Gosiga mjuka pappa, som är bra precis som han är. Men mamma tycker att pappa är för tjock och att han måste börja träna och banta. Men jag blir arg och ledsen, jag vill ha pappa kvar! Min tjocka, varma pappa, min runda glada far! Min pappa som vill leka, och hinner läsa bok, och inte jämt ska jogga, och träna som en tok. Ja nånting måste göras! Det måste få ett slut! Det kanske finns en lösning, som går att klura ut. Att pappa vill bli mager och hälsosam och trist, det kan jag kanske hindra med lurighet och list En oemotståndlig bok om matglädje och kärlek.
Gustavs Bokhylla (finns på Ins
2020-04-19
Philip 7 år:
Mamma läste Pappor ska va tjocka. Boken handlar om en flicka som har en pappa med tjock mage. Flickans mamma säger till pappan att han är så fet. Pappan får inte äta pizza och måste gå och träna. Han vill inte träna. Han vill äta god mat. Han försvinner när flickan letar efter honom på gymmet. Där tränar man. Pappan hade gått och ätit istället. Sen skämdes han. Mamman tyckte han var fin för det var modernt att vara rund och mjuk. Det hade hon läst i en tidning. Det verkar konstigt. Jag har hört att det inte är bra att vara för tjock. Det kan vara dåligt för hjärtat och kroppen. Man kan få diabetes. Det är farligt att ha diabetes. Jag tycker annars att man är fin iaf. Det spelar ingen roll om man är tjock eller smal. Det är fina bilder i boken och texten rimmar.
AC (mamma):
Jag hade lite dubbla känslor när jag läste boken med Philip och kanske berodde det på att vi precis pratat om en flicka i skolan som är rund som fått skrivna lappar om att hon är en tjockis. Det hade gjort henne ledsen och jag försökte förstå om Philip varit inblandad. Det hade han inte enligt honom och han berättade att hon blivit väldigt ledsen. Vi pratade om hur man beter sig som en kompis och olikheter och att det är ok och fint. Philip insisterar på att det är farligt att vara tjock men då pratade vi också om att det kan vara farligt att vara för smal och att man kan vara tjock på insidan också.
Vi gillade båda att boken är skriven på rim och illustrationerna är fina. Relationen flickan och pappan är också fin att se men vi gillar inte mammans beteende. Accepterar hon bara sin man om han är på modet… Jag förstår att det är en gnutta sarkasm och glimt i ögat men jag kan inte komma ifrån den lilla klumpen i magen jag får. Uppskattar att den skapade diskussion mig och Philip emellan.