Pekingsyndromet

Wong, Ola

| 2014

Flag from sv

27


Om Kinas provinser vore länder skulle 15 av dem finnas med bland världens 50 största ekonomier. Välståndet ökar och produktionen går på högvarv. För första gången på hundra år kommer snart inte en demokrati att vara världsetta längre. Journalisten och Kinakännaren Ola Wong har bott och rapporterat från Kina i många år. När det blev hälsosammare att bo i ett rökrum än i Peking bestämde han sig för att flytta hem samtidigt som han ställde sig frågan varför blev det såhär? Pekingsyndromet är den underhållande och gripande berättelsen om hur den nya supermaktens ekonomi och politik fungerar och varför den leder till instabilitet i landet och är en miljökatastrof för världen. De senaste åren av ekonomisk boom har inte alls inneburit kommunistpartiets reträtt utan snarare dess återkomst. Ola Wong spårar orsaken tillbaka till hur dagens ledare drabbades av Mao-tidens terror som barn, ett nationellt...

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

B

Benjamin Elfors

2017-02-17

Betyg

En bra introduktion till det moderna Kinas politik. Författaren tecknar en mycket dyster bild. Ingen extraordinär läsning, men Intressant.

Ingeborg Amnéus

2015-06-24

Betyg

Intressant reportagebok om ett land som de flesta vet alldeles för lite om, med tanke på vilket stort inflytande det har, ekonomiskt, miljömässigt och politiskt (jodå!). Analys på systemnivå blandas med individuella historier.