Plsan

Lindgren, Torgny

| 1905

I sin strsta satsning sen Hummelhonung skildrar Torgny Lindgren en rad gestalter i en vsterbottnisk by. P alla olika stt r de drabbade av den stora folksjukdomen lungsot, en sjukdom som skildras med ordknapp munterhet. Frhllandet till lungsoten som r dden och till plsan, som kan vara livet och lngtan efter att hitta den yttersta, den slutgiltiga plsan, r romanens drivkrafter.Romanen r till sin form en enda lng notis. Den pbrjas av en notisskrivare, romanens berttare, r 1947 nr en mrklig tysk kommer till en vsterbottnisk by. Den mrklige tysken heter egentligen Martin Bormann, nazistledaren som i krigets slutskede gtt under jorden men som nu dyker upp som Robert Maser, resande frsljare i herr- och damkonfektion.Till byn kommer ocks Lars Hgstrm, en ung lrare som i sin barndom hll p att stryka med i den gcksamma sjukdomen, men verlevde och blev immun....

P

Per Carlborg

2024-08-16

En osannolik skrna med en finstmd humor kring livets eviga frgor.

P

Per Carlborg

2024-02-05

Lindgren vver en otrolig skrna som hela tiden lutar sig mot det pgende plsakoket.

Henrik Johansson

2022-06-20

Sllsam och en aning udda berttelse.

L

Nej, den hr boken var obehaglig med mycket vmjeliga beskrivningar. Ingenting fr mig...

Helne Niitsoo

2020-09-19

Lser om denna bok men nu som talbok, inlst av frfattaren sjlv. Hans egen intonation och rst r en extra dimension till texten. Personerna trder fram ur den. Sprket knns hemtamt (uppvuxen 4 mil frn Raggsj) svl som tankegodset, det lite bibliska sprket och maten - i bestmd form. Men - och det mste sgas - man vet aldrig vad Lindgren vill sga. Understundom knner man sig smtt dragen vid nsan och d blir jag frbenad. Kanske borde jag lra mig att frst ironin han marinerar sina skrnor i eller...inte. Vad r d plsan en symbol fr, undrar jag mot slutet av berttelsen. Sjlva livet? Eller ngot annat? Br jag lsa om hela boken?

K

Katrin Lindh

2019-11-22

2018-12-27

Det hr var en fasligt seg roman. Tjatig, tyckte jag. Har ftt Augustpriset och det dr begriper jag inte. Berttelsen cirklar kring tv ldre brder boendes lgt ute i obygden. I var sitt hus bor de dr. Och de r ovnner sedan mnga r. De vntar nu endast p att den andre skall d fre den andre.
r detta ngot Lindgren sjlv har upplevt i sin nrhet? Vad r det han vill sga oss? Gr mig sensmoralen helt frbi?

C

Catrin ....

2018-11-21

Tog sin lilla tid innan jag fick till att lsa ut den. Men s bra den var! Fina och kusliga skildringar av livet p landsbygden d tuberkulosen hrjade i landet.

Nina Gustafsson

2018-11-19

En bok om plsa kan lta konstig men Lindgren lyckas bra med sin berttelse som handlar om s mycket mer n srjan vi fick i skolan. Srskilt vl beskrivs skrivandeprocessen och TBC.

senior reporter

2017-07-26

Denna bok handlar om en ldre man som gr en saga. Och han bor p ett hem. Och s berttar han om en skollrare i norrland. Bra bok tycker jag.

John C

2017-04-08

Olof Helmersson, den forne vckelsepredikanten, har insett att allt han predikade fr ca 60 r sedan bara var bluff och bg. Han tervnder till glesbygden dr han frlste ver 400 sjlar fr att avkristna dem och be om urskt fr sitt tidigare vrv. Han upptcker dock att saker och ting har frndrats. Underhllande och djuplodande roman som pendlar mellan skrna och vardagsrealism.

Ewa H

2015-11-18

Hummelhonung ska inte ha mer än en 2:a av mig . Djupsinnigheterna är förmodligen för djupa för mig, och de bisarra och ibland obehagligt stötande skildringarna tilltalar inte.

Ewa H

2015-08-16

En uppfriskande skrneaktig berttelse. Min frsta av Torgny Lindgren, det blir fler!

Mats Sigfridsson

2014-08-28

Torgny Lindgrens berättelser är alltid läsvärda. Hans språk är helt fantastiskt. Denna berättelse är både tänkvärd, allvarlig och rolig men den griper inte tag i mig på samma sätt som tex "Ormens väg på Hälleberget och Hummelhonung. En stark 3:a.

Susanne Rydvald

2014-04-17

r det mig det r fel p eller boken? - hoppas och tror det r inte jag. Tre sidor rckte fr mig och s visste jag - nsta vecka ska jag lmna tillbaka alla Lindgren bcker jag lnade till biblan igen ...

Marie-Anne Eriksson

2013-12-29

Udda berttelse. Lsvrd.

Jimmy Kleiner

2013-02-02

Helt otroligt att herr Lindgren lyckas sga s mycket med s lite text.

Maria Brusewitz

2012-12-05

Alldeles underbar! Hans allra bsta. Bst r att hra honom lsa den sjlv, vilket jag ocks har gjort

Anna

2012-10-31

En av mina favoritbcker.

Lars Isaksson

2012-10-29

Man fr tycka vad man vill om boken. Men alla ni som inte kunde hantera kroppsvtskor och dylikt, och drfr inte gillade boken som helhet, br ta er en funderare p varfr ni d lser Lindgren i huvudtaget. Det r respektlst mot frfattaren att haka upp sig p en detalj som ni inte ens frsker er att frst sig p. Man mste stanna upp och fundera och skapa sin egen mening. Sedan om det r samma mening som Lindgren tnkte sig, r mindre viktigt. Det handlar om att frska se helheten, det sta och det salta. Man mste tillta sitt lsande en chans fr reflektion. Sjlv fann jag just Olofs kroppsvtska som ytterst central fr de bda brdernas olikheter, terigen det sta och det salta. Men ni som gav boken ett dligt betyg p grund av detta, och med endast detta som motivering, ni r frskallar. Ls om boken, stanna upp och fundera p vad ni lser. Alternativt kp en skvallertidning eller ngot annat lttillgngligt som r bttre lmpat.

Jimmy Kleiner

2012-10-10

Stundtals knner jag hur det riktigt doftar av plsan omkring mig. Mycket bra bok full av minnesvrda citat.

Eva Jmting Lundh

2012-07-04

Om man bott i Vsterbotten och lskar Torgny Lindgrens upplsningar s HR man boken p dialekt! Man br ha lst hans andra bcker fr att uppskatta denna bok.

Conny J

2012-06-22

Nmen usch, Torgny r mstare p att framkalla dofter och skapa miljer man tror p, men hr gnar han sig att lite fr ckliga saker mellan varven som jag det lga betyget...

Anna

2012-05-19

Stort fan av Torgny och hans lokala berttelser. lskar sprket i alla hans bcker, ven om vissa finner det lite lderdomligt.

Marcus Sohl

2012-04-16

Fantastiskt. Lindgren nr han r som bst.

Erica Andersson

2012-04-01

Hade det inte varit fr Olofs tesked hade jag gett den en fyra, och hade det inte varit fr att hon lt sig vertalas hade den ftt en trea, men...vissa saker etsar sig fast i minnet och detta kommer jag tyvrr ha svrt att glmma bort. Annars vldigt bra, d klart!

G

greger andersson

2011-11-23

Absurd bok dr grnsen mellan verkligehet och fantasi r luddig, hade stora frvntningar p boken men kunde aldrig riktigt ta den p allvar.

Ullis N

2011-07-13

Bortsett frn beskrivning av kroppsvtskor av vad man gr med dem, hade jag stor behllning av bok. "Dansen" mellan de tv brderna var fascinerande lsning. Det som drog ner betyget till en svag fyra var att jaget i boken, frfattarinnan, var alldeles fr genomskinlig och utan substans.

2011-05-16

Jag tyckte om den nr jag lste den.

2011-05-16

Lttlst, humoristisk och bra.

2011-05-16

Lindgren r som vanligt bra

Klinga

2011-05-05

Det brjar bra. Jag r inte srskilt sld p Lindgren men tyckte att det artade sig till ngot bra. Men sedan blir det som vanligt. Sprket (det fantastiska) slpper kontakten med berttelsen och jag saknar gestaltning. Vilka r de gubbarna och gummorna? Men han lmnar oss undrande och personerna blir bara utbytbara namn. Var det Gideon i zzztrsk eller var det Eskil? De blir inga personer. Det r drfr jag alltid tervnder till PO Enquist.

Joanna Bjrkqvist

2011-04-09

En riktigt finurlig och annorlunda berttelse som man bara mste lska, ven om man som jag inte ter ktt och plsan r ett genomgende tema!

Kaleida Lslus

2011-04-04

Fantastisk kombination av en intressant och finurlig berttelse, vackert skriftsprk och sm faktarutor. Jag lskar den hr boken!

Eva Svensson

2011-02-15

Tja...

Thomas Rosswall

2011-01-27

En predikant tervnder till inre Vsterbotten efter mnga r i Ume. Han tror inte lngre p Gud och vill "avfrlsa" sina gamla frsamlingsmedlemmar. En fantastisk resa som r rolig och sorglig i nuet och dtiden. Allt frndras och vi med.

Stefan Wern

2010-11-20

Smmysig i sina bsta stunder, men ngot lngrandig.

2010-11-09

Helt underbart bisarr och cklig. lskar den.

Peter Allanson

2010-11-03

En annorlunda fantastisk berttelse. Rekomenderar ljudboken med upplsning av frfattaren sjlv.

Anna Lindstrm

2010-09-22

Vet inte om jag ska skratta eller grta. Den blev lite fr cklig. Har just i detta nu lst ut den (p lunchrasten och jag var glad att jag tit upp!). Samtidigt r den inte dlig s det blir en trea.

Anders L

2010-08-10

Kanske bttre n en trea, den r stilistiskt oklanderlig och berttad med ltt hand. Men jag har svrt att relatera till karaktrerna och fngas aldrig av romanen.

anders danielsson

2010-06-07

Torgny Lindgren har ett unikt tilltal och r svr att inte lska. Plsan r en fantastisk bok som mste "slukas" med ben och mrg.

H

Helena Niininen

2010-06-06

Kanske inte en lttlst bok men nd en helt underbar bok som vanligt av Torgny Lindgren.

K

Karin Danielsson

2010-05-31

Baklngesvckelse. Alla bcker av sprkmstaren Torgny Lindgren r en njutning, den hr r inget undantag. Tvrtom.

Nils Thor

2010-05-26

Fantastiskt bra. Underbar upplsning. Ville brja om och lyssna frn brjan igen.

Maiken Karlsson

2010-03-06

Fantastisk skrna - och vilken upplsning sen!

niklas edlund

2010-02-26

osannolikt bra.

Engelska Vninnan

2010-02-25

Utgavs frsta gngen 2002. Vansinnigt rolig i brjan, men sen gr det utfr. Att lsa sida upp och sida ner om plsatillverkning r trttsamt. Frstr att det r mnat att vara ironiskt och mycket roligt. Kan inte sga att jag lngtar till Norrlands inland. Lindgren har en stor litterr frmga som hr slsas bort p strunt.

Engelska Vninnan

2010-02-25

Flera manliga vnner sa att den hr boken r s rolig, den mste Du lsa. Jag lt mig vertalas. Jag sger: nt trkigare fr man leta efter.

Lars Magnusson

2010-01-14

Stndigt gr han s mycket med s lite, Torgny Lindgren.