Peter Pan

Barrie, J.M.

| 1985

Flag from en

169


Presents the adventures of Peter Pan--the young boy who refuses to grow up--and the three children who follow him to Neverland as they encounter the Lost Boys, Indians, and a fierce gang of pirates led by Captain Hook. Book available.

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

amanda hildur

2016-04-04

Betyg

Peter Pan är pojken som gör de barn som dött sällskap en bit på vägen till andra sidan, så att de inte ska vara rädda. Han är det enda barnet som aldrig växer upp, och han bor på ön Neverland, en ö som innehåller varje barns fantasier och ser olika ut för varje barn som tänker på den. Däremot är alla dessa Neverland-öar ändå ganska lika, som syskon är lika varandra ungefär, och därför känner alla tre barnen Darling igen sig den kvällen Peter Pan kommer för att ta med dem till ön. Egentligen kommer han för att bara ta med sig Wendy, den äldsta av de tre, men hon vill absolut ha med sig sina yngre bröder också så så får det bli. På ön bor redan the Lost boys, Peters lilla skara av trogna följeslagare, som alla är pojkar som ramlat ur sina barnvagnar när de var små och vars föräldrar aldrig letade efter dem efteråt. Varför de bara är pojkar och inga flickor? För att små flickor inte är så dumma att de ramlar ur sina barnvagnar, är svaret.

Berättelsen är både fin och sorglig. Alla pojkar, kanske förutom Peter (iallafall enligt honom själv), är i desperat behov av vuxna förebilder. Helst en mamma, men egentligen har de nog bara lärt sig ordet från Peter. Vem som helst duger. Så Peter hämtar dem Wendy. Hon pysslar om dem, säger åt dem när de ska gå och lägga sig, berättar sagor och lagar deras trasiga kläder. Samtidigt lurar faror på ön, faror som endast vaknar till liv när Peter är där: för det är så han vill ha det. Pirater, indianer och farliga vilddjur smyger alla omkring runt stugan på nätterna, och ingen går säker, varken Darling-barn, Lost boys, fairies eller Peter Pan. Frågan är bara om det till slut är piraterna som är det slutgiltiga hotet för att barnen ska få komma hem och se sina föräldrar (och sin hund!) igen. Eller är det kanske Peter själv?

Åh. Jag tyckte mycket om den här sagan. Trots att den är skriven 1911 har den en stark kvinnlig huvudkaraktär i Wendy - även om det hela tiden är Peter som tar till sig äran för de äventyr de upplever tillsammans. De gånger han kommer ihåg dem, vill säga. Det är genomgående de kvinnliga karaktärerna som styr berättelsen, och de manliga som klantar till det - även om kvinnorna sedan låter männen få tro att det är de själva som rett ut saker och ting på ett moget sätt. Precis som det är fortfarande, med andra ord.

N

Nicolina Jacobsson

2014-04-28

Betyg

Min absoluta favoritbok från lågstadiet och en av de första jag läste själv. Jag var helt förälskad och kunde flera bitar utantill. Aaah, barndomsminnen! :)

D

Dan Tilert

2012-08-06

Betyg

Förvånansvärt rolig och njutbar även för vuxna, åtminstone på engelska (den svenska översättning jag såg hade tappat en del). Hook gör boken till åtminstone hälften.

E

Emma Björklund

2012-04-12

Betyg

Tjusningen med den här boken måste jag säga är bilderna.. Ingpens illustrationerna tilltalar både sinne och själ. Men själva berättelsen om den föräldralösa pojken som kan flyga har trollbundit barn i generationer . Jag hoppas innerligen att det kommer att förbli en klassiker förevigt..Det är inte så ofta som sådana här böcker kommer ut..

Natasha Illyés

2010-03-19

Betyg

Den är bra. Särskilt för att den är så full av nyanser. Den elaka Tinker Bell, självupptagna Peter Pan och massor av kängor till det brittiska klasssamhället. Illustrationerna i mitt exemplar var gjorda av Michael Hauge och dem hade jag gärna sluppit.

L

Lotta Blomkvist

2009-11-20

Betyg

Väldigt vacker utgåva om pojken som inte vill bli vuxen. Uppslukande historia med riktigt roliga inslag, även för vuxna.

Karolina Öström

2009-06-17

Betyg

Jag tycker att det var en läskig och samtidigt mysig bok