The Plague

Camus, Albert

| 1965

Flag from en

4111


The Plague is Albert Camus's world-renowned fable of fear and courage The townspeople of Oran are in the grip of a deadly plague, which condemns its victims to a swift and horrifying death. Fear, isolation and claustrophobia follow as they are forced into quarantine. Each person responds in their own way to the lethal disease: some resign themselves to fate, some seek blame, and a few, like Dr Rieux, resist the terror. An immediate triumph when it was published in 1947, The Plague is in part an allegory of France's suffering under the Nazi occupation, and a story of bravery and determination against the precariousness of human existence. 'A matchless fable of fear, courage and cowardice' Independent 'Magnificent'The Times Albert Camus was born in Algeria in 1913. He studied philosophy in Algiers and then worked in Paris as a journalist. He was one of the intellectual...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Betyg

Ett mästerverk. Existentiella frågor bygger en tankeväckande roman. Ett språk där varje ord ger en mening till handlingen. Rekommenderas varmt. Brynolfssons inläsning är perfekt.

Betyg

Albert Camus skriver genialiskt. Inga ord är överflödiga, alla ord fyller syfte och ger målande detaljer. Algeriets hetta, Mersaults absurda liv. Väcker tankar kring hur valen vi gör bestämmer stegen. Vad är mening och vad är slump? Och hur viktigt är det att känna saker?

Cindy Kempe

2020-11-10

Betyg

En mycket tankeväckande roman. Jag finner mig själv fundera över hur provokativt det är med avsaknad av motivation och känslor, så pass att det kan anses mer monstruöst än i de fall där människor begår grymheter med uppsåt och i affekt. Det handlar också mycket om det existentiella, om mening eller slump samt om det finns en högre makt eller ej. En roman utan svar men som öppnar för frågor. Intressant!

A

Ayman Fares

2020-09-27

Betyg

Avhandlar mycket djupa existentiella frågor. Finns det en mening med pesten? Finns det gudomliga väsen som har en plan för oss?

Eller är livet bara absurd och oberäkneligt som läkaren Rieux menar på?
Rieux är en läkare som bekämpar pesten och får se hur patienter blir sjukare och sjukare. När prästen i staden skuldbelägger människor och menar på att detta är en orsak för deras synd är Rieux av en annan uppfattning. Han har en naturalistisk världssyn och menar på att livet handlar om att göra gott. Fin skildring av hur en ateistisk läkare kommer i kontakt med existentiella frågor.

Nina Gustafsson

2020-05-23

Betyg

Hur bekämpar man pesten? Eller Corona för den delen? Camus beskriver situationen i den avspärrade staden Oran. Historien rymmer många teman och känns högaktuell nu. Ändå eller kanske därför blir jag inte så påverkad.

U

Ulrika Ekdahl

2020-04-17

Betyg

Här finns en del existensiella dimensioner men boken är ändå inte så intressant att den kan få mer än en trea från mig.

Torbjörn Nilsson

2019-08-12

Betyg

Tycker inte den höll måttet. Grep aldrig tag ordentligt, även om den hade existentiella dimensioner. Skildrar en mycket manlig värld. Lyssnade bara för att eminente Reine Brynolfsson läste upp boken.

SP

2019-07-02

Betyg

Förbryllande enkel och direkt. Djupet blir synligt allteftersom. Berättelsen är ett intressant tankeexperiment.

S

Stefan Brunzell

2019-05-20

Betyg

Något överreklamerad men välskriven och vacker.

Batuhan

2019-01-16

Betyg

Främlingen studerar främlingen inom varje individ. Hur vi, förutsatt våra känslor, ska och behöver agera i samhället. Denna briljanta berättelse är en säregen bok i sin kategori av existentialism. Han uttrycker inte en enda känsla i boken förutom det externa (hetta, exempelvis, den otroliga hettan i Algeriet!). Hans monolog i slutet är magisk. Läs!

Philip Stenström

2018-03-25

Betyg

Pesten - Albert Camus

I staden Oran, en liten prefektur vid Algeriets kust, bor och arbetar doktorn Bernard Rieux. En morgon, på väg ut genom farstun från sin mottagning, snubblar doktorn över en råtta. Till en början är det ingenting som gör någon större inverkan. Men plötsligt, av oförklarliga skäl, hittas ett fåtal döda råttor, som sedan eskalerar till hundratals, och sedan tusentals. Epidemin är snart ett faktum och det som en gång var råttornas plåga blir nu människans värsta mardröm. En dödlig, osynlig kraft lägger sig sakta över Oran som en förbannelse. I staden utfärdas, av myndigheterna, undantagstillstånd och den isoleras från omvärlden. Oro och spekulationer övergår till panik och rädsla som sprider sig lika snabbt som sjukdomen. Mitt i allt denna oreda befinner sig den gode doktorn Bernard Rieux, som försöker bevara lugnet och förnuftet för stadsbornas välmående. Det blir en utmaning som tär och tar på mentala och fysiska krafter. Det blir en maktlös kamp mot den värsta sortens motståndare, pesten.

Som ett blixtnedslag, av bibliska proportioner, slår pestepidemin ned, lamslår och infekterar invånarna i Oran. Bildligen och bokstavligen släcks ett ljus efter ett annat och mörkret börjar sakta omfamna livets tillvaro. Det blir en separation mellan eldsjälar och åtrå som trånar efter återförening. Det tillsätts sanitets- och inspektionsgrupper, ledda av dr. Bernard Rieux. I konstanta upplysningar, underrättelser, utfärdanden, undantag och åtaganden sätts alla på prov mot en omätbar, kraftfull motståndare. Ur ett objektivt perspektiv redogörs pestens härjande, steg för steg. Det blir en kraftmätning och prövning mellan vetenskap och religion, hälsa och frälsning, förnuft och impuls, liv och död. I sitt vittnesbörd, fastslår dr. Rieux, att i hemsökelsernas gissel finns det mer att beundra hos människor än att förakta.

Det är en fängslade och suggestiv handlingar som författaren Albert Camus redogör för i den tidlösa klassikern, Pesten. I romanen får läsaren ta del i en hämningslös epidemi som drabbar en liten prefektur i Nordafrika. I anteckningar och dokument från vittnesmål och tjänstemän presenteras en samlad objektiv bild av sjukdomsförloppet och dess inverkan på stadsborna i Oran. Isolerade från omvärlden är invånarna utelämnade åt varandra och åt skräcken. Det är doktor Bernard Rieux som leder en grupp hängivna medhjälpare för att stävja och isolera sjukdomen. Det är ett tröst- och maktlöst arbete att få bukt med epidemin som beskrivs som en pestliknande sjukdom. Det är fängslade och hänförande beskrivningar och utlägg som Albert Camus framställer. Få författare lyckas beröra livet små nycker och laster på ett sätt som Albert Camus. Med ord som förför, snärjas läsaren i en handling som rycker på livets trådar med finess och stil. Ska man läsa en roman bör man läsa Pesten.

Betyg

Mersault är en helt vanlig människa, vars mor dör på ett sjukhem. Det här med att sätta äldre på sjukhem är något ovanligt för tiden, och Mersault sörjer inte särskilt öppet på begravningen. Det blir han förebrådd för och det kommer att straffa sig. Sedan får vi följa med Mersault när han skapar bekantskaper på gott och ont i livet och slutet är minst sagt oväntat.
Om vi säger såhär; hade det här varit en amerikansk film hade det aldrig slutat likadant. Jag tycker om klassiker, om tanken att ha dem ståendes i bokhyllan och den här boken köpte jag för något år sedan på bokrean. I och med nyårslöftet blev den omläst och jag är inte överförtjust i den. Den börjar trögt, för att sen bortåt mitten nångång ta sig men det är inte en lång bok så det är egentligen ingenting som gör så mycket.
Det är väl kanske inte den bok man bör ta sig an om man inte tycker om att läsa, men det är helt klart värt att ha läst den. Jag kan tänka mig att wannabe-skribenten, eller skribenten för den delen, kan ha nytta av att läsa sådana här personporträtt.

B

Benjamin Elfors

2017-11-03

Betyg

En tät och vackert berättad historia om en man vars likgiltighet inför livet gör honom till en mördare. Kan dock inte komma ifrån att det nihilistiska budskapet känns lite gymnasialt.

Mikaelita Bovalius

2017-04-18

Betyg

En sådan där klassiker. Då den är lättläst och ynka 150 sidor lång så är det en bra klassiker att börja med för den som är ovan. Den handlar om en man som utför ett oförlåtligt brott och läsaren följer honom innan, under och efter brottet. Som att följa en märklig monolog som han har i sitt huvud. Nån sorts monolog som handlar om livet, döden och om ett brott som man söker ett svar på uppsåtet till. Helt klart läsvärd, en bok som ställer frågor, men undviker svar.

N

Niclas Strömberg

2017-03-15

Betyg

Oerhört intressant skildring av olika porträtt,samt en twist!

A

Alva Brogren

2017-02-16

Betyg

Danje Förlag

2017-01-10

Betyg

Sträckläste den på kort tid, på ett hotellrum i Oslo, men kunde inte släppa den på dagar och den lämnade djupa spår i mig för en lång tid efteråt. Urholkar själen.

Idag skulle den nog inte gjort samma sak, men Albert Camus är hursomhelst ett geni.

Philip Stenström

2017-01-07

Betyg

Tidlös klassiker som lämnar djupa avtryck. Den levererar en känsla av maktlöshet och existentialism. Camus visar med sitt fyndiga språk varför han är en odödlig författare som endast växer för varje tillfälle jag läser 'Främlingen'.

G

Gustav Baldesten

2016-10-17

Betyg

Fantastisk

Magnus Johansson

2016-07-23

Betyg

Ganska otäck bok, mästerligt skriven och tydligt fokuserad på mänsklig maktlöshet. Insikten om denna verkar vara helvetets utväg.

U

Ulrika Håkansson

2016-06-30

Betyg

Det är så roligt att läsa klassiker! För mig är det en ren njutning med ett sådant här språk och berättande. Underbart som kontrast till all yta som forsar förbi i tid och otid. Hade velat sätta 4,5.

Sanna Carlborg

2016-03-20

Betyg

Lättläst och språkligt ibland fyndig. Filosofiskt sett ger den mig dock inte mycket.

Hanna Melin

2016-01-28

Betyg

Fin, tung och målande i sina trots allt ganska återhållsamma skildringar av pesten. Hade lite svårt att skilja karaktärerna åt.

Hannes Skarin

2016-01-02

Betyg

Om språket skulle vara "levande" alternativt ge ett naket intryck så känner jag mig som en mumie i efterhand: fullt bepansrad och stendöd. Nära ettan.

E

Elin A

2015-02-16

Betyg

Jag tyckte första halvan av boken var hopplöst tråkig, men andra halvan blev helt plötsligt intressant och samtalet med prästen i slutet fick mig till och med att skratta högt vid ett tillfälle, på grund av det absurda i det hela. Just det partiet vägde upp resten av boken. Så jag vill trots allt säga att den är läsvärt.

Jasmina <3

2015-01-26

Betyg

Denna bok var helt okej tycker jag

L

Laban Johansson

2014-12-12

Betyg

Tycker den tappar lite fart i slutet.

K

Karin Löfstrand

2014-08-04

Betyg

140804: Märklig!

Jasmina <3

2014-07-28

Betyg

Helt okej

I

Inger Jonsson

2014-07-24

Betyg

Mycket psykologi. Hur kan man bli så likgiltig?
Välskriven stilmässigt.

Klinga

2014-03-23

Betyg

Läste den just för tredje gången och höjer betyget till 5. Den är så stark. föregångare till alla kulturens antihjältar, konsekvent in i det sista. Vi älskar våra kompromisslösa förebilder även när de skrämmer ihjäl oss.

G Anna G

2014-02-17

Betyg

Liten bok som lämnar stora intryck

Emma Hortlund

2014-01-08

Betyg

Jag tror att om man läser den här boken lite mer analytiskt så kan man nog få ut mycket mer ur den, än om man, som jag, läser igenom den i rask takt en kväll innan man ska sova.

På det stora hela får jag för mig att den handlar om förhållandet till döden. Måste man sörja sin mors död? Måste man gråta på sin mors begravning? Betyder det att man inte älskade henne om man inte gör det? Måste man sörja sin egen annalkande död? Måste man ångra sig om man dödar en annan människa? Borde man få ett hårdare straff om man inte grät på sin mors begravning, inte ångrar sig, inte försöker förklara sig, och bara accepterar situtationen?

Karin Lundberg

2013-11-02

Betyg

Blev inte jätteimpad av den här. Ska nog försöka med "Äcklet" istället.

A

Anna Lindgren

2013-09-04

Betyg

Seeeeg!!! Tar lång tid innan de händer något...

Lars Willfors

2013-07-31

Betyg

Lite överskattad existentialistisk klassiker, men inledningen är förstås svårslagen.

S

Sara Åman

2013-05-29

Betyg

Spännande! Intressant hur vinklingar och olika perspektiv kan skilja på skyldig/oskyldig.

Alekzandra K.

2013-04-15

Betyg

För mig var den här ganska tråkig, långdragen (trots dess ynka 150 sidor) och ganska.. oviktig. Jag gillade de sista sidorna, dess dialog. Men i övrigt förstår jag inte bokens storhet.

G

greger andersson

2013-04-07

Betyg

En öppen bok som med ringa omfång innehåller mycket substans. Uppmuntrar till tolkningar och reflektiioner om människans existens. Tidlös.....

E

Emma Björklund

2013-03-24

Betyg

så jäkla bra bok måste jag säga.. Hans femenala meningar och intrig gjorde att jag sträckläste boken och ville inte lägga undan den.. Helt klart läsvärd från min sida om en människas öde och varför han gör som han gör..

Maria Brusewitz

2012-12-08

Betyg

En gång stor läsupplevelse, mer tveksam idag. Tror jag föredrar. Fallet.

D

Daniel Petersson

2012-10-13

Betyg

Jättebra bok, men är lite för lång. Kunde lätt kapat sisådär 100. Vet inte vilka dock för alla är bra.

D

Daniel Petersson

2012-10-13

Betyg

Sjukt bra, men det var kämpigt i början. Långdragen start, liksom.

Emelie

2012-06-27

Betyg

Ett mästerverk, helt enkelt, liksom de beskriver Främlingen i efterordet. Här finns mycket att läsa mellan raderna, och förhoppningsvis därmed också en bok som jag kommer att bära med mig.

Samuel Malm

2012-06-10

Betyg

Första läsningen förstod jag inte vad som hände. Allting kändes konstigt, à la Kafkas Förvandlingen. Men det blev snabbt en favorit så som Sartres Äcklet.
Mersault är precis som Roquentin, en underbar skildring av likgiltighet, och alienation.

Martin Fabian

2012-04-04

Betyg

Mycket kärnfull! Smått lysande.
Clockwork orange, fast med större realism.
Den lilla, rationella men endast i något enstaka kausalt steg och därmed obrydda, människan sätts i fokus.

Maria Lindén

2012-01-22

Betyg

Jag tycker att boken var intressant, men den blev lite väl tråkig i längden. Sista 50 sidorna tyckte jag bäst om då det hände lite mer och karaktärerna blev ännu tydligare, men det räckte inte riktigt till ett bättre betyg än en 2:a från mig.

E

Evert Nilsson

2012-01-21

Betyg

En psykologisk thriller med politiska undertoner och de eviga frågorna om gott och ont och meningen med livet. Mycket läsvärd.

E

Evert Nilsson

2012-01-21

Betyg

En psykologisk thriller med politiska undertoner och de eviga frågorna om gott och ont och meningen med livet. Mycket läsvärd.

A

Adios Flamingo

2011-10-30

Betyg

En snabbläst bagatell på ett sätt, som efter hand väcker mitt intresse mer och mer. Utmärkt skildring av en man utan empati, som tänker rationellt i varje situation. Men lite för okomplicerad är historien. Och kort. Jag kan tänka mig att den finns i tankarna långt efteråt, men det betyder inte att jag tyckte jättemycket om den.

U

Ulf Pettersson

2011-09-17

Betyg

välskriven men kanske lite tung för mig

Lina Viklund

2011-07-21

Betyg

Främlingen var intressant läsning, och en bok som det var svårt att lägga ifrån sig. Camus rör vid en intressant tankegång kring hur livet endast är en summa av tillfälligheter och att det inte finns någon stor mening i att försöka ändra på det. Jag tror att det är pga att jag inte alls håller med honom om det som jag ger boken en 3:a. Helt klart läsvärd dock, som gav upphov till en del reflektion från min sida!

Emma Fägerlind

2011-07-03

Betyg

Gillade det här ganska mycket, men ändå en lite för kort och intetsägande bok för att få ett högre betyg. Den finns liksom inte riktigt kvar hos mig som en bok med bättre betyg bör göra.

S

Sofie Petersson

2011-05-13

Betyg

" I dag dog mamma. Eller kanske i år; jag vet inte. Jag fick telegram från ålderdomshemmet: Eder moder avliden. Begravning i morgon. Varmast deltagande. Det säger ingenting. Det var kanske i går."

En genial inledning på en en bok som handlar om den likgiltige fransmannen Mersault som genom att avfyra fyra skott öppnar porten till olyckan. Älskar språket i "Främlingen" men samtidigt så intresserar inte handlingen i den senare delen av boken. Den får en svag fyra.

S

Sara .

2011-04-24

Betyg

Sträckläsning. Kunde inte släppa boken.

Henrik R.

2011-04-01

Betyg

I mångt och mycket en perfekt bok. Kort, lättläst och väldigt intressant.

T

Thorbjörn Lundin

2011-03-21

Betyg

Precis läst om den i samband med filmen om Camus på TV, borde läsas vart femte år.

amanda hildur

2011-03-02

Betyg

lämnade mig med så många tankar. funderingar. älskade den verkligen och sträckläste den under en kväll. tyckte den påminde om norwegian wood i berättandet (eller ja tvärtom då såklart), och huvudpersonens sätt att se på världen, även om murakamis karaktär har ett något mer glatt synsätt. åh, nu svamlar jag mest. boken var grym oavsett!

Liza Bolin

2011-02-28

Betyg

inte lika bra som främlingen, men väl uppbyggd i eländet. bästa karaktären: författaren som har skrivit typ en sida på tio år.

I

Ingrid Herrström

2010-09-08

Betyg

Läst på franska. Djup.

Lotta Norén

2010-08-15

Betyg

Lyssnade på boken i en bra inläsning med Krister Henriksson, men hittade inte denna, så betygsättningen blir på boken. Är inte helt säker på att boken hade fått samma betyg...

Anna Strid

2010-08-10

Betyg

"existensen föregår essensen" - Sartre Enligt Camus ska det räcka med livskampen för att ge livet mening.

Helena Nilsson

2010-07-31

Betyg

Ja, nu har jag läst den i a f!

Jonna

2010-05-22

Betyg

Vadå rycka på axlarna åt allt?

Johannes Soldal

2010-05-09

Betyg

Berörande i all sin osentimentalitet. Det är framförallt en sak jag tar med mig, och det är Rieuxs ständiga försäkran om att det finns mer att beundra hos människorna än att förakta.

C

Christian Rydberg

2010-03-24

Betyg

För att vara Nobelpristagare vågar jag nästan påstå att Camus bibliografi är jämförelsevis mager till sin omfattning. Med det ifrågasätter jag inte på något sätt hans förtjänst, men prisad med världens finaste utmärkelse i litteratur bör höga förväntningar på de få enskilda verken vara befogade? I och med Jan Stolpes nyöversättning av Främlingen (2009) kunde man dessutom läsa om dess storhet i stort sett i varenda svensk tidning med lite självaktning. Ja, det var minst sagt med hopp om mycket som jag då gav mig på denna så omtalade roman.

Vi träffar Mersault, tjänsteman i Algeriets huvudstad och en till synes vanlig ung man som håller sig på avstånd. Inte alls uppseendeväckande. Han finns och rör sig i mängden utan att riktigt märkas. Hans omgivning skulle knappast kalla honom främling, men inte heller bekant. Främlingskapet formas snarare av honom själv. Distanserad och likgiltig släpper han en aldrig riktigt inpå. När hans så försöker sig på det där med vänskap slutar han som mördare. Det är inte underligt att han inte riktigt får ihop meningen med tillvaron. Själv har jag svårt att avgöra om jag ska se på honom som existentiell hjälte eller bara som sorglig misantrop.

Miljöerna används effektivt och de obekväma situationerna späder på känslan av missanpassning. Solen liksom skär igenom och den tryckande hettan på Algers strand kommer tätt inpå. Det absurda känns stundtals välbekant. Som tryggheten i ensamheten och att ge sig hän åt slumpens makt.

Det finns mycket att läsa om Camus; omhuldad ikon för unga män runt 1900-talets mitt, nära vän (och fiende) till självaste Jean Paul Sartre, en av förra seklets stora existentialister… Han dog i en trafikolycka endast 46 år gammal. Tragiskt men lite ironiskt ändå och kanske talande för hans syn på tillvarons meningslöshet – ett slut han aldrig hann begrunda. Sorgligt nog ligger kanske mer spänning i mystiken kring författarens liv och öde än i verket jag läst.

* Text Christian Rydberg Åkesson christian.rydberg@osqledaren.se

Xenia Oxenstierna

2010-03-05

Betyg

Inte så mycket eftertanke. Bra skrivit, bra skildrat men rätt torftig

M

måd frelin

2009-12-13

Betyg

Tyvärr, Camus tenderar att bli alltför långrandig i min smak.

C

Christian Rydberg

2009-10-25

Betyg

En främling gestaltas av sig själv. Hålls på avstånd i sin likgiltighet men likväl skär solen igenom och den tryckande hettan på Algers strand kommer tätt inpå. Det absurda känns stundtals välbekant. Som tryggheten i ensamheten och slumpens makt.
Frågan om människan och världen hör ihop hänger kvar.

Eva E

2009-10-17

Betyg

En av de bästa böckerna om mänsklig existens som jag läst.

Henrik R.

2009-10-17

Betyg

En "skakande berättelse om en pestsmittad stad" blir kanske aldrig just skakande. Tycker boken lider av ett ålderdomligt tilltal, en berättarröst som är lite långrandig och, tja, tråkig. Storyn är intressant och räcker långt men tyvärr lite omständigt berättat och detta gör att man liksom inte fastnar.

Tor von Geijer

2009-09-17

Betyg

Stil!

J

Jonas Bonnier

2009-07-31

Betyg

Omläsning, Stolpes översättning, det måste vara 25 år sedan sist. Slås av historiens konsekvens. Har helt glömt modern, som ju är hela poängen. Programmatiska romaner måste vara korta. Obevekliga i stil och tema. Detta är lysande. På alla sätt. Etthundrafemtio sidor om människors liv och villkor presenterat som en gåta, för läsaren att aldrig kunna lösa.

Per Appelgren

2009-07-28

Betyg

Jag har lyckats med någonting stort denna sommar. Jag har läst en hel bok av en nobelpristagare. Det brukar jag aldrig orka göra. Ännu mindre brukar jag tycka om det jag läser i sådana sammanhang.

Främligen var något helt annat! Den är fantastisk, lättläst och går fort över.

Huvudpersonen - Främlingen - verkar vara en man utan egenskaper eller kanske utan personlighet. En sån där person som nästan är normal, som nästan smälter in, men som ändå alltid utmärker sig. I just detta fall lämnar han dessutom en påtaglig känsla av obehag omkring sig.

Främligen verkar inte ha någon egen vilja, han verkar styras av basala impulser och biologiska mekanismer. Han har ingen lust, men heller ingen frustration eller sorg över sitt påtagligt tomma och planlösa liv.

Han uttrycker heller ingen nämnvärd sorg eller ens förvåning över det öde han så småningom ställs inför. Kort sagt, en man utan personlighet.

Gör en insats för ditt litterära samvete i sommar och läs en nobelpristagare. Läs Främligen. Den är bra. Väldigt bra!