Platons dialoger; Sokrates Försvarstal, Faidon, Kriton

Platon

| 1998

Flag from sv

14


Den filosofiska metod och den frågeställningsteknik, som Sokrates lanserar i Platons dialoger har bildat skola för "den sokratiska barnmorskemetoden" (dialektiken), som Sokrates ansåg vara "den skönaste av alla konster". Många av de ämnen som diskuteras i dialogerna är lika aktuella idag, som de var i antikens Grekland. Människans sinne har inte ändrats så mycket under de senaste 2500 åren. Sokrates ifrågasättande av auktoriter och hans sätt att uppmuntra enskilda individer att lära sig att bilda sig sin egen uppfattning, i stället för att låta sig övertygas av auktoriteter, utgjorde ett hot mot det etablerade samhället. Samma princip gäller faktiskt än idag, även om vårt moderna samhälle på många sätt är mer tolerant. Sokrates dömdes till döden i första hand därför att han utmanade den tidens auktoriteter. Om Sokrates levt och verkat idag skulle han med stor sannolikhet förklaras vara...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

K

Karl Andersson

2015-01-15

Betyg

Alla medborgare i moderna västerländska demokratier borde läsa "Sokrates Försvarstal" och "Faidon" för att lära känna filosofen Sokrates.
"Faidon" är speciellt intressant genom att dialogen belyser hur Sokrates lärjungar försöker få den store filosofen att dela med sig av sin visdom innan Sokrates skall tas av daga.
Bl. a. framför Sokrates tre olika bevis för att den mänskliga själen (det sanna jaget) överlever kroppens död.