Romansviten ''P spaning efter den tid som flytt'' r den franske frfattaren Marcel Prousts (1871-1922) centrala verk och en av de allra viktigaste litterra skapelserna i den franska 1900-talslitteraturen. De nra 4000 sidorna r uppdelade p 8 volymer och grundtemat r en tillbakablick p det adliga och hgborgerliga livet i Paris ren 1880-1920. Den psykologiskt sjlvutlmnande prosan har gjort Marcel Proust till en av den moderna romankonstens stora frnyare.
Wow - effekten r mindre nu nr jag knner stilen. Longrerna kring denna eviga lngtan, som alltid blir besvikelse om den infrias. Iakttagelsefrmgan r imponerande skarp och modern. Numera kan stora delar av "den bildade" medelklassen hnge sig t dem. Sprket r ett kapitel fr sig.
Det hr r nog den bsta delen i detta storverk. En visserligen lng och pratig men samtidigt underbar skildring av aristokratins ytlighet och frljugenhet.
Hr finns ocks skildringen av mormoderns sjukdom och dd. Dreyfus-affren diskuteras och monsieur Charlus underliga beteende. Allt beskrivet med en bedvande ordrikedom och mnga utvikningar frn mnet.
Andra boken i serien r nn bttre n den frsta. Sprket r underbart.
Det r ingen bok man drar sig till, man fr vackert kmpa hr med.
Det hade varit lite lttare att lsa om det varit lite mer styckindelningar och kapitel.
Men nd en toppbok!
Trea lses senare i hst!
Den hr delen handlar om unge Marcels sommarvistelse i Balbec och om frsta mtet med Albertine.
Det vackra sprket och de utfrliga beskrivningarna av mnniskor och knslor r helt enastende.