Pestn

Hermanson, Marie

| 2021

Nominerad till rets bsta svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin"[Pestn] inbjuder till engagemang och inlevelse i tider, platser och personer som bde r helt frmmande och omedelbart nrvarande. Kort sagt: En roman som gr sitt jobb bra, och mer drtill." Svenska Dagbladet"Samtidigt r 'Pestn' spnnande som en deckare av bsta mrke. De sista 100 sidorna strcklser jag." Gteborgs-PostenGteborg 1925. verkonstapel Nils Gunnarsson blir kallad till de laglsa vrakarnas kkstad. Bland de fallfrdiga barackerna vid n ligger en dd man som vrakarna har brgat ur vattnet. Den oknde mannen leder Gunnarsson p en jakt, frst till stadens finare kretsar och senare till den beryktade Pestn. n fungerade tidigare som karantnstation, dr sjmn hlls isolerade fr att inte sprida smitta. Men vad frsiggr dr nu? Och vem r mannen som hlls fngen p n? Fr...

Helena Rasmusson

2023-10-19

Bra historia! Spnnande karaktrer! Fint sprk!

Mats Sigfridsson

Spnnande strcklsning

K

Kajsa Lilludd

2022-06-27

Den hr historien brakar direkt loss med vrakarna vilka ett folk som lever p vattnet uppe i Sven och gr ansprk p allt som faller i densamma. Sedan fljer en fantastisk historia om en med ett gammalt pestsjukhus och bde fantasin och fascinationen sporras. Karaktrerna knner vi igen frn Den stora utstllningen och behver inte presenteras grundligt. Det r bde till fr- och nackdel fr boken eftersom Hermansson r en utmrkt karaktrsskildrare.

Historien rullar p och blir dessvrre alltmer lik en deckare vilket gr mig besviken. Efter ngra kapitel tappar historien fart. Karaktrerna fr inte riktigt blomstra, frutom skurken i historien som r en ganska underhllande och frfrlig person. Marie r en frfattare som brukar frvna mig, vilket hon ibland ocks gr i den hr boken.

Hennes naturbeskrivningar r poetiska och autentiska fr oss som lever vid vstkusten. Bde fglar och vxter fr lov att ta plats. Hon vver som vanligt ihop trdarna p ett snyggt och elegant vis och nr boken r slut r man njd.

Nu hoppas jag p en ny bok med en frdjupning i vrakarnas freteelser.

P

Peter

2021-11-18

Jill Carlson

2021-10-18

Spnnande och annorlunda platser i Gteborg och ute i skrgrden, under sen 20-talsmilj. Mycket lsvrd!

A

Anna Liljenby

2021-10-04

Anna Kreissl

2021-10-01

Otroligt bra och spnnande!

Cajsa Holm

2021-09-13

Spnnande och vlskriven bok. En saga i thrillerform. Lite besviken p det lngdragna slutet men i vrigt en gastkramande historia i likhet med Himmelsdalen.

Tarja Ahlgrn

2021-08-20

Bravo! Alldeles lagom blandning av fantasi och nostalgisk, historisk verklighet. Resultatet blir utmrkt feelgood-spnning. Rekommenderas!

Marie Hermanson frvaltar sin penna vl.

Engelska Vninnan

2021-07-03

En otck och osannolik historia. Inget mys.

B

Bettan_bokprataren

2021-06-15

erttelsen r rtt mrk och ibland ganska makaber men trots det en berttelse som startar en del funderingar ver hur det faktiskt var under den tiden i Sverige.
Jag gillade tempot i boken och att det r en berttelse som faktiskt skulle kunna ha varit verklig i Sveriges under den tidsepoken.

Jag var fast frn frsta sidan dr berttelsen tar sitt avstamp med att en annorlunda och underlig pojke tar med sig verkonstapel Gunnarsson i en roddbt uppfr Sven till vrakarfolkets by.
I ett skjul ligger en dd man med ovanliga skador. Spren leder till den beryktade Pestn.

Jag har lst och lyssnat p den hr romanen som jag ven ser benmnas som historisk spnningsroman. Johan Gry som lser var en ny bekantskap fr mig som, men som jag gillar hans rst och inlevelse. Lyssna grna och tyck till!
Sger bara, kanske rets bsta! ?
I alla fall p min lista. Hgsta betyg med plus flera +++++ bakom.