Pappa Goriot

de Balzac, Honoré

| 1970

Flag from sv

534


Huvudpersonen Goriot i Balzacs roman Pappa Goriot är en av de stora passionsgestalterna i Balzacs författarskap. Denna roman om en faders tragedi utkom 1835 och anses av många tillhöra världslitteraturens allra yppersta verk. Det fantastiska typgalleriet på madame Vauquers flottiga pensionat, där Goirot är en av gästerna, är ett koncentrat av de fascinerande och skiftande människoödena i storstaden Paris. Romanen skär igenom alla samhällslager, den är ett tvärsnitt av en hel värld av ljus och skuggor, laster och dygder. I denna mästerligt skildrade miljö växer romanens huvudgestalt fram. Pappa Goirot är på en gång vördnadsbjudande och löjlig, förödmjukad och värdig, ett offer för sin kärlek till sina hjärtlösa döttrar, en kärlek som samtidigt ger honom all hans lycka och glädje i livet, en sann Balzacfigur. Översättning Gunilla Nordlund

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

Zack Simone

2016-08-11

Betyg

Kul att vara i Paris på 1800-talet, helt klart. Det är behållningen med Balzac. Annars är det inte så värst mycket mer. Det är början av den moderna litteraturen. Det är historia. Men det är intrigrikt, skvallrigt och lite överdrivet. Som Dostojevskij utan de brillianta omvärldsanalyserna och djuppsykologiska/existentiella aspekterna.

Lars Willfors

2013-08-01

Betyg

Bret Easton Ellis för 1850-talet? Med åtta års perspektiv minns jag bara de stilistiska märkligheter som min föreläsare försökte uppmärksamma oss uttråkade studenter på. Balzac fastnade aldrig riktigt för mig.

C L

2012-10-23

Betyg

Nej inte alls en Balzac mys stämma - tryckte mig igenom boken!

Linda Åslund

2011-12-08

Betyg

En bok som växer när man kommit igenom ganska omständliga beskrivningar i början. Nyttig läsning för nutidens curlingföräldrar och/eller curlingbarn ... vad är viktigt i livet, egentligen? Önskar att den skulle komma ut i nyutgåva, den var så mycket mer än jag hade väntat mig utifrån det omslag och de illustrationer jag såg. Fast jag gillar inte att inte få veta hur det går för vissa av personerna, som till exempel Victorine ... Hade det inte varit så länge sedan den var skriven så hade jag sett fram emot uppföljaren. =)

Kamali 

2011-10-12

Betyg

Sorgliga berättelser är nog det bästa jag vet. Inget kan få mig att deppa ihop så totalt som berättelser om när någon stöttar och kämpar för någon de älskar men bara tas för given av denna.

Elisabeth E

2011-04-09

Betyg

I början lutade det mot att den skulle få en fyra i betyg men den tappade mot mitten för att sedan bli bättre mot slutet. Slutbetyget blir dock 3+. Sorglig historia om pappa Goriot och hans döttrar som bryr sig mer om pengar än om sin far.

Jenny Stenberg

2010-10-06

Betyg

Läste i femton-års åldern så jag vet inte riktigt om jag minns den rätt längre.