åter närma sig sina gamla trauman, kan vara riskfyllt. Det är en...
Frida, en medelålders kvinna som lever ensam och på en ynka sjukpensionär börjar tänka på hur man bäst kan förbereda sig. Hon umgås delvis med sin granne Verner, men kärlekem, den har hon inte hittat. Delvis beror det på övergreppen i hennes barndom.
Plötsligt bryter krig ut i Sverige då Tybelien angriper. Frida flyr men fängslas. Men släpps sedan fri och flyr med sin granne till Norge. Kriget tar slut, men sedan bryter kriget ut i Norge och då är det Sveriges tur att finnas där och ta emot flyktingar
En bok där vikten av att vara förberedd är tydlig. Där man får förlita sig på godheten av människor man ej känner. Där samhället sluter upp och hjälper till. En bok om kärlek, vänskap, rädsla men också om hopp.
Vet ej varför jag ej tagit itu med boken tidigare, för vilken bok! Visst, det känns fortfarande orealistiskt att vi skulle drabbas i krig här i Finland, men efter att Ryssland angripit Ukraina och vi gått med i NATO förvånar inget.
Boken väcker tankar på hur dåligt jag personligen är förberedd på ett eventuellt krig. Visst, mat i kyl och frys, konserver, torrvaror och choklad finns i massor. Ved har vi och en spis att elda med. Batterier och ficklampor. Kontanter. Men inget vatten. Tanken på att ett krig skulle bryta ut känns ännu rätt främmande
Tanken på att bomber slår ner, människor lämnas döenden, djur som kommer bort, att leva i skräck, på flykt utan minsta säkerhet över att få komma hem igen .... som ju tyvärr är sanning för alltför många ute i världen. Vilken tankeväckare! Läs den!
2025-10-03
Boken har nog aldrig varit mer relevant än nu!
Min första recension av ett recensions-ex (tack för det 🙏🏼). Jag var lite orolig innan jag började läsa. Det visade sig vara helt i onödan - jag gillade boken!
Preppern är väldigt olik allt annat jag läst.
Det är välskrivet. Realistiskt. Oväntat. Rått. Brutalt. Men det är ändå någonstans en varm berättelse.
Berättelsen berör saker från värnplikten som jag glömt bort så det blev några härliga minnen och tillbakablickar.
Det svänger och varierar snabbt mellan väldigt basala diskussioner om att sätta upp staket för djur på en gård, detaljer i volontärarbete och husrenoveringar i talspråk till övergripande samhällspolitiska perspektiv. Men det fungerar bra.
Det är ett fåtal avsnitt som inte tillför jättemycket som hade kunnat kortas ner eller tagits bort tänkte jag när jag läste dem. Men när boken är slut så inser jag att det är nog de avsnitten som ger den varma känslan i berättelsen (mitt i allt elände).
Preppern är en bra bok som många borde läsa - rekommenderas!
Prepper, det är väl egentligen något som vi alla borde bli.
Det var en fiktiv roman, som på sätt och vis också var en handbok i vad du kan behöva och definitivt behöver tänka på och planera.
Vi får inte blunda för verkligheten vi lever i.
Krig är något vi alla hoppas på att slippa, men som världen ser ut dessvärre behöver förbereda oss för.
Vi fick följa Frida, en förtidspensionär med knapert om pengar, men som ändå lyckades bli en riktigt framgångsrik prepper.
Det händer mycket med Frida, men också mycket som berättas av andra utsatta i boken.
Jag hade svårt att lägga ner boken när annat behövde göras, som att jobba.... Ger denna bok
5 av 5 möjliga!!!🌹