P spaning efter den tid som flytt. 7: Den terfunna tiden

Proust, Marcel

| 2013

Romansviten ''P spaning efter den tid som flytt'' r den franske frfattaren Marcel Prousts (1871-1922) centrala verk och en av de allra viktigaste litterra skapelserna i den franska 1900-talslitteraturen. De nra 4000 sidorna r uppdelade p 8 volymer och grundtemat r en tillbakablick p det adliga och hgborgerliga livet i Paris ren 1880-1920. Den psykologiskt sjlvutlmnande prosan har gjort Marcel Proust till en av den moderna romankonstens stora frnyare.Extra: Innehller resumer och appendix till boken.

Torbjrn Nilsson

2021-07-18

S har jag avslutat ett tnkt sjursarbete, p fyra och ett halvt r. Jag har lst de sju delarna av Marcel Proust P spaning efter den tid som flytt.

Takten kade eftersom jag fann serien allt mer ointressant, och inte ens sista delen levde upp till snacket frn konnesrerna. Rymmerskan rymmer dock en del spnnande dramatiska vndningar, men Proust fr egentligen fram sina ponger redan genom de tre frsta delarna och frsta delen r tvivelsutan bst.

Ett mktigt och insiktsfullt verk r det trots allt, ven om de trffande elakheterna mot Parissocieteten vevas ondigt mnga gnger.

Och den handlar inte om att terfinna tiden, utan att finna en mngfasetterad, nrmast gudomlig tidls frsoning. Vilken ocks r ett av mitt livs viktigaste insikter.

Ngra citat ur sista delen:

"Endast genom konsten kan vi g ut ur oss sjlva"

"Det arbete som vr ffnga, vra lidelser, vr hrmningsinstinkt, vrt abstrakta tnkande och vra vanor utfrt, r just det arbete som konsten har att gra om genom att leda oss i motsatt riktning, tillbaka till de djup dr det som verkligen har existerat vilar oknt fr oss."

"Riktiga bcker mste fdas inte ur dagsljuset och samtalet, utan ur mrkret och tystnaden."

"Levnadskonst r att anlita de mnniskor som vllar en lidande enbart som ett trappsteg vilket leder till deras gudomliga form s kan man glatt befolka sitt liv med gudomligheter."

"Sorgerna r vra hemliga och hatade tjnare; man kmpar mot dem men rkar alltmer i deras vld; de r fruktansvrda tjnare men oersttliga, som p underjordiska vgar leder oss till sanningen och dden. Lycklig den som mter den frstnmnda fre den senare och fr vilken sanningens timma slagit fre ddens, hur nra de bda n m ligga varandra!"