Pompeji

Beard, Mary

| 2010

Pompeji är med över två miljoner besökare per år Italiens mest frekventerade fornminne eller turistattraktion. Staden som begravdes i Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. är kanske den mest kända romerska platsen över huvud taget. Många känner sig kallade att skriva om denna spännande stad, få lyckas däremot göra detta på ett både medryckande och kompetent sätt. Mary Beard, välkänd antikforskare från Storbritannien, hör till dem som har lyckats. Hon försöker få ruinerna att berätta. Vad var det för stad - Calcutta eller Costa del Sol? Och vad kan den berätta för oss om det dagliga livet - om sex, politik, mat, religion, gladiatorspel, slaveri, läs- och skrivkunnighet …? Det unika med Pompeji är att så många av de enkla bostadshusen - med vidhängande barer, bagerier, bordeller, verkstäder och trädgårdar - är så välbevarade, vilket tillsammans med inskrifter och graffiti ger oss en unik inblick...

Mylar .

2015-07-08

Jättebra bok att läsa inför ett besök i den antika staden. Beard beskriver hur vi har tolkat livet i romarriket vid tideräkningens början, vilket är intressant var man än befinner sig, men hon pekar även ut massor av sevärdheter som förhöjer intrycket vid besök på plats.

Karin .

2010-10-10

Nä, detta var en trög bok, en alldeles för oinspirerande text.

Nils Thor

2010-07-14

Det här är en bred genomgång av hur folk levde i Pompeji för 2000 år sedan. Välskriven och underhållande. (Men ett flitigt bruk av parenteser upplevde jag som en aning störande.)
Hon presenterar inte bara de klassiska byggnaderna utan även fynd från de senaste årens utgrävningar.