Pepparkakshuset

Gerhardsen, Carin

| 2008

Flag from sv

1027


En måndag i november, klockan är fyra, det mörknar och blöt snö faller över Stockholm. Mannen sätter sig tillrätta i tunnelbanan med sin kvällstidning. När han ser alla trista, gråbleka ansikten runt omkring känner han sig tillfreds. Han är ju själv framgångsrik, lyckligt gift och far till tre barn. Allt kan bara bli bättre. I fönstret ser han spegelbilden av en luggsliten typ som verkar stirra på honom. Syns det utanpå att han är lycklig? Stör det? I så fall kan han leva med det. Tåget bromsar in, mannen gör sig beredd att stiga av. Han märker inte att den dystra figuren reser sig också han. På kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. När kriminalkommissarie Conny Sjöberg vid Hammarbypolisen börjar ana att de hör ihop blir han iskall inombords. Det finns en människa därute vars drivkrafter är mycket personliga och som inte kommer att backa undan för något....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Karolina Jonsson

2022-07-31

Betyg

Nejmen snälla, vad var det jag precis läste? Vilken käftsmäll. Att det här är en debut också, förstår jag inte. Det kändes direkt som om mitt hjärta låg i boken, berättelsen var så närvarande. Med ganska få sidor och få ord får Gerhardsen med så mycket, det ryms så mycket känslor, så nyanserade beskrivningar av både miljö, karaktärer och känslor. Det förbryllar mig. Det är otroligt samhällsaktuellt, även idag. Jag är fascinerad över hur verkliga scenerna blir framför mig, jag kan se och känna hela känslan i rummet där karaktären är. Framförallt tänker jag på scenen hemma hos Conny Sjöberg med sin familj som lagar mat tillsammans, jag ser det som i en film. Skratten, gemenskapen, rösterna som försöker överrösta varandra och den uppsluppna stämningen. Den här boken är brutal, morden är brutala. Spänningen likaså. Jag älskar dessutom den grupp av människor som bildar utredningsteamet, poliserna. Det är ett otroligt härligt och skickligt gäng, och det blir personligt. Jag kommer njuta av att fortsätta följa de genom hela serien. Det som var extra kul för mig är att jag bor i Katrineholm där en stor del av berättelsen utspelas, och jag är dessutom brevbärare i staden så när gator och miljöer beskrivs här så vet jag exakt var vi är och hur det ser ut. Och jag kan säga såhär - jag läste ut boken på två dagar. Ni vet när man pausar i läsningen av en bok, ställer sig upp och inser att "jäklar, vad hungrig jag är..." SÅ spännande var det! Allt annat glömdes bort. Jag är lyckligt lottad just nu som har hela serien framför mig. Det känns som att jag ska ut och åka berg- och dalbana. Jag är redo!

Betyg

Olidligt spännande, välskriven och enastående deckare!

M

Mats Sigfridsson

2019-09-17

Betyg

Carin Gerhardsen tillhör de bättre deckarförfattarna i mitt tycke. Detta är första boken i Hammarby serien. Jag gillar karaktärerna i den här serien men intrigen i denna första bok känns lite väl "krystad" för att nå upp i uppföljarnas kvalitet. Stark 2:a.

ElinsBokhylla

2019-04-19

Betyg

Bokens handling och mordfall var väldigt bra skrivet. Beskrivningarna av morden och polisarbetet var väldigt bra skrivet med många snaskiga och äckliga detaljer, på ett positivt sätt så klart!
Varje mord var oerhört välskrivet, detaljerna gjorde att jag både mådde illa och ryckte på näsan. Det är nog en av de mest detaljerade böcker som jag har läst på länge, i alla fall där morden är så välskrivna. Verkligen ett plus, det är så jag vill ha mina deckare!

Carin Gerhardsen hade lyckats skriva in karaktärerna oerhört bra i boken, man fick lagom med bakgrundsfakta och detaljer för att man lätt skulle hänga med bland de olika huvudkaraktärerna.

Däremot måste jag säga att många kapitel endast bestod av fördjupning i karaktärerna, trots att jag tycker att det var bra att man fick en detaljerad redogörelse för karaktärerna, så upplevde jag att vissa karaktärer tog upp för mycket plats i boken. Plats som jag personligen hade velat lämnats åt jakten efter mördaren eller mer en inblick i vem mördaren var och hur hen stalkade sina offer, vilket jag uppfattade att mördaren gjorde.

Vissa kapitel blev därför för mig väldigt tunga, tråkiga och sega. Det var väldigt lite som skedde under vissa kapitel för att sedan helt plötsligt ske massor med saker i nästa kapitel, som då var väldigt kort.

Jag hade mer än gärna velat läsa mer om mördaren, veta mer vad som skedde från barndomen, tonåren och fram till att hen började utföra de brutala morden. Det hade varit intressant att få lite mer inblick, än att läsa mer om polisernas privatliv. Men jag kan tänka mig att det kommer mer framöver i boken, speciell historian om Petra och hennes öde.

Jennie W

2019-04-01

Betyg

Jättebra! Välskriven och spännande, otroligt detaljrika beskrivningar av miljö och karaktärer.

Bokslukerskan 93

2019-01-19

Betyg

Sträckläste

J

Johanna Åberg

2018-11-18

Betyg

En mycket bra och spännande bok som var svår att lägga ifrån sig!!! Kommer definitivt att läsa fler böcker av Carin Gerhardsen!!

Madame Medusa

2018-05-13

Betyg

-

Marléne S

2016-04-26

Betyg

Mycket bra!

Jan Banan

2015-08-24

Betyg

Välskriven och enkel med en liten tvist på slutet. Något bättre än Mamma, pappa barn.

J

Jenny Stark

2015-07-19

Betyg

Första delen i Hammarbyserien gör ingen besviken!

L

Lilian Lidforss

2015-05-08

Betyg

Bra och spännande bok, och vilken bra uppläsning!/Lilian

M

Maria Linder

2014-07-09

Betyg

Borde ha lästs i november/december för rätta känslan (istället för på stranden i juli).
Riktigt bra berättande språk, välformulerade karaktärsbeskrivningar som gör att man snabbt lär känna karaktärerna och en mycket god struktur på denna debutroman. Hög spänningsfaktor! Blev riktigt grundlurad, alltid roligt när man läser en deckare :)

A

Anna Jensen

2014-05-31

Betyg

Hemska och intressanta mord! Intelikaspännande som del två (som jag råkade läsa först)

Maria Svedman

2013-06-26

Betyg

Sorglig men spännande. Man både förstår och avskyr det som händer. Och man både tycker synd om och tycker rätt åt dem när offren blir ställda mot väggen.

Blommiga Barbro

2013-06-08

Betyg

En väldigt spännande bladvändare, helt olik Läckbergs tråkiga fånböcker! Utmärkt uppläsning av Rachel Mohlin!

Monika W

2013-06-08

Betyg

Så många har pratat så väl så länge om den här boken och nu var det alltså dags för mig att läsa den. Det var med lite oro som jag började läsningen, men i det stora hela så behövde jag inte vara orolig. Läs mer på http://bokslut.blogspot.se/2013/06/pepparkakshuset-av-carin-gerhardsen.html

L

Lena Sköld

2013-03-31

Betyg

Otroligt bra skrivet

J

Jennie Arwin

2013-03-04

Betyg

Är egentligen inte så mycket för deckare men denna gillade jag. Intressant persongalleri och man kan ju inte annat än gilla Conny!

harriet karlsson

2012-12-18

Betyg

Kommentera...

Emma Martincic

2012-07-22

Betyg

Mycket bra och spännande läsning.

Betyg

Nja , den är inte värd en 5:a som så många sagt. Men en klar 4 tycker jag.

Annika Olsson

2012-03-30

Betyg

För mycket offermentalitet. Både bland de som mobbade och blev mobbade. Tyck synd om mej känsla. Visst är det hemskt med mobbing men här var de för många.Då kan man hellre läsa en dokumentär om vad som kan hända barn vid mobbing.
Tyckte inte heller att den var spännande. Hennes senare böcker är bättre.

Carina Olsson

2012-03-29

Betyg

Klart läsvärt, ser fram emot de andra delarna i i Hammarbyserien.
Rekommenderas.

Carina Svensson

2012-03-06

Betyg

Åh, vad jag gillade att läsa denna spännande bok! Kom verkligen karraktärerna nära och kunde leva mig in i handlingen.

C

Caroline Karlsson

2012-02-09

Betyg

Oerhört spännande och mycket välskrivet!

A H

2012-02-07

Betyg

Inläsningen var jobbig att lyssna på.
Storyn var lite tunn.

T

Therese Simar

2011-12-01

Betyg

Spännande så det förslår!

Lena L

2011-10-09

Betyg

Dåligt och hafsigt skriven. Väntade mig mycket mera pga baksidestexten.

L

Lena A

2011-08-27

Betyg

Sträckläste på semestern, de tog 1 dag i solen.

kristina johansson

2011-07-17

Betyg

Handlingen lämnar en inte orörd utan får en att tänka långt efter det att boken avslutats....

I

Betyg

Läste ett kapitel, sen gick det inte mer! Tyckte den var dåligt skriven.

Rasmusmatte .

2011-06-20

Betyg

Lika spännande som hennes andra böcker. En av de bästa författarinnor vi har just nu.

Karin Lundberg

2011-04-12

Betyg

Helt ok av typen "vanlig" svensk deckare.

Åse Bandling

2011-04-08

Betyg

OK, men inte mer

Anette Marcusson

2011-03-15

Betyg

Kommentera...

Jessica Nilsson

2011-03-02

Betyg

Väldigt spännande bok. Jättebra

Ann Simonsson

2011-01-05

Betyg

Att barn kan vara stygga ..men så här?
Gillar boken ändå.

Betyg

Toppenbra

Annelie S

2010-11-08

Betyg

Spännande!! Mycket bra uppläsning av Rachel Molin. Ska genast ge mg i kast med del 2 i Hammarbyserien.

Conny J

2010-10-16

Betyg

Till viss del något nytt i den svenska deckaren och till viss del samma tjat som Jungstedt och Läckberg och co. Kommer dock få en chans till för jag tycker det nya, som är svårt att sätta fingret på vad det var, var lite spännande... Mamma Pappa Barn inom kort...

Helena Nilsson

2010-08-01

Betyg

Ojojoj, här händer det saker! Så bra!

Kristina Simar

2010-07-27

Betyg

Recension av Carin Gerhardsens bok Pepparkakshuset

Boken är utgiven av Ordfront förlag och innehåller 324 sidor.

Carin Gerhardsen är född 1963 och uppvuxen i Katrineholm, men är numera bosatt i Stockholm. Hon är matematiker och tidigare varit verksam inom IT-branschen. Pepparkakshuset är hennes debut som deckarförfattare och den första delen i Hammarbyserien. Carin Gerhardsen har tidigare kommit ut med romanen På flykt från tiden (Wiken)

Handling: Det är en vanlig måndag i november, klockan är ca 16, det börjar mörkna och blöt snö faller över Stockholm.
En man sätter sig tillrätta i tunnelbanan för att läsa sin kvällstidning. Han tittar sig omkring och ser trista och gråblanka ansikten framför sig, då känner han sig själv tillfreds med sig själv, han är lyckligt gift och far till tre underbara barn. I fönstret ser han spegelbilden av en dyster och luggsliten typ som verkar titta på honom. Ser mannen att han är lycklig och stör det kanske mannen?
Tåget bromsar in, mannen reser sig och går av. Han märker inte att den dystra mannen följer efter honom.

På en kort tid inträffar flera bestialiska mord i Mellansverige. Det blir kommissarie Conny Sjöberg och hans kollegor vid Hammarbypolisen som får ta han om fallen. Varför blev just dessa människor mördade? Ingen av dem verkade ha några fiender, och vad har den pensionerade förskoleläraren med det hela att göra? När Conny efter mycket om och men börja ana hur allt hänger ihop blir han alldeles kall inombords. Där ute finns en människa som av personliga skäl inte drar sig för att mörda på de mest bestialiska sätt.
Parallellt med polisens jakt på mördaren, får man läsa mördarens dagbok om hur och varför just dessa människor mördades.

En riktigt lyckad deckare. Jag läste Carin Gerhardsens sista bok Vyssan Lull före denna. Eftersom jag tyckte att den var så bra ville jag läsa denna så fort som möjligt, jag var så nyfiken för den fick så mycket uppmärksamhet när den kom ut. Författaren skriver fängslande och underhållande. Det händer nya saker hela tiden och givetvis är även denna en sträckläsarbok. Den är lättläst och är en riktig bra sommarläsningsbok. Läs den!

Betyg 4/5 Kristina Simar lektör/bokrecensent

Mia Dahlstrand

2010-05-12

Betyg

2010-05-09
Barn är inte alltid snälla. Det är de vuxnas ansvar att fånga upp det. Vad kan hända annars? Väldigt bra bok som beskriver dagens aktuella samhälle.

Anette B

2010-04-22

Betyg

Blev lite irriterad den "perfekta" kommissariefamiljen men boken tog sig på slutet och jag började genast på uppföljaren Mamma, pappa, barn

Christer Strandberg

2010-04-12

Betyg

Rachel Molin ska INTE läsa in ljudböcker. Hennes inandningar är mycket störande !

Elisabeth E

2010-04-08

Betyg

Riktigt spännande och det är svårt att sluta läsa den.

Lilian Boquist

2009-12-22

Betyg

Betyget blir sämre än det borde ha varit då uppläsarens inandningar hörs hela tiden och man får anstränga sig för att tänka bort det. Antar att det åtminstone blivit en trea med en annan uppläsare.än Rachel Mohlin läst om det inte är upptagningen det är fel på. Så jag rekommenderar att du läser den själv istället för att lyssna på den.

Anne-Lie Månsson

2009-11-09

Betyg

Katrineholm - min hemstad. Det kändes som om jag kom tillbaka till den stad jag växte upp i. Småstadens trångsynthet och intolerans inför oliktänkande. Boken har ett starkt socialt budskap, hur mobbning bland barn i 6-års åldern formar en människa och vilka drastiska yttringar det kan ta i vuxen ålder.

Elin Ahlgren

2009-09-19

Betyg

Underhållning för stunden.