
Ett krasande ljud hördes när träet splittrades. Han drog snabbt bort de trasiga träbitarna och både han och jag flämtade till när vi såg vad som fanns i kistan. När syskonen Malin och Bosse upptäcker att deras mormor smiter ut om nätterna bestämmer de sig för att följa efter. Vad gör hon där ute egentligen? De smyger efter henne och kommer fram till kyrkogården, där de hittar mormodern framför en grav. Lukas f. 1923, d. 1936 står det på gravstenen. Mormodern är nästan hysterisk och till slut går barnen med på att gräva fram och öppna kistan. Den är fylld med tegelstenar. Det blir början på ett äventyr där Malin och Bosse ger sig ut på en farlig resa för att ta reda på vad som egentligen hände med Lukas. Pojken i graven är en spännande berättelse om två syskons jakt efter sanningen, men det är också en berättelse om en relativt okänd, och mycket mörk, del av Sveriges historia.
Visa mer
Recensioner
Betyg
Pojken i graven är en hcg bok och är en rysare. Camilla Lagerqvist har skrivit boken. Boken är lämplig för barn från 8 år och uppåt. Boken handlar om två syskon Malin och Bosse.När de upptäcker att deras mormor smiter ut om nätterna bestämmer de sig för att följa efter. De hittar henne på kyrkogården, där hon står framför en grav. Jag tycker den är bra för att det är en rysare och den är välskriven som en bok ska vara. Enligt mig får den ⅘ sjärnor.
2021-10-24
Betyg
den hadlar om en pojke och hans kompis som bryter in sig på sjukhuset
den va spänande.
@barnboksfamiljen på instagram
2019-10-01
Betyg
I början av boken får vi börja följa syskonen Malin och Bosse. De har märkt att deras virriga mormor har börjat smyga ut om nätterna. Gemensamt bestämmer sig barnen för att följa efter henne för att ta reda på vad hon gör under sina nattliga utflykter.
De följer efter mormor till kyrkogården där de hittar henne förtvivlad vid den uppgrävda familjegraven. Där ska nämligen hennes syster snart begravas.
Med på graven står även en pojkes namn. Lukas som ska ha dött 30 år tidigare enbart 13 år gammal. Mormor berättar
att Lukas är hennes son, alltså barnens morbror. Mormor är förtvivlad och övertygad om att något är fel.
Hon vill gräva fram Lukas’s kista som ligger ytligt nu när systerns plats är förberedd. Barnen försöker stoppa henne med hon är bestämd så till slut hjälper de till.
Snart visar det sig att i kistan finns enbart tegelstenar och barnen måste ge sig ut på ett äventyr för att ta reda på vad som hände Lukas på riktigt.
Jag vill inte spoila men boken utspelar sig på sextiotalet och barnen undersöker alltså vad som har hänt Lukas trettio år tidigare.
Lagerqvist väver in mycket fakta kring hur en särskilt utsatt grupp behandlades på den tiden.
Skildringen av huvudpersonernas sextiotal haltar stundvis enligt oss och känns lite anpassad för nutidens undervisningssituationer. Men det gör också att det känns som en bok som lämpar sig att läsa högt i mellanstadiet. Då kan läraren förmodligen få fram intressanta diskussioner där vi kan diskutera skillnader och likheter vid tre olika tillfällen i historien (30-talet, 60-talet och nutid).
Lagerqvist låter oss långsamt upptäcka alla detaljer kring pojken Lukas, pusselbitar läggs på plats när detalj efter detalj uppkommer under barnens undersökningar. Detta gör också att vår nyfikenhet och bokens spänning bibehålls under bokens gång. Snart behöver barnen bege sig till en grannstad för att ta reda på sanningen. På det sättet får boken två parallella historier. Den huvudsakliga gåtan men också hur barnen ska kunna ta sig till platserna de behöver.
Boken är välskriven och behaglig att lyssna till. Gillar man intressanta mysterier med en historisk anknytning så kan boken passa finemang. Den blir heller inte särskilt läskig utan med spännande och intressant, därför tänker jag också att boken kan passa fint i klasser även med lite känsliga elever. Dock finns detaljer som kan uppröra/engagera/skapa samtal.
En bra bok som enligt oss är läsvärd!