Pölsan

Lindgren, Torgny

| 2002

Flag from sv

2549


I sin största satsning sen Hummelhonung skildrar Torgny Lindgren en rad gestalter i en västerbottnisk by. På alla olika sätt är de drabbade av den stora folksjukdomen lungsot, en sjukdom som skildras med ordknapp munterhet. Förhållandet till lungsoten som är döden och till pölsan, som kan vara livet och längtan efter att hitta den yttersta, den slutgiltiga pölsan, är romanens drivkrafter. Romanen är till sin form en enda lång notis. Den påbörjas av en notisskrivare, romanens berättare, år 1947 när en märklig tysk kommer till en västerbottnisk by. Den märklige tysken heter egentligen Martin Bormann, nazistledaren som i krigets slutskede gått under jorden men som nu dyker upp som Robert Maser, resande försäljare i herr- och damkonfektion. Till byn kommer också Lars Högström, en ung lärare som i sin barndom höll på att stryka med i den gäcksamma sjukdomen, men överlevde...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Katrin Lindh

2019-11-22

Betyg

Anders Börjesson

2018-12-27

Betyg

Det här var en fasligt seg roman. Tjatig, tyckte jag. Har fått Augustpriset och det där begriper jag inte. Berättelsen cirklar kring två äldre bröder boendes lågt ute i obygden. I var sitt hus bor de där. Och de är ovänner sedan många år. De väntar nu endast på att den andre skall dö före den andre.
Är detta något Lindgren själv har upplevt i sin närhet? Vad är det han vill säga oss? Går mig sensmoralen helt förbi?

C

Catrin ....

2018-11-21

Betyg

Tog sin lilla tid innan jag fick till att läsa ut den. Men så bra den var! Fina och kusliga skildringar av livet på landsbygden då tuberkulosen härjade i landet.

Nina Gustafsson

2018-11-19

Betyg

En bok om pölsa kan låta konstig men Lindgren lyckas bra med sin berättelse som handlar om så mycket mer än sörjan vi fick i skolan. Särskilt väl beskrivs skrivandeprocessen och TBC.

Caroline Johansson

2017-07-26

Betyg

Denna bok handlar om en äldre man som gör en saga. Och han bor på ett hem. Och så berättar han om en skollärare i norrland. Bra bok tycker jag.

J

John C

2017-04-08

Betyg

Olof Helmersson, den forne väckelsepredikanten, har insett att allt han predikade för ca 60 år sedan bara var bluff och båg. Han återvänder till glesbygden där han frälste över 400 själar för att avkristna dem och be om ursäkt för sitt tidigare värv. Han upptäcker dock att saker och ting har förändrats. Underhållande och djuplodande roman som pendlar mellan skröna och vardagsrealism.

E

Ewa H

2015-11-18

Betyg

Hummelhonung ska inte ha mer än en 2:a av mig . Djupsinnigheterna är förmodligen för djupa för mig, och de bisarra och ibland obehagligt stötande skildringarna tilltalar inte.

E

Ewa H

2015-08-16

Betyg

En uppfriskande skröneaktig berättelse. Min första av Torgny Lindgren, det blir fler!

M

Mats Sigfridsson

2014-08-28

Betyg

Torgny Lindgrens berättelser är alltid läsvärda. Hans språk är helt fantastiskt. Denna berättelse är både tänkvärd, allvarlig och rolig men den griper inte tag i mig på samma sätt som tex "Ormens väg på Hälleberget och Hummelhonung. En stark 3:a.

Susanne Rydvald

2014-04-17

Betyg

Är det mig det är fel på eller boken? - hoppas och tror det är inte jag. Tre sidor räckte för mig och så visste jag - nästa vecka ska jag lämna tillbaka alla Lindgren böcker jag lånade till biblan igen ...

Marie-Anne Eriksson

2013-12-29

Betyg

Udda berättelse. Läsvärd.

Jimmy Kleiner

2013-02-02

Betyg

Helt otroligt att herr Lindgren lyckas säga så mycket med så lite text.

Maria Brusewitz

2012-12-05

Betyg

Alldeles underbar! Hans allra bästa. Bäst är att höra honom läsa den själv, vilket jag också har gjort

Anna

2012-10-31

Betyg

En av mina favoritböcker.

Lars Isaksson

2012-10-29

Betyg

Man får tycka vad man vill om boken. Men alla ni som inte kunde hantera kroppsvätskor och dylikt, och därför inte gillade boken som helhet, bör ta er en funderare på varför ni då läser Lindgren i huvudtaget. Det är respektlöst mot författaren att haka upp sig på en detalj som ni inte ens försöker er att förstå sig på. Man måste stanna upp och fundera och skapa sin egen mening. Sedan om det är samma mening som Lindgren tänkte sig, är mindre viktigt. Det handlar om att försöka se helheten, det söta och det salta. Man måste tillåta sitt läsande en chans för reflektion. Själv fann jag just Olofs kroppsvätska som ytterst central för de båda brödernas olikheter, återigen det söta och det salta. Men ni som gav boken ett dåligt betyg på grund av detta, och med endast detta som motivering, ni är fårskallar. Läs om boken, stanna upp och fundera på vad ni läser. Alternativt köp en skvallertidning eller något annat lättillgängligt som är bättre lämpat.

Jimmy Kleiner

2012-10-10

Betyg

Stundtals känner jag hur det riktigt doftar av pölsan omkring mig. Mycket bra bok full av minnesvärda citat.

Simon S

2012-09-17

Betyg

En vacker titel, ett vackert omslag och ett vackert språk döljer ett motbjudande innehåll. Fångade mitt intresse för den tid det varade, men mycket mer än så gav den mig inte.

E

Eva Jämting Lundh

2012-07-04

Betyg

Om man bott i Västerbotten och älskar Torgny Lindgrens uppläsningar så HÖR man boken på dialekt! Man bör ha läst hans andra böcker för att uppskatta denna bok.

Conny J

2012-06-22

Betyg

Nämen usch, Torgny är mästare på att framkalla dofter och skapa miljöer man tror på, men här ägnar han sig att lite för äckliga saker mellan varven som jag det låga betyget...

Anna

2012-05-19

Betyg

Stort fan av Torgny och hans lokala berättelser. Älskar språket i alla hans böcker, även om vissa finner det lite ålderdomligt.

M

Marcus Sohl

2012-04-16

Betyg

Fantastiskt. Lindgren när han är som bäst.

Erica Andersson

2012-04-01

Betyg

Hade det inte varit för Olofs tesked hade jag gett den en fyra, och hade det inte varit för att hon lät sig övertalas hade den fått en trea, men...vissa saker etsar sig fast i minnet och detta kommer jag tyvärr ha svårt att glömma bort. Annars väldigt bra, då klart!

G

greger andersson

2011-11-23

Betyg

Absurd bok där gränsen mellan verkligehet och fantasi är luddig, hade stora förväntningar på boken men kunde aldrig riktigt ta den på allvar.

Ullis N

2011-07-13

Betyg

Bortsett från beskrivning av kroppsvätskor av vad man gör med dem, hade jag stor behållning av bok. "Dansen" mellan de två bröderna var fascinerande läsning. Det som drog ner betyget till en svag fyra var att jaget i boken, författarinnan, var alldeles för genomskinlig och utan substans.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

Jag tyckte om den när jag läste den.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

Lättläst, humoristisk och bra.

L

Lars Andersson

2011-05-16

Betyg

Lindgren är som vanligt bra

Klinga

2011-05-05

Betyg

Det börjar bra. Jag är inte särskilt såld på Lindgren men tyckte att det artade sig till något bra. Men sedan blir det som vanligt. Språket (det fantastiska) släpper kontakten med berättelsen och jag saknar gestaltning. Vilka är de gubbarna och gummorna? Men han lämnar oss undrande och personerna blir bara utbytbara namn. Var det Gideon i zzzträsk eller var det Eskil? De blir inga personer. Det är därför jag alltid återvänder till PO Enquist.

Joanna Björkqvist

2011-04-09

Betyg

En riktigt finurlig och annorlunda berättelse som man bara måste älska, även om man som jag inte äter kött och pölsan är ett genomgående tema!

Kaleida Läslus

2011-04-04

Betyg

Fantastisk kombination av en intressant och finurlig berättelse, vackert skriftspråk och små faktarutor. Jag älskar den här boken!

E

Eva Svensson

2011-02-15

Betyg

Tja...

Thomas Rosswall

2011-01-27

Betyg

En predikant återvänder till inre Västerbotten efter många år i Umeå. Han tror inte längre på Gud och vill "avfrälsa" sina gamla församlingsmedlemmar. En fantastisk resa som är rolig och sorglig i nuet och dåtiden. Allt förändras och vi med.

Stefan Wern

2010-11-20

Betyg

Småmysig i sina bästa stunder, men något långrandig.

2010-11-09

Betyg

Helt underbart bisarr och äcklig. Älskar den.

Peter Allanson

2010-11-03

Betyg

En annorlunda fantastisk berättelse. Rekomenderar ljudboken med uppläsning av författaren själv.

Anna Lindström

2010-09-22

Betyg

Vet inte om jag ska skratta eller gråta. Den blev lite för äcklig. Har just i detta nu läst ut den (på lunchrasten och jag var glad att jag ätit upp!). Samtidigt är den inte dålig så det blir en trea.

Anders L

2010-08-10

Betyg

Kanske bättre än en trea, den är stilistiskt oklanderlig och berättad med lätt hand. Men jag har svårt att relatera till karaktärerna och fångas aldrig av romanen.

A

anders danielsson

2010-06-07

Betyg

Torgny Lindgren har ett unikt tilltal och är svår att inte älska. Pölsan är en fantastisk bok som måste "slukas" med ben och märg.

H

Helena Niininen

2010-06-06

Betyg

Kanske inte en lättläst bok men ändå en helt underbar bok som vanligt av Torgny Lindgren.

K

Karin Danielsson

2010-05-31

Betyg

Baklängesväckelse. Alla böcker av språkmästaren Torgny Lindgren är en njutning, den här är inget undantag. Tvärtom.

Nils Thor

2010-05-26

Betyg

Fantastiskt bra. Underbar uppläsning. Ville börja om och lyssna från början igen.

M

Maiken Karlsson

2010-03-06

Betyg

Fantastisk skröna - och vilken uppläsning sen!

niklas edlund

2010-02-26

Betyg

osannolikt bra.

Engelska Väninnan

2010-02-25

Betyg

Utgavs första gången 2002. Vansinnigt rolig i början, men sen går det utför. Att läsa sida upp och sida ner om pölsatillverkning är tröttsamt. Förstår att det är ämnat att vara ironiskt och mycket roligt. Kan inte säga att jag längtar till Norrlands inland. Lindgren har en stor litterär förmåga som här slösas bort på strunt.

Engelska Väninnan

2010-02-25

Betyg

Flera manliga vänner sa att den här boken är såå rolig, den måste Du läsa. Jag lät mig övertalas. Jag säger: nåt tråkigare får man leta efter.

Lars Magnusson

2010-01-14

Betyg

Ständigt gör han så mycket med så lite, Torgny Lindgren.

Karin .

2010-01-09

Betyg

Vidrigt bra. Ja, ordet vidrigt passar verkligen in i detta sammanhang.

Carina Karlsson

2010-01-08

Betyg

Hu, jag ryser bara jag tänker på den många år efteråt, diverse kroppsvätskor beskrivna.

Elin Alm

2009-11-16

Betyg

Bra, men så äcklig att jag ryser bara vid tanken!

Henrik R.

2009-10-11

Betyg

Jag tycker inte att berättelsen i boken är tillräckligt intressant, möjligen missar jag en massa Symbolik. Det är en kort bok och det finns en del humor så man hinner inte bli uttråkad, men själva grundstoryn fångade mig inte alls.

H

henrik lindblad

2009-08-08

Betyg

Otippat bra.

Kristine Hedén

2009-07-03

Betyg

Hm. Äckliga beskrivningar av hur hon äter en tesked av hans sårvätska! Men jag gillade boken, det gjorde jag.

Karin Waller

2009-04-12

Betyg

En Torgny Lindgren-bok. Av 'en utflyttad gammal författare som återvänt för att sitta i Alexander Bomans uthus och en aning sorgsen skriva sin sista bok från en hembygd som han ofta beskyllts för att själv ha uppfunnit'?

Den är väldigt Lindgrensk men den griper mig inte lika mycket som så många av de tidigare gjort: Ormens väg på hälleberget, Pölsan, Dorés bibel, Ljuset, I brokiga blads vatten, Merabs skönhet... Kanske är det Lundell-syndromet (hur många gånger kan man skriva samma bra bok egentligen?)? Kanske är det att det väger över för mycket åt skröna. Det där med skröna och - jag skulle ha skrivit magisk realism men förbjöd mig själv - det är litet som The Force. Det krävs så litet för att falla över åt the dark side, med bikupor i predikstolar och att lura i döende gummor akvavit istället för nattvardsvin.

Akvaviten - de har bytt ut etiketten på den, tydligen. Nuförtiden är vattenfallet på bilden en fantasi från södra Sverige, medan på de gamla flaskorna kunde det ha varit "ett av fallen i Vindelälven, kanske till och med Vormforsen eller Mårdseleforsen." Det blir (förstås) en bild av vad som har hänt det Västerbotten som beskrivits eller beskrönats i böckerna ovan.

Romanfigurerna står ännu stolta och raka, stärkta av sitt livets vatten. Akvaviten kan vara att de alla är ättlingar efter Karl XV, eller att de alla är frälsta av brinnande predikanter, eller att det var de som dikade ut trakten och gjorde den beboelig. Men nu i denna sena tid är allt livets vatten utspätt, mer och mer hela tiden. Inget är som det var.

Han tänke med sorg på alla dem som i framtiden inte skulle förunnas att vara avfällingar eftersom de aldrig ägt någon bekännelse, aldrig med hela sin själ trott på någonting. Vilken ohygglig tomhet! (...) Vad skulle dessa människor komma att ställa till med, vilsna och handfallna i en farofylld värld där ingen förnekelsens och förkastelsens övertygelse skänkte dem vägledning och riktning och mål?

Sorglig på so-it-goes-vis, litet för from, litet för skrönig (även fast den uppväger med antiskrönor).

Förslag på musik: dragspel. (Jag har aldrig gillat dragspel...)