Plan B

Tropper, Jonathan

| 2014

Flag from sv

97


Jonathan Troppers debutroman!Bens kompisgäng lämnade college med storslagna drömmar. Nu ska de fylla 30, och inget har blivit som de tänkt sig. Ben ska skilja sig, Lindsey är arbetslös, Chuck är fortfarande en clown och Alison är olyckligt kär i samma kille. Den femte personen i gänget, Jack, är visserligen en hyllad filmstjärna, men med ett kokainberoende, vilket vännerna bestämmer sig för att ta på allvar. När deras intervention misslyckas, formas plan B: en kidnappning.Jonathan Troppers debutroman utkom i USA ar 2000 och handlar om ett kompisgang i kollektiv trettioarskris. Mellan rappa dialoger och haglande filmreferenser skildras obrytbara vanskapsband och karlek som aldrig rostar, hur manga tarar som an spills pa den.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Monika W

2021-10-27

Betyg

Plan B är den tredje boken jag läser av Jonathan Tropper, men det är egentligen hans debut från 2000. Av någon anledning översattes den inte förrän så sent som 2014, som nummer fem i översättningslistan. Själv föredrar jag ju att läsa böckerna i den ordning de skrivs, då kan jag följa författarens utveckling. För det händer ju en del där. I alla fall så var det ett tag sedan jag läste honom så därför fick han vara med i min utmaning Vi möts igen.

Det är lätt att jämföra huvudpersonen/berättaren i de tre böcker jag nu har läst. De är väldigt lika varandra, om man tycker att alla män med relationsproblem, men hittar sig själva, är lika varandra. Även böckerna i stort kan tyckas likna varandra, men det är så långt mellan varje bok så det stör mig inte alls.

Plan B är inte Troppers bästa bok, men den är en rejäl dos underhållning. Om vänskap. Om att växa ifrån varandra. Om att hitta tillbaka. Inte till som det var, utan som de nya personer man är.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2021/10/plan-b-av-jonathan-tropper.html

Anna Hedenstedt

2021-10-12

Betyg

Lättsmält feelgood åldras snabbt! Boken är utgiven på svenska 2015, men skriven redan 2000, vilket emellanåt är komiskt (VHS:er, personsökare, Baywatch), ibland smärtsamt (förlegad sexismhumor) tydligt. Att det dessutom handlar om collegekompisar med 30-årskris får den att kännas mycket daterad i mitt liv... Men den var ju trygg iaf, som ett gammalt Vänner-avsnitt typ.

Sara Bentfors

2016-06-04

Betyg

Hade gett den en trea om jag inte läst hans andra böcker. Synd att författaren har så dålig fantasi och skriver böcker som är snarlika varandra, jag gillar ju egentligen hans stil.

Maria B Hansson

2015-08-16

Betyg

Ända sedan jag läste "Sju jävligt långa dagar" är jag en Troppee-fan. Detta är tydligen hans första roman men som inte kommit ut på svenska förrän nu. Detta är inte hans bästa bok, men fortfarande bra. Hans torra humor, förmågan att beskriva det vardagliga och smått tragiska med humor. Liknelserna. Beskrivningarna. I'm just living it.

Jakob Nylin

2015-01-05

Betyg

30 år, det mesta borde ha fallit på plats, men så är det inte alls. Roligt och träffsäkert om både relationer och ångest! I slutet av berättelsen faller dock mycket på plats, men vägen dit är minst sagt dramatisk.

Britt-Marie Kullin

2014-10-08

Betyg

Betyg: 4,5 av 5.

Jonathan Tropper har skrivit sex böcker hittills, och det här är den femte boken som ges ut i Sverige. Men trots att det är den femte, så är det egentligen författarens debutbok, som han skrev år 2000.

Jag har läst alla dom fyra tidigare böckerna som finns på svenska, och jag har tyckt mycket, mycket om dom allihopa.

Jonathan Tropper tycker jag har ett helt eget sätt att skriva på. Dom är mycket lättlästa, kan verka lite enkla och ytliga i början, men sen har dom alla ett stort djup och allvar i sig.

Och alla fem böckerna är skrivna på samma sätt, och är precis lika bra, trots att dom ändå skiljer sig mycket åt, och handlar om helt olika ämnen.

Härlig svart humor och gripande relationsskildringar om vartannat. Man skrattar, ler, blir rörd, och berörd.

Rekommenderar verkligen alla Jonathan Troppers böcker.