På flykt från ett sorgebud

Grossman, David

| 2011

Den unge israelen Ofer har just avslutat sin långa värnplikt och hans mor Ora gläder sig åt att få hem honom. Men Ofer återgår frivilligt till militärtjänsten eftersom det blir spänt läge i landet igen. Ora blir förtvivlad och står inte ut med att vara hemma utan drar med sig sin gravt skadade ungdomsvän Avram på en fotvandring genom Galileen. Under vandringen berättar hon för Avram om sitt och familjens liv, som är nära förbundet med hans. Hon gjuter liv i Avram samtidigt som hon besvärjer en annalkande katastrof - och gör sig onåbar för det bud från armn som hon fruktar så. På flykt från ett sorgebud är en i alla avseenden stor roman om det moderna Israel från 1967 och framåt, skildrat genom en kvinnas kärlek...

Ida

2015-01-04

Den är boken tar tid. Jag läste oftast mindre passager och lät sedan den vila. Det är inget man rusar igenom och ingen bladvändare i den meningen. När man lägger ner boken finns personerna kvar i tankarna länge. Boken växlar mellan vara ren prosa till att mer förmedla en historia, berättande. Jag själv växlar mellan tycka att boken är jättebra till att vara tröttsam. I slutet vill jag bara att den ska ta slut. Om du ska läsa den så låt det ta tid.

Eva Töllner

2013-08-16

Så har jag läst ut sommarens projekt, en bok som kommer att stanna i mitt minne. Fantastiskt bra! Så många andra har uttryckt sig så klokt om boken att jag avstår. Men tänker du läsa den så ge den tid.

Elias Chougui

2012-10-05

Jag måste säga att denna boken var helt fantastisk! De mest värda 716 sidorna i mitt liv, är jag magstark nog att säga! Den var så lärorik och dialogerna i boken var fruktansvärt bra, lika så miljöbeskrivningar, personbeskrivningar och historie beskrivning (om man nu kan säga så). Man fick lära sig supermycket om Israel. Huvudpersonerna blev man jättefäst vid, eftersom att den är så lång, och det tycker jag är något jättebra med en bok.
Varm, varmt rekomenderad!

Emma Salomonsson

2012-09-06

Bättre än jag kan återge.