När man blir levande begravd i ett snöskred och bröstkorgen trycks så hårt samman av snön att lungorna inte kan fyllas, har man bara syret i blodet kvar att leva på. Det räcker i ganska exakt fyra minuter. Tillståndet kallas pansarhjärta. Två kvinnor hittas mördade i Oslo, bägge har drunknat i sitt eget blod. Mysteriet som polisen står inför är att sticksåren i ansiktet på de döda har tillfogats från insidan av munnen. Kaja Solness vid Oslopolisen skickas till Hongkong för att leta upp den man som är Norges enda specialist på seriemord. Den alkoholiserade polismannen har gömt sig någonstans i miljonstaden, på flykt från demonerna i ett tidigare mordfall, minnena av kvinnan han älskar och den kinesiska maffian. Hans namn är Harry Hole. Högst motvilligt och tvärtemot ledningens uttryckliga order drar Harry igång en egen utredning tillsammans med Kaja. De hittar snart ett tydligt...
2015-03-07
Pansarhjärta är liksom Snömannen en helt fantastisk deckare. Över 600 sidor men väldigt drivande story
2014-11-16
Sjukt bra och spännande, det var svårt att slita sig från boken!! Men jag fattade inte riktigt slutet...
2014-11-16
Det är inte samma driv, samma spänning i den åttonde Harry Hole-deckaren - "Pansarhjärta" - som det var i boken innan, "Snömannen". Tvärtom är den ganska seg på sina ställen (=långtråkig), spretig intrig och som läsare har man svårt att fokusera på handlingen.
Jag blir alldeles matt av att läsa all denna text.
Men det är inte utan att jag beundrar Nesbö som författare. Jag kan tänka mig att han får stångas rejält med bokförlag för att hålla fast vid sin vision, att han vägrar kompromissa. Det tyder på att han antingen har en beundransvärd integritet eller sällsynt envishet.
"Pansarhjärta" för mina tankar till Agatha Christies klassiska "Ten Little Indians" (aka "And then there were none"). Om det är en medveten hyllning till den legendariska författarinnan eller inte låter jag vara osagt. Om det är medvetet är det oerhört snyggt. Är det inte det så är det bara en sorglig påminnelse om att man inte kan uppfinna hjulet på nytt.
Jag väljer att tro på det första alternativet.
2013-04-24
Jag lyckades aldrig fastna för den här boken. Den blev aldrig riktigt jättespännande, men ändå var det någonting som fick mig att fortsätta läsa vidare för att få reda på hur det slutar. Och så är det ett himla tjat om Snömannen och Harrys exflickvän och hennes son, så om man har läst den boken så känner man sig lite insatt i det.
Dessutom tyckte jag att boken var alldeles för lång ? jag orkade inte läsa den sista delen, det spelade ingen roll längre. Det kändes att när de väl kom på vem mördaren var så hade jag tappat intresset för länge sedan.
Det här är den åttonde delen om den norske Harry Hole. Här finns mängder av referenser till den sjunde delen, Snömannen, som var den första boken jag läste av Nesbø. Det var drygt tre år sedan så några referenser begrep jag ingenting av. Det gjorde inget, för allt annat var sig likt. Harry Hole är ensammare än någonsin och också mörkare, grymmare och listigare. Läs resten på http://bokslut.blogspot.se/2012/04/pansarhjarta-av-jo-nesb.html
2012-03-27
MYCKET BRA OCH SPÄNNANDE HARRY HOLE MED NÅGOT OVÄNTAD UPPLÖSNING EFTER ALLA MÖJLIGHETER SOM FANNS
2011-11-23
Bra deckare. Innehåller det den ska! Spännande intrig, häftiga personer och lite cliff-hangers.
2011-09-06
Väldigt spännande bok med en intressant skildring av Holes relation till sin döende far. Trots att boken är lång tycker jag att det håller bra hela vägen, mycket tack vare att Nesbo har väldigt lätt för att hela tiden fylla ut persongalleriet och inflika detaljer som ger en oerhört tilltalande helhet! Rekommenderas!
Jag gillar Nesbö och framför allt karaktären Harry Hole. Den här boken skulle dock ha varit så mycket bättre utan alla rökridåer som enbart är till för att lura läsaren. Dessa gör bara boken åt helsike för lång då en massa onödig text ska presenteras för läsaren. Nesbö skulle istället ha fokuserat enbart på den riktiga historien och förbättrat den i stället.
kanske för att jag blir nostalgisk av Oslo-miljöerna, men visst höjer sig detta över medel? Sedan blir det skrattretande macho emellanåt: bara tanken på att Harry Hole och Lisbeth Salander skulle mötas, gör att ironins smilband får ohämmade ryckningar ... Men Nesbø är påläst, det är spännande resor mellan olika miljöer, och det är bra driv i berättelsen.
Nesbö är en mästare på att lägga ut rökridåer som gör att man flera gånger tror att man listat ut vem som är mördaren. När man tror att lösningen är nära vrider han intrigen, både två och tre gånger och det håller hela vägen. Den här gången är det en ovanligt sadistisk mördare som Harry Hole jagar. Harry är något av en anti-hjälte med många personliga och drogrelaterade problem. Han återvänder motvilligt till Oslo och polisen trots att han sagt upp sig och flytt till Hong Kong. Det här är en typisk sidvändare, jag hade svårt att lägga den ifrån mig
2010-10-10
Är mycket förälskad i Nesbös person och miljöbeskrivningar! Att birollsfigurerna tillåts ta plats och det faktum att ett endaste ord kan få en så stor betydelse att det blir ett eget litet kapitel kan endast en riktigt duktig deckarförfattare få till! Läs, förskräcks och njuut!
2010-09-08
En driven story, som vanligt ganska rått av denne författare, men råheten är råare än vanligt.