Pojkarna

Schiefauer, Jessica

| 2011

Vi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag. Vi höll oss för oss själva.Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum, men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård, eller inne i växthuset om det regnade. Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim, att jag hade en kropp som växte och sprängde. Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde. På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning...

W

Weronica

2023-03-12

Bra ungdomslitteratur

T

Therese

2022-10-29

Intressant upplägg och spännande berättelse.

F

Felicia Axelsson

2020-06-20

Mycket fint språk och temat är klockrent!

Moa Eriksson

2019-11-28

Blev lite besviken när jag läste den faktiskt. Men oklart varför, bra tema men fångade mig inte riktigt

Aimy Tisell

2017-10-05

En ungdomsbok som skiljer sig från de vanliga. Jag gillar verkligen hur den fångar intresset och vem är jag - frågan finns lite överallt. Alla kan nog känna igen sig på ett eller annat sätt.

I

Inger Jonsson

2017-04-11

En annorlunda tonårsbok. Tar i viss mån fasta på "ven är jag?"-problematiken som ofta dyker upp i tonåren. Ganska konstig annars.

Lars B.

2016-03-25

Kul idé hela vägen. Men jag blir inte klok på slutet.

Anna Hedenstedt

2016-02-22

Idén var spännande, och jag gillade vad som hände med henne mentalt vid könsomvandlingarna. Det kändes trovärdigt i all sin overklighet. Tyckte inte att slutet passade ihop med resten dock.

Nina Gustafsson

2015-08-25

Annorlunda historia om att växa upp och könsroller. Kraftfullt språk men berättelsen grep inte riktigt tag i mig men kanske har jag glömt hur det var att bli stor med hormoner som spökade i kroppen.

Maja Emelia

2015-04-26

Jag tyckte den här boken verkade väldigt intressant, men den känslan avtog snabbt när jag började läsa den. Den var så otroligt konstigt skriven att jag inte kunde läsa ut den. Det kändes som att den var skriven av en man fast det var utifrån tjejers perspektiv. Väldigt gammaldags skriven. Hela stämningen i boken var väldigt konstigt och olustig. Är så himla less på droger och festande i princip alla ungdomsböcker.

Jag skulle kunna ge en fyra för idén till boken, för jag tyckte verkligen att den verkade bra och jag tycker det är väldigt intressant med genus och könsroller men den här boken var inte bra.

L

Lotta Liljegren

2014-06-25

Väldigt annorlunda bok, men jag gillade den.

Sandra Björn

2014-06-04

Det finns mycket jag tycker om med den här historien, men minst lika mycket jag ställer mig tveksam till. Början och slutet är fantastiska, men där i mitten någonstans tappar jag intresset lite och den magiska känslan som finns i resten av boken vill inte infinna sig. Dock mycket bra problematik som tas upp och ett kul sätt att iscensätta den på!

BLiP

2013-09-01

jag gillar det, jag gillar hur det som är fiktivt och det som är verkligt balanseras; den dystopiskt patriarkala scenografin mot vilken allting utspelar sig samt hur självklart flytande huvudkaraktärens sexuella läggning skildras.

elina n

2013-07-23

Språket är fint men historien märklig och könsrollerna gör en förbannad eftersom de framställer allt som väldigt svart och vitt, som att alla män är monster och alla kvinnor offer.

Evelina M

2013-03-05

Gillade skildringarna av att vara i en tjejkropp respektive killkropp (även om man såklart kan invända mot att skillnaderna är lite överdrivna bl a). Kände igen mig i mycket: att i tonåren hela tiden tvingas förhålla sig till killarnas blickar och kommentarer, att se på sig själv med deras ögon, att inte vilja "vara tjej".

Elin Gry

2013-02-13

Jag tycker boken för det mesta är väldigt obehaglig. Den började helt okej, men sen gick det bara neråt.

Sanna

2012-12-27

Riktigt bra men rätt många snuskiga ord så 12

Anna-Lotta Jadinge

2012-10-04

Den här boken sög tag i mig ordentligt och kvalar lätt in som en av årets starkaste läsupplevelser. En helt originell historia där en lek med könsidentiteter står i centrum. Det är skickligt gestaltat, litterärt intressant, lika mycket en roman för vuxna som för ungdomar.

Johanna Hellström

2012-08-17

Det härliga med ungdomsböcker är att författaren ofta vågar ta ut svängarna lite mer och släppa in fantasi och magi. Fint språk också.

Emma Pa-Fo

2012-08-09

Märklig bok det här.

julia christensson

2012-07-28

En bland de sämsta böckerna jag har läst, förstår inte hur denna kunde vinna över cirkeln på augustipriset?!

Liv Lingborn

2012-07-22

Förunderligt magisk, obehagligt nära och alldeles underbar.

caro wikbro carlén

2012-07-12

fantastisk från början till slut

Berör flera angelägna ämnen. Att vara ung kvinna, manlighet/kvinnlighet, att vara beroende av typ droger/farliga upplevelser. Spännande och fängslande.

Anna-Lotta Jadinge

2012-07-02

Grymt fascinerande roman i gränslandet mellan ungdom/vuxen, där en lek med identitet, roller och kön blir dödligt allvarlig för vännerna Bella, Momo och Kim. Perfekt bokcirkelstoff, för här finns mycket att diskutera! Inte minst slutet, som jag är lite frågande inför.

Anna Nyman

2012-06-30

Magiskt. Den där längtan efter att vara något annat, efter att få vara med, efter att slippa bli betittad. Visst är könsrollerna i boken stereotypa, men jag tolkar det som att det är Kims ögon som gör dem så. Hon dras till en stereotyp manlighet och vill ta avstånd från det stereotypt kvinnliga.

Maria Rudström

2012-06-10

Gillar att författaren på sina ställen lämnar mycket för läsaren att själv fylla i. Gillar slutet, drömskt och fritt.
Men karaktärerna känns för fyrkantiga. Friheten som automatiskt följer med pojkkroppen känns förenklad.
Och som biolog säger jag att honblommor inte har frömjöl?! Har hon skrivit så med flit?

H

Hannes Took

2012-05-31

Jag hade höga förväntningar på den här boken, jag trodde det skulle handla mer om genus och transsexualism då temat och infallsvinkeln verkligen inbjuder till det. Men jag tycker att könsbytet fick väldigt liten betydelse i sammanhanget, det blev mer en fråga om lockelsen till det som är farligt och om beroende. Inget fel i det, det är också viktiga grejer, men inte riktigt vad jag var ute efter. Det finns så lite böcker om trans så jag trodde verkligen detta kunde vara något. Tråkigt också med de stereotypa rollerna, det hade varit kul med en mer varierad bild av hur kön framställs.

Cecilia Fredriksson

2012-05-23

Välskriven och väldigt intressant läsning. Igenkänningsfaktorn från sin egen ungdom är HÖG.

Jonna Lindberg

2012-05-17

Jag gillar verkligen iden, och det är ett snyggt sätt att kritisera de könsroller som finns, och samtidigt fånga hur man blir vuxen. Det där gränslandet mellan barn och vuxen när man försöker hitta sig själv. En viktig bok.

Dock är det alldeles för stereotypa killar som målas upp. Jag köper inte hur Kim både blir kriminell och superkåt så fort hon blir kille - som att det är det enda som utmärker en kille. Tycker också att den tappar lite mot slutet.

Kamali 

2012-05-05

Trist och osannolik roman om tre töntiga och omogna 14-åriga tjejer som på nätterna förvandlas till tuffa och kriminella killar. Alla killar i romanen är tvättäkta svin (trots att många endast är 14 år, får man anta då de sägs vara klasskamrater) som systematiskt kränker och utnyttjar tjejer som aldrig våga opponera sig eller gör motstånd. Orealistiskt och trist framställning av högstadiet/ samhället. Hallå, det är 2012 nu, inte medeltiden (då poeter gärna satte kvinnor på piedestal, dvs hade rejält unkna och stereotypa könsroller)!

Tove Skarstedt

2012-05-04

Fantastiskt stark bok! Svår att rekommendera till vem som helst, men till rätt person är den underbar. Obehaglig historia som man aldrig glömmer bort om man läst den. Livet är så mycket!

Linda Åslund

2012-04-23

En fyra för originaliteten i sättet att berätta och egenheten när det gäller grundidén. Boken är inte realistisk, men skildrar känslor som kan upplevas realistiskt, och sättet att skildra känslorna, uppväxten, egna och andras blickar på varandra är behållningen. Slutet känns trovärdigt och godtagbart, men jag hade väntat på, och hoppats på, något mer.

Alva Ordnörden

2012-03-30

Jag tycker att Schiefauer skriven vackert, blir lite magiskt och poetiskt, men könsrollerna är konstiga. Det är som om man går tillbaka 150 år och männen "äger" kvinnorna. Flickorna är så små, svaga, försvarslösa och tysta. Vad har hänt med 2000-talets feminism? Tjejer är svaga - skitsnack! Alla killar är väl inte rebeller som röker, drogar och gör inbrott heller? Man får inga förklarande efterord från författaren heller, för då hade jag nog tyckt bättre om boken, om Schiefauer hade förklarat vad hon menade och tänkte medan hon skrev. För jag fattar inte, boken känns inte riktigt färdig och det är konstiga könsroller, så läs och tyck till själv om du vill. Men jag skulle nog inte rekommendera den. Tyvärr.

Madeleine Löfqvist

2012-03-04

En märklig bok. Känner inte att jag kan rekommendera den. Det krävs nog väldigt mycket fantasi för att tycka om boken. Kul med något annorlunda men den var inte i min smak.

Sofies bokblogg

2012-02-18

Det ligger ett spännande skimmer över berättandet, men de flesta karaktärerna är tyvärr lite väl stereotypa.

Denna bok var rätt så bra, spännande och häftig =)

Emma Salomonsson

2012-01-04

Högst ovanlig, men vacker o spännande. Ingen ungdomsbok i mina ögon... Men stort grattis till Augustpriset. En liten pärla som skulle försvunnit i mängden utan det är jag rädd. Läs ock tyck!

Jonna

2012-01-02

Riktigt bra bok. Förstår verkligen varför den fått augustpriset. Kände verkligen med Kim!

Ellen Hjort

2011-12-27

Det var som att hon hade tagit verkligheten och överdrivit den, killarna på Kims skola verkade mest leka maktlekar.

Therese H

2011-11-20

Många saker beskrivs bra, som hur det känns att vara tonårstjej och inte vilja förändras. Trodde också det skulle handla mer om genus men tycker det handlar mer om beroende och destruktivitet. Gillade inte heller slutet vilket drar ner betyget lite.

Malin H

2011-11-04

ibland förödande bra. som i beskrivningar av att som tjej gå genom skolkorridorer och bli betittad, eller att inte kunna vara sitt allra bästa på gympan. och det berusande i att slippa allt det där, när en är med pojkkropp. gillade dock inte slutet, när allt går över styr. det blev så ödesmättat.

Susanna Stavling

2011-10-03

Intressant historia och stundvis mycket välskriven

Lotta Berling

2011-10-02

En mörk och välskriven saga. Det är en bra bok, men jag hade förväntat mig att författaren skulle göra mer av genustemat. I stället handlar det mer om psykologin kring hur man dras till det farliga, till en stark och karismatisk, men destruktiv ledare. Och om att lockas av det mörka i sig själv.

Lena Floser

2011-09-26

Fantastiskt bra om könsroller och att hitta rätt vid identitetsbildandet i tonåren. Dessutom välskrivet och magiskt.