
Romanen är till sin form en enda lång notis. Den påbörjas av en notisskrivare, romanens berättare, år 1947 när en märklig tysk kommer till en västerbottnisk by. Den märklige tysken heter egentligen Martin Bormann, nazistledaren som i krigets slutskede gått under jorden men som nu dyker upp som Robert Maser, resande försäljare i herr- och damkonfektion. Till byn kommer också Lars Högström, en ung lärare som i sin barndom höll på att stryka med i den gäcksamma sjukdomen, men överlevde och blev immun. Han har nu tagit tjänst i denna den mest smittade byn i hela landet. De båda finner varandra och far runt i hela nejden och smakar av den ena pölsan efter den andra. Målet är att hitta den yttersta, den slutgiltiga pölsan. Värst är viltpölsan i Morken, där huvudingrediensen är femton flådda ekorrar, kokta och malda. Bäst, men farligast, är den hos Ellen i Lillsjöliden. Först 53 år senare...
Visa mer
Recensioner
2024-02-05
Betyg
Lindgren väver en otrolig skröna som hela tiden lutar sig mot det pågående pölsakoket.
2021-09-09
Betyg
Nej, den här boken var obehaglig med mycket vämjeliga beskrivningar. Ingenting för mig...
Betyg
Läser om denna bok men nu som talbok, inläst av författaren själv. Hans egen intonation och röst är en extra dimension till texten. Personerna träder fram ur den. Språket känns hemtamt (uppvuxen 4 mil från Raggsjö) såväl som tankegodset, det lite bibliska språket och maten - i bestämd form. Men - och det måste sägas - man vet aldrig vad Lindgren vill säga. Understundom känner man sig smått dragen vid näsan och då blir jag förbenad. Kanske borde jag lära mig att förstå ironin han marinerar sina skrönor i eller...inte. Vad är då pölsan en symbol för, undrar jag mot slutet av berättelsen. Själva livet? Eller något annat? Bör jag läsa om hela boken?
Betyg
Det här var en fasligt seg roman. Tjatig, tyckte jag. Har fått Augustpriset och det där begriper jag inte. Berättelsen cirklar kring två äldre bröder boendes lågt ute i obygden. I var sitt hus bor de där. Och de är ovänner sedan många år. De väntar nu endast på att den andre skall dö före den andre.
Är detta något Lindgren själv har upplevt i sin närhet? Vad är det han vill säga oss? Går mig sensmoralen helt förbi?
2018-11-21
Betyg
Tog sin lilla tid innan jag fick till att läsa ut den. Men så bra den var! Fina och kusliga skildringar av livet på landsbygden då tuberkulosen härjade i landet.
Betyg
Olof Helmersson, den forne väckelsepredikanten, har insett att allt han predikade för ca 60 år sedan bara var bluff och båg. Han återvänder till glesbygden där han frälste över 400 själar för att avkristna dem och be om ursäkt för sitt tidigare värv. Han upptäcker dock att saker och ting har förändrats. Underhållande och djuplodande roman som pendlar mellan skröna och vardagsrealism.
2014-08-28
Betyg
Torgny Lindgrens berättelser är alltid läsvärda. Hans språk är helt fantastiskt. Denna berättelse är både tänkvärd, allvarlig och rolig men den griper inte tag i mig på samma sätt som tex "Ormens väg på Hälleberget och Hummelhonung. En stark 3:a.
Betyg
Man får tycka vad man vill om boken. Men alla ni som inte kunde hantera kroppsvätskor och dylikt, och därför inte gillade boken som helhet, bör ta er en funderare på varför ni då läser Lindgren i huvudtaget. Det är respektlöst mot författaren att haka upp sig på en detalj som ni inte ens försöker er att förstå sig på. Man måste stanna upp och fundera och skapa sin egen mening. Sedan om det är samma mening som Lindgren tänkte sig, är mindre viktigt. Det handlar om att försöka se helheten, det söta och det salta. Man måste tillåta sitt läsande en chans för reflektion. Själv fann jag just Olofs kroppsvätska som ytterst central för de båda brödernas olikheter, återigen det söta och det salta. Men ni som gav boken ett dåligt betyg på grund av detta, och med endast detta som motivering, ni är fårskallar. Läs om boken, stanna upp och fundera på vad ni läser. Alternativt köp en skvallertidning eller något annat lättillgängligt som är bättre lämpat.
2012-07-04
Betyg
Om man bott i Västerbotten och älskar Torgny Lindgrens uppläsningar så HÖR man boken på dialekt! Man bör ha läst hans andra böcker för att uppskatta denna bok.
2011-11-23
Betyg
Absurd bok där gränsen mellan verkligehet och fantasi är luddig, hade stora förväntningar på boken men kunde aldrig riktigt ta den på allvar.
Betyg
Bortsett från beskrivning av kroppsvätskor av vad man gör med dem, hade jag stor behållning av bok. "Dansen" mellan de två bröderna var fascinerande läsning. Det som drog ner betyget till en svag fyra var att jaget i boken, författarinnan, var alldeles för genomskinlig och utan substans.
Betyg
Det börjar bra. Jag är inte särskilt såld på Lindgren men tyckte att det artade sig till något bra. Men sedan blir det som vanligt. Språket (det fantastiska) släpper kontakten med berättelsen och jag saknar gestaltning. Vilka är de gubbarna och gummorna? Men han lämnar oss undrande och personerna blir bara utbytbara namn. Var det Gideon i zzzträsk eller var det Eskil? De blir inga personer. Det är därför jag alltid återvänder till PO Enquist.
2010-06-07
Betyg
Torgny Lindgren har ett unikt tilltal och är svår att inte älska. Pölsan är en fantastisk bok som måste "slukas" med ben och märg.
2010-06-06
Betyg
Kanske inte en lättläst bok men ändå en helt underbar bok som vanligt av Torgny Lindgren.
2010-05-31
Betyg
Baklängesväckelse. Alla böcker av språkmästaren Torgny Lindgren är en njutning, den här är inget undantag. Tvärtom.
Betyg
Utgavs första gången 2002. Vansinnigt rolig i början, men sen går det utför. Att läsa sida upp och sida ner om pölsatillverkning är tröttsamt. Förstår att det är ämnat att vara ironiskt och mycket roligt. Kan inte säga att jag längtar till Norrlands inland. Lindgren har en stor litterär förmåga som här slösas bort på strunt.