
Söderhavshövdingen Tuiavii från ön Upolu gjorde i början av vårt sekel en resa i Europa. Efter hemkomsten skrev han ner sina tankar om vad han sett och upplevt hos den vite mannen, som han kallar "papalagi". Allt det som för oss är självklarheter betraktas av Tuiavii med undrande, oskuldsfulla och intelligenta ögon. För sina stamfränder berättar han om européernas märkliga bostäder, intresse för ting, dyrkan av pengar, brist på tid osv. Erich Scheurmann gav ut Tuiaviis tal på 1920-talet. Boken har nu fått en förnyad aktualitet med sina civilisationskritiska tankar.
Visa mer
Recensioner
2013-09-13
Betyg
En bok ur ett perspektiv som fortfarande är aktuell idag. Boken handlar om den skeptis som berättaren möter när han gör en rundtur i Europa. Om stress, jakt efter det materiella och andra frågor som fortfarande är aktuella idag. Helt klart värt att rekommendera.
Betyg
Jag har nu hittat en vetenskapligt underbyggd text som totalt smular sönder föreställningen att boken ska vara skriven av en person från Söderhavet. Enligt skribenten, som vid tidpunkten för publicerandet, själv studerade den aktuella söderhavskulturen, grundar sig hela resonemanget på föreställningen om "den ädle vilden". Det är en en snedvriden syn på människor från andra kulturer än den europeiska, och ett sätt att faktiskt se ner på dem. Följ länken om du vill läsa själv.
http://coreservice.mpdl.mpg.de:8080/ir/item/escidoc:64703/components/component/escidoc:131144/content
Betyg
Jaja - kul att få en "utomståendes" syn på vår kultur. Det finns ett vetenskapligt ord för det synsättet: socialantropologi. Jag tror dock inte på att det skulle vara en verklig person från Söderhavet som har skrivit den. Det är säkert bara en helt vanlig västerlänning, lite new age-influerad, som ville skriva en bästsäljare.