Thomas Buergenthal, professor i internationell rätt, är domare vid Internationella domstolen i Haag, men också en av de yngsta som överlevt Förintelsen. Detta är hans internationellt uppmärksammade självbiografi. Thomas föddes 1934. Föräldrarna var tyska medborgare med judiskt påbrå som hade flytt till Tjeckoslovakien efter Hitlers makttillträde. Den nyblivna familjen tvingades så småningom lämna sin tillflyktsort och hamnade i ett getto i Polen. Därifrån fraktades de till nazisternas dödsläger Auschwitz. Det var sista gången Thomas såg sin far. Pojken som överlevde förintelsen är en oerhört stark berättelse om den lilla pojkens hårda kamp för sitt liv i Auschwitz och Sachsenhausen. Men boken skildrar också livet efter. En månad före sin elvaårsdag befriades Thomas av polska och sovjetiska trupper. Han blev ett slags maskot för den polska K-divisionen och var bland annat med...
2019-07-31
Det är med väldigt blandade känslor jag läser sådana här berättelser. Egentligen tillhör jag definitivt inte dem som behöver övertygas om hur fullkomligt vansinnig nazism och rasism är och allt ont som följer med det. Dessa vittnesmål från världshistoriens värsta folkmord är absolut nödvändiga dokument som måste bevaras för kommande generationer!
En nödvändig bok som jag tar till mig den med min hjärna men inte med mitt hjärta. Jag känner en distans, blir inte så berörd som jag trodde jag skulle bli och tänker att författaren kanske har stoppat undan sina känslor, lagt locket på. Och jag blir dumt nog störd över bokens sista delarna där författaren med många ord beskriver sin karriär som jurist och professor i internationell rätt, domare vid Internationella domstolen i Haag.
2011-09-23
Till skillnad från de tidigare böckerna handlar denna mer om hela hans liv och han analyserar varför saker händer, och framför allt är den väldigt inspirerande.
LÄS DEN!!
Bokens första halva var riktigt bra, han beskrev sina upplevelser av sin tid i koncentrationsläger.
Tyvärr sabbar han boken fatalt i den andra halvan, den känns mest som ett enda långt glorifierande av alla insatser han gjort och alla höga poster han haft eller har. Den ena domarposten efter den andra radas upp som om det viktigaste var att få med allt han lyckats uppnå och alla utbildningar han slutfört.
Synd på en potentiellt riktigt bra bok...
Ännu en berättelse av en överlevare av förintelsen. Det mest fantastiska med den här berättelsen är att författaren skriver om sina upplevelser som barn. Han är född 1934 och är en av de yngsta som överlevt Auschwitz. I boken berättar han också lite om åren närmast efter kriget. Han utbildade sig till jurist och är expert på internationell rätt och mänskliga rättigheter. Bland annat har han arbetat som domare i Internationella domstolen i Haag.
Som alltid intressant att läsa om lägerliv men Buergenthals berättelse är kanske lite väl deskriptiv för att riktigt gripa tag. Det som blir mest uppenbart, och som återkommer i många av dessa berättelser, är hur slumpartat överlevandet var -- vid flera tillfällen hade han lika gärna kunnat vara den som blev utvald till döden. Vad som gör boken lite extra intressant är att Buergenthal fokuserar en hel del utrymme på att beskriva vad som hände efter krigets slut -- hur han återförenas med sin mor, hur det var att leva som fd judisk lägerfånge i Tyskland och hans senare bana inom internationell rätt och kampen för mänskliga rättigheter.