Pansarkryssaren

Johnson, Molly

| 1979

Flag from sv

19


Ett tungt stridsfartyg pressar sig uppför ån i dimman mellan fabrikslängorna och ankrar vid betongbron framför Grusvikens järnverk. Molly Johnson skrev sin debutroman Pansarkryssaren (1955) efter att ha sett Sergei Eisensteins film Pansarkryssaren Potemkin. Hennes roman växer fram som en expressionistisk legend om den orättvisa fördelningen mellan de som äger och de som producerar - den är något så udda som en absurdistisk arbetarroman, en språkligt explosiv skildring av hur globaliseringen påverkar det begynnande svenska välfärdssamhället. Molly Johnson föddes i Hofors 1931 och debuterade med Pansarkryssaren vid 24-års ålder. Hon har jobbat som städare, sjukvårdsbiträde och journalist, men skrev också för barn och unga och återkom flera årtionden efter debuten till romanformen med Morbror Anders (1984). Pansarkryssaren ingår i Modernistas serie svenska efterkrigsklassiker....

Visa mer

Skapa konto för att sätta betyg och recensera böcker

Recensioner

L

Lars Sederlin

2011-04-11

Betyg

En läsupplevelse igen,tack . Vilken genialitet i beskrivning och språk. Alienationen till allt.
Sökandet efter allt, efter meningen med livet.

Kenneth Olausson

2010-01-04

Betyg

Jag borde nog också sagt att boken kom ut i början av 1950-talet och att Johnson därefter i huvudsak inte skrev ngt alls. Man undrar varför.

Kenneth Olausson

2010-01-04

Betyg

En litterärt högtstående debut av en 24-årig kvinna. Den saknar egentlig intrig eller någon person som följs eller beskrivs, men har -förutom tydliga politiska förtecken- ett experimentellt och mycket modernt både språk och sätt att föra romanen framåt.