"Den tjugoförsta november, den dag då Rhoda Gradwyn fyllde fyrtiosju år, och tre veckor och två dagar innan hon blev mördad, gick hon till Harley Street för att för första gången träffa sin plastikkirurg, och fattade där i väntrummet, som tycktes vara inrett för att inge förtroende och dämpa oro, det beslut som oundvikligen skulle leda till hennes död."Rhoda Gradwyn, en av Londons mest beryktade undersökande journalister, skriver in sig på den berömde plastikkirurgen Chandler-Powells exklusiva privatklinik för att låta avlägsna ett missprydande ärr i ansiktet. Alla förutsättningar finns för ett lyckat ingrepp, följt av en veckolång behaglig konvalescens på ett av de vackraste godsen i hela Dorset. Operationen genomförs som planerat, utan några som helst komplikationer. Dagen därpå hittas hon död på sitt rum.Polisintendent Adam Dalgliesh och hans kollegor vid Scotland Yard...
2014-07-17
Så bra ... Men ... helheten stupar på en alltför lång och onödig epilog. Synd. Betyget är 3,5 men man kan ju inte lämna halva betyg här. Hade det inte varit för de sista kapitlen hade det blivit en fyra.
2010-08-05
Storyn är som vanligt jättebra,men måste AD vara så fruktansvärt präktig hela tiden?
En engelsk pusseldeckare av gammalt hederligt slag i garanterat mysig miljö. Ingen slum här inte. Jag faller ännu en gång för James' berättarkonst. Visst, ibland alltför detaljerade beskrivningar, men det uppvägs av alla visdomsklokheter som den nästan nittioåriga författarinnan levererar.
I Dorset, södra England, kan man sätta tulpanlökar i december månad!
Hur kommer det sig att bra deckarförfattare oftast är kvinnor? Brukade läsa många deckare, men nu var det ett bra tag sedan sist. P. D. James skriver traditionella och mycket välskrivna och spännade deckare. Huvudpersonen Commander Dalgliesh utvecklas hela tiden liksom Inspector Lynley (Elisabeth George). Fantastiska karaktärs- och miljöbeskrivningar. Intrigen är spännande och inte övertydlig. Ett nöje att läsa.
"Patienten" är allt annat än en rafflande thriller i högt tempo. Snarare är det en lågmäld historia där PD James återigen bevisar vilken finess hon har i sina person- och miljöskildringar.
En stor del av inledningen ägnas omsorgsfullt åt till att presentera huvudrollspersonerna noggrant och ingående. Den delen av boken är inte vänlig mot ögat, då PD James sannerligen inte har en förkärlek till styckeindelning. Samtidigt säger det en hel del om hur hon bygger upp sina berättelser - de kräver mer av läsaren trots att hon aldrig slarvar med intriger eller lämnar trådar olösta. Intrigen i "Patienten" är allt annat än förutsägbar.
Det här är en bok för riktiga finsmakare med höga krav.
Deckare är inte riktigt min grej men jag brukar läsa ett par stycken varje sommar. Detta är årets första. Mycket raffinerat uppbygd. Svår att släppa när man väl börjat. Lite gliringar här och där mot religionen. Långrandig ibland men säkert och fint flytande språk. Trots morden vackert slut.