
För Foucault framstår övergången från brutala kroppsstraff till fängelsestraff som följden av en ny och effektivare disciplinering av människorna, något som går igen på en rad områden, från 1600-talet och framåt: skolväsendet, arméerna och fabrikerna. En äldre form av maktutövning ersätts av en ny och än mer långtgående, som ytterst syftar till människornas fullständiga normalisering och anpassning till det nya produktionssystemets krav. I fängelseinstitutionen får dessa tendenser sitt mest fullödiga uttryck. Den kanske mest inflytelserika av Foucaults långa rad av civilisationskritiska undersökningar. I en inledning till boken ger Sune Sunesson en klargörande presentation av Foucaults tänkande.
Visa mer
Recensioner
2015-11-16
Betyg
Trots omständligt språk och onödigt snåriga resonemang är Övervakning och straff fantastiskt skarpsinnig. Det är en stor bedrift att på ett trovärdigt sätt visa på hur just fängelset blivit den moderna tidens straff.
Men huruvida han var pretentiös eller inte är väl knappast intressant här. Foucault var ett geni vars enorma betydelse för dagens forskning inte kan överdrivas på något sätt. Han kan gott kosta på sig att vara pretentiös. Om något så har Foucaults stil i just Övervakning och straff gjort att den faktiskt fått läsare utanför de filosofiskt skolade - vilket man inte kan säga om många teoretiker.
Betyg
Jag har svårt för Foucault - jag tycker hans sätt att skriva är pretentiöst och självgott. Jag tycker inte att hans sätt att undvika argumentationsunderbyggande intressant eller nyskapande, utan irriterande. Men det är lite kul att få en historisk genomgång av fängelser, av övervakningskulturen (framför allt idag, när detta är så aktuellt med FRA etc). Jag fick dra mig igenom boken.