
Nyfiken och smått förundrad gav sig Peter Eriksson ut på jakt i manlighetens ingångar och återvändsgränder:- Hur går det ihop att män generellt sett har sämre skolbetyg men högre lön än kvinnor ?- Varför är de flesta män rädda för bögar än att råka ut för en bilolycka ?- Varför får män inte medge starka känslosamma kopplingar till personer eller saker (motorfordon, handeldvapen och slutspelsfinaler undantagna)?- Är manligheten i kris? Och om så är fallet, hur ska vi få den att gå i terapi när män anser att psykologer bara är till för hysteriska fruntimmer och yxmördare?
Visa mer
Recensioner
Betyg
Eriksson vill nog väl. Han slår hål på en hel del myter om skillnader mellan könen, tar parti för socialkonstruktionismen (även om han inte skriver det rakt ut) och kartlägger negativa konsekvenser för kvinnor och män som omjämställdheten medför - alt i ett ironiskt och lättsamt format.
Samtidigt förstärker han en hel del fördomar om hur män och kvinnor är, genom att dumförklara männen och stämpla vissa problem (som jag ofta kände igen mig i) som typiskt manliga, och utgå från att samtliga manliga läsare dras till kvinnor (homofob är han dock inte).
Läs bok med distans och tänk i termer av "genus" och inte "kön" så är den ändå klart läsvärd.