Patrioterna

| 2018

Det blir omåttligt spännande, för debutanten Pascal Engman är osedvanligt skicklig på att gradvis stegra berättelsens tempo. Lotta Olsson, Dagens Nyheter Den dystopiska handlingen känns skrämmande nära vår egen och sättet den skriver in sig i samtiden ångestframkallande ... en underhållande deckare ... verkligt spännande. Valerie Kyeyune Backström, Expressen Oron sprider sig på Stockholms nyhetsredaktioner efter mordet på en kvinnlig journalist. Medarbetare som vant sig vid att dagligen få ta emot hot fruktar nu för sina liv. Den unga Madeleine Winther på Nyhetsbladet har dock siktet inställt på något helt annat. Hon vet precis hur hon ska ta sig framåt i karriären och nu är hon på väg att göra ett rejält scoop. Carl Cederhielm har lovat dyrt och heligt att skydda landet mot fiender. Han och hans båda medsvurna har satt samman en lista med tio namn. De ska hämnas dem som inte...

Monika W

2024-06-12

Pascal Engman är ju en författare som det har varit väldigt mycket snack om de senaste åren, men av någon okänd anledning så hamnade hans debut, Patrioterna, aldrig överst i läskön. Då har den ändå stått i hyllan i snart sex år. Till slut får jag ju ta till det enda som verkar hjälpa; ta med den i Boktolvan. Sagt och gjort och nu är den äntligen läst.

Det är nog inte så vanligt att en bok är mer aktuell sex år senare än vad den var när den släpptes från början. Så är nog faktiskt fallet med denna. Tyvärr. För rent tekniskt så hade journalisten fel, när hon påstod att brottsligheten var på väg ner. Det är ju mer precis tvärtom. Vet vi nu. Det är ju inte journalisternas fel dock, kan jag tycka.

Patrioterna innehåller egentligen flera saker som jag verkligen inte gillar i böcker. Många perspektiv. Sanslöst många karaktärer. På något sätt s lyckas ändå Pascal Engman inte bara ro det i land, utan göra det väldigt bra. Perspektivbytena är mycket tydliga och så är även karaktärerna. Ingen är den andra lik. Nu får jag snabbt köpa ikapp mig av alla hans böcker. Det är ju ganska många det.

OBS! Detta är en kraftigt förkortad text. Hela finns på min blogg https://bokslut.blogspot.com/2024/06/bok-patrioterna-av-pascal-engman.html

Mats Sigfridsson

2022-01-04

Riktigt bra debut som håller spänningen uppe. Minst sagt tidsaktuell. Betyg 3,5

Linda Stålberg

2021-12-08

Min första svenska kriminalroman som jag lyckats ta mig igenom. Jag är blown away. Otroligt bra debut av Pascal Engman och jag kommer definitivt läsa hans senare böcker med spänning. Uppbyggnaden av historien är så välgjord och det finns inte en mening som inte skapar intresse och intrig. Hur författaren skildrar hur vårt samhälle faktiskt ser ut idag ger en en skrämmande ögonöppnare. Väldigt tidsaktuelln o trovärdig.

Maria Jacobsson

2020-05-23

Riltigt bra bok! Ge den tid att komma in i och du kommer att bli belönad. Fullspäckad med action och oväntade händelser. Jag gillar särskilt att det inte alltid slutar på det bästa sättet, utan mer trovärdigt. Bra debut!

Evasbokhylla

2018-07-31

En riktigt bra debutbok! En bladvändare med en handling som är mörk, spännande och aktuell.