Osynligt sjuk. Medan livet passerar

Alvtegen, Karin

| 2020

Att drabbas av en obotlig sjukdom mitt i livet r ett hrt slag. Nr sjukdomen dessutom smyger sig p med diffusa och osynliga symtom blir brdan nnu tyngre. Vrden misstnkliggr och ifrgastter och omgivningen misstror. Det drabbade den framgngsrika frfattaren Karin Alvtegen nr hon fr sex r sedan insjuknade i ME, en neurologisk sjukdom som f svenska lkare har kunskap om. Hennes gripande historia berttas hr av den prisbelnade journalisten och frfattaren Karin Thunberg. Karin Alvtegen beskriver hur det r att leva i "skuggan av det verkliga livet", sorgen, men ocks hur hon funnit nya ljuspunkter nr hon vl accepterat att livet frndrats. Generst och med vrme berttar hon om sina nya vnner p ntet och hur nra relationer har frstrkts. Om hunden Selma och det lilla livets sm njutningar. Och om hatkrleken till sin rullstol, som frvandlats frn fiende till en mjliggrande...

Blommiga Barbro

2019-08-20

Otroligt bra och mycket engagerande, fast ofattbart sorglig lsning- om och med Karin Alvtegen som insjuknat i sjukdomen ME. Jag sjlv lider inte av ME, men utav Fibromyalgi och knner igen mig skrmmande mycket i det som Karin beskriver av sin vardag- ven nr det kommer till symptombilderna de tv sjukdomarna har gemensamt. Dessutom knner jag mer n vl till knslan att aldrig riktigt bli betrodd av lkare och vrdpersonal. Fr mig tog det nrmare tio r med kronisk vrk innan jag slutligen fick min diagnos. Jag grt mig igenom den hr mycket sorgliga men mycket intressanta boken, skriven av Karin Thunberg och i en mycket bra upplsning av Thunberg om frfattaren, Karin Alvtegen som satt ett ansikte p sjukdomen ME. Jag har tyckt mycket om de thrillers jag lst av Alvtegen och hoppas innerligt att forskarna ngon dag hittar en medicin p ME och Fibromyalgi och IBS- sjukdomar som orsakar s mycket lidande, drav det psykiska lidande som Karin s bra beskriver. Att inte ha ngon som tror p en, som tror att man lider av depression. Och lider man inte av psykiska besvr innan s lr man nog gra det s smningom nr alla i ens nrhet och till och med lkarkren tror att man inbillar sig den kroniska smrtan. Det hr r som sagt en mycket bra bok som alla blivande doktorer och ven annan vrdpersonal borde tvingas att lsa. Kan varmt rekommenderas av mig!
Toppbetyg!

Viktig, tnkvrd & lttlst!

Ursula Stlhandske

2019-06-16

Viktig, informativ bok om en sjukdom som jag nu vet mer om.

Malin Nfstadius

2019-06-05

Sjlv svrt drabbad av den hr sjukdomen s brast det efter den frsta tredjedelen och sen grt jag mig igenom allt som var kvar. Man blir naken, s naken nr nstan alla ord r ord som man sjlv frskt sga, nstan alla tankar r tankar man sjlv haft. Skyddsbarriren jag har i sinnet fr att inte stndigt st vid avgrunden rivs ner nr det uttalas, och d ligger man dr och mste titta p sanningen om hur frtvivlad situationen r, inte bara fr Karin, men ocks fr mig, fr oss alla. S frustrerande att vara fngad mitt i en medicinsk skandal, men som folk inte ser, eller vill se.

Vldigt pfrestande lsning, men vldigt viktig. Inte ett enda ord knns fel, och s bra skrivet att texten flyter in i sinnet ven fr en dimmig ME-hjrna.
S tacksam att den hr boken nu ntligen finns, jag ska kpa s mnga jag har rd och skicka till alla

En ppen, gripande och rlig bok dr Karin blottar sig om hur det r att leva med och bmtas av sjukvrden kring ME.
Sista delen av boken r en ren faktadel, dr det stlls olika frgestllningar och en lkare svarar p dessa frgor. Detta r en otroligt viktig bok, att f bde samhllet, sjukvrden och nra att frst hur det kan vara att leva med ME. Att sprida kunskap om denna osynliga sjukdom behvs.
Att lsa denna bok gav mig mnga igenknningsfaktorer, jag lider inte av ME, men knslan av att inte bli trodd, att f omgivningen att frst... denna kamp som Karin beskriver om att f ett liv som fungerar och att hitta balansen r inte ltt.